de Salons

De Salons zijn gevestigd in een monumentaal herenhuis met een opmerkelijke kunstcollectie. Een bezoek betekent twee vliegen in één klap. U krijgt een deel van onze kunstcollectie te zien en tegelijk geniet u van de onweerstaanbare charme van het gebouw.

De eclectische stadswoning werd in 1928 opgericht in opdracht van de textielfabrikant Edmond Meert, naar een ontwerp van de Antwerpse architect Stordiau.
Deze stadswoning dateert uit 1928 maar heeft de grandeur van 18de-eeuwse Franse kastelen. De monumentale trap, de stijlvolle deuromlijstingen, de rijkelijk versierde marmeren schouwmantels en de met stuc uitgewerkte plafonds zijn een ware lust voor het oog. De grote daglichtkoepels boven de traphal en het centraal salon en de massieve ruimtes erboven zijn ronduit indrukwekkend.
De indeling van het huis daarentegen getuigt van een voor de jaren 1920 zeer vooruitstrevend woonconcept. Zowel de bewoners als het dienstpersoneel leefde, woonde en werkte in ruimtes die functioneel en op hun maat werden ingericht. Daarnaast wordt er ook een deel van de vaste kunstcollectie opgesteld in het gebouw. Op de gelijkvloerse verdieping, in de galerij, hangt een ensemble rond het thema dieren: De stier van Alfred Verwee, een monumentaal werk van Edmond Verstraeten, de honden van de dierenschilders Stobbaerts en Jozef Stevens en een expressionistisch werk van René De Lannoy. Op de 1ste verdieping wordt de rest van de collectie geconcentreerd rond het thema ‘jong & oud’. Impressionistische werken verbeelden het lenteleven; een aantal werken behandelen het familieleven en natuurlijk mag Charles, het zoontje van de schilder H. Evenepoel, niet ontbreken. In een aantal andere ruimtes hangen werken rond het thema dood, tijd en ouderdom: een mix van klassieke schilderijen en hedendaags grafisch werk.

do - vr: 13:30 - 17:00
za: 13:00- 17:00