Topstukken_hoofdbeeld

Verwonder je over meer dan 1000 topstukken in Vlaanderen

Een topstuk, wat is dat? 

Van schilderijen van Ensor tot gedichten als Boem Paukeslag en een oud gevechtsvliegtuig. Waarom krijgen zij het label ‘topstuk’ en andere niet? Daar zit het Topstukkendecreet van Vlaanderen voor iets tussen. 

Een object behoort tot de club als het zeldzaam en onmisbaar is. Dat wil zeggen: er zijn weinig tot geen gelijkaardige stukken én het heeft een bijzondere waarde voor Vlaanderen. Dankzij het Topstukkendecreet krijgen zo’n objecten extra bescherming. Zo mogen ze bijvoorbeeld niet zonder toestemming naar het buitenland en worden er middelen voorzien om de stukken goed te onderhouden. 

We nodigen je uit om deze bijzondere collectie te ontdekken, want er zit er vast eentje bij jou om de hoek. Snuister door onze tips en word verliefd op de parels die Vlaanderen herbergt.


topstukken in elke regio

Op topstukkenjacht in elke provincie

Met meer dan 1000 topstukken is er altijd wel eentje dichtbij. Benieuwd naar de pareltjes in jouw buurt? Neem je museumpas en laat je inspireren door deze citytrips. Zo pik je meteen de must sees in elke provincie mee.

Topstukken -  zoek en vind homepage
© Stampe & Vertongen museum - Tom Houquet

Zoek en vind: 10 topstukken in 1 beeld

Dat dansende beeld, is dat ook een topstuk? En wat met dat vliegtuig? Jawel, er zitten maar liefst 10 topstukken verborgen in het campagnebeeld. We vertellen je graag hun verhaal.

header_ artikel speciallekes_frangema
© Collectie Vlaamse Gemeenschap - Museum Vleeshuis

De meest onverwachte topstukken

Dat de ‘Aanbidding der Koningen’ van Rubens een topstuk is, verbaast je waarschijnlijk niet. Maar wist je dat er ook gedichten, een dansorgel en zelfs een locomotief tot de lijst behoren? Deze ‘speciallekes’ moet je zien. 

Vind een topstuk bij jou in de buurt

Zin om eropuit te trekken en je te verwonderen over uitzonderlijke pareltjes? Bij jou in de buurt valt er zeker en vast een topstuk te ontdekken. 

Vlaanderen is Topstukken
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas