10 musea vol archeologische vondsten

Flits jezelf duizenden jaren terug in de tijd

26 February 2021

© Préhistomuseum

Wil je de verhalen horen die fossielen, oude munten, wapens en werktuigen vertellen? Was jij in een vorig leven een Gallische boer of Romeins legionair? Stap dan in de teletijdsmachines die musea zijn. Wroet in de geschiedenis van de prehistorie en de Gallo-Romeinse tijd, overal in het land, met je museumpas in de hand.

Op blote voeten

Gefascineerd door dat tijdperk waarin mens en dier verwikkeld waren in een bikkelharde strijd om overleving in de natuur? In het Préhistomuseum (Flémalle) kom je alles te weten over de prehistorie. Daal af in de grot van Ramioul of wandel behoedzaam over het blotevoetenpad

In de wortels van Luik

Het Archeoforum van Luik, onder de Place Saint-Lambert, is een van de grootste stedelijke archeologische sites in Europa. Zelfs nu worden er nog regelmatig opgravingen gedaan. Nieuwsgierige bezoekers ontdekken de ongeziene restanten van mensen die hier vroeger leefden, de overblijfselen van een indrukwekkende Romeinse villa, dynamische reconstructies ... en volgen zo verder de ontwikkeling van deze stad met een interactieve tablet.

Combineer het Luikse Archeoforum met Le Grand Curtius. Dat indrukwekkende museum toont naast collecties van wapens, glaswerk en kunst ook een archeologisch overzicht van deze regio. En dat start zelfs zo’n 500.000 jaar geleden, en loopt door tot de Romeinse tijd.

Mensen rond de Maas

Laat je in het Regionaal Archeologisch Museum in Maaseik verrassen door de geschiedenis van mensen die hier leefden rond de Maas. Kenden ze dezelfde planten? Hoe kleedden ze zich, wat aten ze, welke werktuigen werden er gebruikt? Je kan na je geschiedeniswandeling zelf als archeoloog de handen uit de mouwen steken in de ontdekkingskamer.

Het leven in en rond de grot

Het Andenne Museum (Le Phare) is gewijd aan archeologisch onderzoek in en rond de grot Scladina. Ontdek de prehistorische overblijfselen en de know-how van de ambachtslui. De grot zelf (niet in het museumpas-aanbod) heropent in de paasvakantie.

Diep in de Viroin

Het Musée du Malgré-Tout in Treignes omvat opmerkelijke archeologische sites (waar vandaag nog opgravingen gebeuren), een galerij van de evolutie van de mens en reconstructies van prehistorische nederzettingen in het park. Vind er heel wat archeologische stukken, van het neolithicum tot de Gallo-Romeinse tijd in deze streek.

Bij Toutatis!

De Belgen zijn de dappersten van de Galliërs, zou Julius Caesar ooit gezegd hebben over dat onvermoeibare en clevere volkje van Ambiorix. Al meer dan tweeduizend is de streek rond Tongeren dan ook een belangrijke plek, die vandaag nog steeds die geschiedenis uitademt. Duik het Gallo-Romeinse museum in en voor je ogen komt het leven van toen tot leven, dankzij beelden, filmpjes en maquettes.

Unieke boten

In 1975 werden in Pommeroeul enkele Gallo-Romeinse boten opgegraven, een uitzonderlijke ontdekking want het zijn de enige bewaarde vaartuigen uit die tijd in een Belgisch museum. En die kan jij bewonderen in het Gallo-Romeins Museum van Aat, naast allerlei andere archeologische artefacten: juwelen, werktuigen, keramiek … Met nu ook een tijdelijke tentoonstelling over steen, in alle vormen.

Op het kruispunt

Het Archeologisch Museum van Aarlen herbergt vele overblijfselen van de Gallo-Romeinse beschaving in de provincie Luxemburg. Aarlen (van ‘Orolaunum’) lag immers op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse heirbanen: Reims-Trier en Metz-Tongeren. Dat maakte het een bloeiende handelsstad. Bekijk de imposante collectie grafstenen … en kom te weten hoe het komt dat zoveel fragmenten zijn bewaard.

Vroeger … en verder

De verzameling van de 19e-eeuwse steenkoolindustrieel Raoul Warocqué vind je in het Koninklijk Museum van Mariemont. Je reist er naar verre oorden, duizenden jaren geleden, zoals de Griekse en Egyptische oudheid (al eens een mummie van dichtbij gezien?). Maar je verkent ook de collectie van wat in deze streek gevonden werd.

Malagne, het Archeopark van Rochefort past ook in dit lijstje. Dat heropent op 3 april 2021, dus een extra tip voor de volgende paasvakantie.

Eens wat verder naar een museum voor een daguitstap? Gebruik je korting op heen-en-terugtickets met de trein, dankzij je museumpas.