Fragment uit een jenevergedicht van Hennebo
© Hennebo
Exposition

Expo Straks gaat het jenever sneeuwen. De mooiste gedichten uit de Nederlandse literatuur

Musée du Genièvre

Dat alcohol en speciefiek jenever al eens aan de basis hebben gelegen van de mooiste gedichten in onze literatuur is een publiek geheim. Maar dat jenever ook heel vaak het onderwerp was en is van poëtische hersenspinsels van grote en minder grote namen uit de Nederlandstalige poëzie is minder bekend. Het project Straks gaat het jenever sneeuwen' zal hier verandering in brengen.

Bloemlezer en literair vertaler René Smeets (Heverlee) bracht in opdracht van het Jenevermuseum en het Poëziecentrum (Gent) meer dan 100 gedichten over jenever samen in een bloemlezing: gedichten van literaire grootheden als Komrij, Reve en Nolens, lofliederen op de nationale gedistilleerde drank van de Lage Landen van de 18de eeuw tot vandaag, jeneverliederen, limericks en andere light verses, gedichten die de jeneversteden Hasselt en Schiedam de hemel in prijzen, maar ook een hele verzameling anti-jenevergedichten. De bloemlezing wordt vormgegeven door de studenten grafisch ontwerp van de PXL-MAD School of Arts en uitgegeven door het Poëziecentrum in Gent.

Tegelijkertijd met de lancering van het boek zal ook een tentoonstellingsproject starten op maar liefst 6 locaties verspreid over Vlaanderen en Nederland: het Jenevermuseum in Hasselt, de Bibliotheek Hasselt Limburg, jenevercafé De Vagant in Antwerpen, het Poëziecentrum in Gent, het Groot Vleeshuis in Gent en het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam, Nederland. In opdracht van het Jenevermuseum (Hasselt) werkten de studenten scenografie van de Faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt voor elk van deze locaties een eigen lyrische scenografie uit gebaseerd op de selectie gedichten uit de bloemlezing.

Vanaf 26 september is het boek te verkrijgen en zal de tentoonstelling op de 6 locaties te bezoeken zijn. Bij het project wordt ook een uitgebreid activiteitenaanbod uitgewerkt. Voor meer informatie hierover, zie: www.jenevermuseum.be.

€7 Gratuit avec pass musées

Heures d'ouverture

Réouverture (COVID-19)

au

ouvert le:

• Mardi du 10:00 au 17:00
  • Mercredi du 10:00 au 17:00
  • Jeudi du 10:00 au 17:00
  • Vendredi du 10:00 au 17:00
  • Samedi du 10:00 au 17:00
  • Dimanche du 10:00 au 17:00

Witte Nonnenstraat 19
3500 Hasselt
jenevermuseum@hasselt.be
Visitez le site web

Accessible avantageusement en train

NMBS Hasselt

Profitez de 50% de réduction sur votre voyage !
Avec votre pass musées, vous avez accès à 5 Discovery Tickets de la SNCB qui vous permettent de voyager à moitié prix vers les musées de votre choix (réduction valable sur le trajet aller-retour).

Découvrez votre avantage sur Mon pass musées

Plus d'informations sur ce musée