10 nieuwe musea, nu gratis met je museumpas

Verrassende dieren, oorlogsverhalen, speelgoed … in unieke musea.

12 maart 2021

Natuurhistorisch Museum en Vivarium in Doornik
© Jan Dhont, Natuurhistorisch Museum en Vivarium

Je kan nooit genoeg krijgen van je museumpas, daar zorgen de Belgische musea voor. De lijst musea waar je gratis naartoe kan met je museumpas groeit elk jaar. Benieuwd naar de nieuwe musea in het aanbod? 4 musea die focussen op kunst, en 6 musea die je meenemen in een andere wereld ...

1) Speelgoedmuseum Mechelen

Dompel je onder in een van de grootste speelgoedcollecties van Europa in het Speelgoedmuseum Mechelen. Herontdek speelgoed uit jouw kindertijd en die van vorige generaties. Poppen en treinen, Playmobil en Fisher Price, gezelschapsspelletjes en computerspelletjes - alles passeert de revue. Maar liefst 30.000 historische en hedendaagse collectiestukken nemen je mee in wonderlijk speelgoed van vroeger en nu.

2) Natuurhistorisch Museum en Vivarium in Doornik

Snuister in 19e-eeuwse collecties van bijzondere opgezette dieren. Kijk opeens op naar de eerste olifant die in 1839 in België aankwam. En dan naar het vivarium, waar vissen, vogelspinnen, amfibieën en reptielen leven. Bewonder giftige kikkers, zeldzame schildpadden en boa's. Passeer zeker ook langs het grote vlinderpark en de tuin met dieren. Het Natuurhistorisch Museum en Vivarium is een verrassend alternatief voor een uitstap met kinderen naar de dierentuin of een kinderboerderij.

3) Museum44 Meensel-Kiezegem

In de kleine Hagelandse gemeente speelde zich tijdens de Tweede Wereldoorlog een groot drama af: 71 inwoners werden gedeporteerd naar een concentratiekamp, net voor de bevrijding. Slechts 8 keerden terug. In Museum44 Meensel-Kiezegem word je meegenomen in de aangrijpende verhalen van de razzia’s en de gevolgen voor dit kleine dorpje. Je ziet alles voor je ogen gebeuren: met een virtual reality-bril op je neus, in een interactieve animatiefilm, tijdens een wandeling langs historische plekken.

4) Talbot House in Poperinge

Talbot House is een unieke soldatenclub uit de Eerste Wereldoorlog die ontelbare soldaten van over de hele wereld de oorlog even deed vergeten. Een ‘Every man’s club’, waar geen militaire rang bestond, maar waar wel anekdotes werden gedeeld, waar gelachen werd, waar vriendschappen begonnen. Ontdek de verhalen van toen met een blik op 500 historische objecten of met een interactieve tablet tour. In de Britse landschapstuin kan je bovendien heerlijk wegdromen.

5) Stadtmuseum Eupen

Eupen bloeide in de 18e eeuw op door de lakenweverij van fijne wollen stoffen. In het Stadtmuseum Eupen, in een oud koopmanshuis, kom je alles te weten over het rijke erfgoed door die bloeiende stoffenindustrie. Ook het dagelijkse leven van de mensen in deze streek wordt belicht: hoe beleefden ze hun geloof, welke feestelijke tradities kenden ze …?

6) Bibliotheca Wittockiana in Sint-Pieters-Woluwe

Liefhebbers van ‘boekkunst’ kunnen nu met hun museumpas naar Bibliotheca Wittockiana. Verbaas je over het meesterschap van het boekbinden dankzij schatten van de renaissance tot nu. Het museum herbergt ook het kabinet van de dichter Valère-Gille, beeldhouwwerken en... een collectie van 500 rammelaars.

7) Museum voor Schone Kunsten van Doornik

Het Museum voor Schone Kunsten van Doornik is het enige museum dat ooit door Victor Horta is ontworpen, in de tijd waarin art deco uit art nouveau ontsproot. Het museum was zijn tijd vooruit en was toen een van de eerste ‘moderne’ musea ter wereld. Je wandelt langs eeuwenoude en hedendaagse kunst. Bekijk werken van Bruegel, Rubens, Jordaens, Monet, Van Gogh, Ensor ... van dichtbij. En zeker twee werken van Manet, de enige twee die in België tentoongesteld zijn. Kunstenaars uit Doornik (zoals Rogier van der Weyden) krijgen vanzelfsprekend extra aandacht.

8) Trinkhall in Luik

Het Trinkhall museum laat zijn licht schijnen op een internationale collectie van hedendaagse kunst, gecreëerd door kunstenaars met een verstandelijke beperking. Het museum beschikt over meer dan 3000 werken gerealiseerd vanuit ateliersessies en toont de eigenheid en de expressieve kracht van fragiele werelden.

9) Le Delta in Namen

In dit museum vind je drie tentoonstellingsruimtes die elke vier maanden een compleet nieuwe invulling krijgen. In Le Delta verken je bij elk bezoek andere expo’s rond moderne en hedendaagse kunst. Laat je verrassen door het werk van Belgische en internationale artiesten, van reeds gevestigde kunstenaars en van jong talent.

10) Musée Marthe Donas in Ittre

Ken je Marthe Donas? Of misschien haar schuilnamen Tour Donas of Tour d'Onasky? Ze was een Belgische kunstenares uit het begin van de twintigste eeuw, die vooral schilderde en tekende in de abstracte en kubistische stijl. Haar levensverhaal, haar gedachten en de manier waarop ze de wereld zag - je ontdekt het allemaal in het unieke Marthe Donas museum, vlakbij haar vroegere woning. Bekijk de grootste vaste collectie van een Belgische kunstenares, met een veertigtal schilderijen en tekeningen van haar hand.

Opnieuw 10 musea extra in het aanbod van je museumpas. We naderen de mijlpaal van 200 musea!