Citytrippen in Luik

21 fevrier 2019

Montagne de Bueren
© Petros Aristidou

Op de Place du Marché in Luik vind je een zaal die ‘Le Petit Paris’ heet - en dat is niet zo hoogmoedig als het klinkt. Met zijn weidse Maas in het midden van de stad, zijn uitgebreide aanbod aan interessante musea en zijn levendige historische centrum mag Luik er best zijn. Wij staken onze museumpas op zak en vertoefden een dag lang in de Vurige Stede.

Voor pendelaars betekent “Luik” wellicht spontaan de terminus van de noord-zuid spoorverbinding door Brussel die eindigt bij “Luik-Guillemins”. Maar wie “Luik-Guillemins” zegt zegt onvermijdelijk ook “Calatrava”. Nog vòòr je citytrip echt is begonnen is hij al begonnen met de overweldigende architectuur van Luiks grootste station, een ontwerp van de beroemde Catalaanse architect Santiago Calatrava.

Eenmaal richting centrum langs de statige Boulevard d’Avroy dringt de vraag zich op waar we eigenlijk het beste onze verkenningstocht door Luik beginnen, en het antwoord bevindt zich in het noorden van de stad, op de statige Place Saint-Lambert, of beter gezegd: onder dat plein. Want wie grondig te werk wil gaan moet beginnen bij het begin: bij de fundamenten van de stad en van de hele Luikse ‘beschaving’, zoals die te ontdekken valt in het Archeoforum van Luik. Het uiterst vriendelijke baliepersoneel reageert wat verrast om zo vroeg op de dag al een nieuwsgierige museumpashouder te ontvangen, maar we worden professioneel op weg gezet in het labyrint van trappen en gangetjes dat ons oog in oog zal brengen met de ondergrondse geschiedenis van de stad Luik, van de prehistorie tot vandaag.

Er wordt ons attent aangemaand om onze jas aan te houden, want het is inderdaad frisjes daar beneden, maar van wat we zien krijgen we het warm: unieke overblijfselen van een Romeinse villa, de fundamenten van verschillende kerken en kathedralen, allemaal aantrekkelijk uitgelicht en met de nodige historische duiding. Wanneer we later terug boven staan, vlakbij de Galeries Saint-Lambert, duizelt het ons even - en we kunnen nog net aan de verleiding weerstaan om snel even de aantrekkelijke winkels te gaan verkennen. Neen, shoppen is leuk, maar dat kunnen we elders ook doen - hier zijn we speciaal naartoe gekomen voor een kennismaking met de ziel van Luik!

En misschien zelfs met de ziel van de hele regio, voor een kennismaking met het Wallonië van vroeger en nu - en waar kunnen we die authentieke ervaring beter opdoen dan in het Museum van het Waalse Leven? We wandelen op goed geluk nog even langs het Justitiepaleis tot we, bijna en stoemelings botsen op het pleintje (de ‘Cour des Mineurs’) waar zich de ingang van het Museum van het Waalse Leven bevindt. De zuilengang rond de binnenplaats van dit voormalige Minderbroedersklooster is misschien wat misleidend: zijn we beland in zo’n oud en wat stoffig folkloristisch museum? We aarzelen, maar met onze museumpas is de toegang gratis, dus wat zou het? Eenmaal binnen blijken we onze vooroordelen te moeten herzien. De tentoonstellingsruimtes binnen in de oude kloosterarchitectuur zijn modern en hebben een frisse look.

We krijgen in dit museum zicht op de geschiedenis van ‘de Waal’ sinds de negentiende eeuw, aan de hand van vijf thema’s die onder meer ingaan op technologische revoluties, op de bepalende rituelen in een mensenleven (geboorte, huwelijk, dood, ...), op de dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen en de kracht van reclame. Tenslotte stelt zich de vraag naar de toekomst van de regio, prachtig symbolisch vormgegeven in een kunstwerk van de Luikse artiest Jacques Charlier.

Jérôme Closset