10 bijzondere musea die niet iedereen kent

Trek eropuit, naar een verborgen museumparel

15 January 2021

Bakkerijmuseum
© Bakkerijmuseum / Musée de la Boulangerie

Minder drukke plekken zijn net nu de moeite waard. Dus we selecteerden voor jou enkele unieke (maar misschien niet zo bekende) musea, waarvoor je vast met plezier wat langer onderweg bent. Een ideale bestemming voor een dagje eropuit met je museumpas!

  • In de abdij van Stavelot ontdek je twee verrassende vaste collecties: eentje over formule 1-auto’s én een over de bijzondere Franse schrijver-dichter Apollinaire, die gebeten was door de kracht van surrealistische kunst.


  • Het Nationaal Museum van de Speelkaart vind je in Turnhout. Wandel langs een enorme collectie van speelkaarten, en kom te weten hoe ze gedrukt worden. Met een app vertrek je bovendien op zoektocht door het museum.


  • Bijna 4000 werken kleiner dan een A4 passen in het Museum van Klein Formaat in Nismes Allemaal hedendaagse kunst, maar met een variatie aan technieken: tekeningen, schilderijen, collages, foto’s, gravures …


  • Bakkers maken al eeuwenlang de lekkerste kunstwerken. Hun ambacht leer je beter tot in de kleinste kruimel beter kennen tijdens een wandeling doorheen het Bakkerijmuseum in Veurne. Kom te weten wat pralineervorken en broodpenningen zijn!


  • Laat je inwijden in een andere ambacht, die van de pottenbakker, in het Pottenbakkerijmuseum in Raeren. Snuister in dit mooie kasteel tussen archeologische vondsten, barokke keramiek, hedendaagse creaties en veel meer.
Hopmuseum
© Hopmuseum
  • Bierliefhebber? Dan kan het Hopmuseum in Poperinge je misschien ook wel bekoren. Duik in de geschiedenis, de teelt en de weetjes over hop en bierbrouwerijen in de Westhoek. Schol!


  • Over 'Neutraal Moresnet' staat een bijzonder hoofdstukje in de Belgische geschiedenis. In een zinkmijndorp van 3,5 vierkante kilometer speelde zich meer dan 100 jaar geleden een politiek en sociaal experiment af. Het volledige boeiende verhaal vind je in Museum Vieille Montagne in Kelmis.


  • De collectie van het Art et Marges Museum in Brussel verzamelt ‘outsiderkunst’, vooral van mensen met een mentale handicap of die opgenomen zijn in een psychiatrische instelling. Niet alleen beeldende kunst, maar tot september ‘21 ook ... liefdesliedjes.


  • Maak een interactieve rit door de geschiedenis van het wielrennen in KOERS. Museum van de Wielersport (Roeselare): uitzonderlijke trofeeën en koersfietsen, beklijvende actiebeelden en een regenboog van wielercollectiestukken.


  • De oudste apotheek van België vind je in Maaseik. Verken de mysterieuze wereld van zes generaties apothekers in het Apotheekmuseum. Bezoek ook de kruidentuin met kruiden die je nooit eerder zag, samengesteld na onderzoek ... van de oude beerput.

In de meer dan 200 musea en 220 tijdelijke tentoonstellingen van de museumpas zitten nog veel meer verborgen pareltjes. Kies hier je favoriete museumthema, en plan je volgende museumtrip.

204 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

265 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas