12 x kunst met de kids in quarantaine

… of hoe je het museum in huis brengt

15 mei 2020

Little Designers, ADAM
© ADAM

Met deze initiatieven haal je kunst in huis, op maat van het kleine grut.

1) De little designers van het ADAM 

Het Brusselse designmuseum ADAM daagt kleine creatievelingen uit door elke woensdag een filmpje te posten met een opdracht: maak je eigen fanzine, ga aan de slag met marionetten of doe gekke dingen met plastic. Wie zijn creaties post op #brusselsdesignmuseum maakt kans op een familieticket voor het museum, van zodra het weer open is.

2) Het open source kleurboek van 93 Belgische kunstenaars

Met kleuren hou je sommige kinderen urenlang zoet - en waarom die activiteit dan niet meteen optillen naar the next level? 93 Belgische kunstenaars verzamelden speciaal voor deze bizarre coronatijden hun werk in kleurplaten, die via deze link (in NL en ENG) makkelijk te downloaden zijn. Kies je favoriete artiest, print, laat je kroost los met kleurpotloden en haal een echte Anne-Mie van Kerckhoven of Sophie Doutreligne in huis.

3) Kopiëren is leren

Ook op de social media ontstaan de meest creatieve initiatieven om kunst en kinderen samen te brengen. Neem nu de Nederlandse Instagramaccount ‘Tussen kunst en quarantaine’, die je uitdaagt om samen met de kinderen een kunstwerk na te spelen - met minimale middelen en maximale verbeelding. De instructies zijn eenvoudig: Kies je kunstwerk. Gebruik drie attributen. Deel op #tussenkunstenquarantaine. Geniet van je eigen resultaat, en dat van anderen!

RV
© RV

4) Keith Haring aan het lijntje

De Amerikaanse kunstenaar Keith Haring was een grote kunstenaar met de verbeelding van een klein jongetje - zijn blaffende honden of shakende mannetjes zijn in ieder geval onweerstaanbaar voor kinderen. BOZAR ontwikkelde speciaal voor gezinnen die thuis zitten vier digitale doe-kaarten, met telkens een leuke opdracht. De eerste verscheen gisteren online en is een lijntekening die ouders en kinderen samen kunnen maken.  Foto's van de creaties kunnen gedeeld worden op de sociale media via #bozar en #museumathome.

5) S.M.A.K. daagt je uit

Ook het Gentse kunstmuseum S.M.A.K. geeft gezinnen een opdracht mee: in navolging van de Surinaamse kunstenaar Stanley Brouwn daagt het je uit om je eigen huis - waar je wellicht veel verblijft momenteel - op te meten volgens je eigen lichaamsmaten. Dat wil zeggen: niet volgens de normale meters en centimeters, maar in armen, benen of handen. Brouwn deed dat ook, en drukte bijvoorbeeld de lengte van de museumzaal van het S.M.A.K. uit in ‘8,5 brouwn step’. Dus: hoeveel (vul hier je de naam van je kind in) meet jullie woonkamer?

Dragos Gontariu
© Dragos Gontariu

6) Opgepast: kan groene vingers veroorzaken

Met Plant Fever, een expositie in het CID, ontdek je de verborgen kwaliteiten van planten. Met enkele opdrachten en spelletjes krijg je nieuwe manieren om met je kamerplanten in gesprek te gaan. Een mooie collectie aan dossiertjes op kindermaat met prachtige illustraties: van een urban jungle schilderen, tot je eigen avocadoplant zien groeien.

7) Bouw je eigen paleis

Altijd al een maquette willen bouwen van je eigen paleis? Dat kan nu samen met je kinderen (of zonder), met het maquetteplan dat het Coudenbergpaleis online heeft gezet. Stap voor stap bouw je het Coudenbergpaleis met behulp van wat knip- en plakwerk in je eigen woonkamer.

Planetarium
© Planetarium

8) Alle sterren nog aan toe!

Knutsel je eigen zonnestelsel en besef hoe onmetelijk groot het heelal is. Met deze eenvoudige handleiding organiseer jij thuis een kleine workshop om het heelal te vatten in je huiskamer. Dankjewel aan het Planetarium om het zonnestelsel wat dichter bij ons te brengen.

9) Speuren in Monet

Duik samen met je kinderen in een schilderij van Monet en zoek de 7 verschillen tussen de twee ogenschijnlijk gelijke versies van hetzelfde werk. La Boverie zette verschillende activiteiten voor kinderen online in afwachting van een museumbezoek. Spot jij de verschillen?

10) Kleur jij beter dan Breughel?

Kruip in de huid van Breughel en kleur - samen met je leerling-schilder - een van zijn meesterwerken in. Het Nationaal museum van de Speelkaarten in Turnhout koos het werk uit hun recentste tentoonstelling en vertaalde het naar een kleurplaat om de kunstenaar uit alle liefhebbers te halen. Ook voor al iets oudere tekenaars.


Katya Austin
© Katya Austin

11) Haal het museum in huis

Versier je toilet, maak van je woonkamer een tentoonstellingszaal of knutsel een nieuw meesterwerk in elkaar. Zelfs van bestaande kunstwerken maakte het M HKA interessante doe-opdrachten. Met meer dan tien kunstzinnige activiteiten zetten ze iedereen aan om thuis een atelier op te stellen.

12) In het atelier van…

Botanique brengt de recentste tentoonstellingen door de ogen van de kunstenaars die ze gemaakt hebben. Met het wekelijkse dossiertje op maat van kinderen ontdek je hen vanuit hun eigen atelier, op weg naar hun tentoonstelling. Een heel lijstje al: Michel Mazzoni, Peter Downsbrough, Balthasar Burkhard, Emmanuel Van der Auwera of Sébastien Bonin. De uitgelezen kans om hun artistieke wereld beter te leren kennen.223 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

281 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas