12 x kunst met de kids in quarantaine

… of hoe je het museum in huis brengt

15 mei 2020

Little Designers, ADAM
© ADAM

Met deze initiatieven haal je kunst in huis, op maat van het kleine grut.

1) De little designers van het ADAM

Het Brusselse designmuseum ADAM daagt kleine creatievelingen uit door elke woensdag een filmpje te posten met een opdracht: maak je eigen fanzine, ga aan de slag met marionetten of doe gekke dingen met plastic. Wie zijn creaties post op #brusselsdesignmuseum maakt kans op een familieticket voor het museum, van zodra het weer open is.

2) Het open source kleurboek van 93 Belgische kunstenaars

Met kleuren hou je sommige kinderen urenlang zoet - en waarom die activiteit dan niet meteen optillen naar the next level? 93 Belgische kunstenaars verzamelden speciaal voor deze bizarre coronatijden hun werk in kleurplaten, die via deze link (in NL en ENG) makkelijk te downloaden zijn. Kies je favoriete artiest, print, laat je kroost los met kleurpotloden en haal een echte Anne-Mie van Kerckhoven of Sophie Doutreligne in huis.

3) Kopiëren is leren

Ook op de social media ontstaan de meest creatieve initiatieven om kunst en kinderen samen te brengen. Neem nu de Nederlandse Instagramaccount ‘Tussen kunst en quarantaine’, die je uitdaagt om samen met de kinderen een kunstwerk na te spelen - met minimale middelen en maximale verbeelding. De instructies zijn eenvoudig: Kies je kunstwerk. Gebruik drie attributen. Deel op #tussenkunstenquarantaine. Geniet van je eigen resultaat, en dat van anderen!

RV
© RV

4) Keith Haring aan het lijntje

De Amerikaanse kunstenaar Keith Haring was een grote kunstenaar met de verbeelding van een klein jongetje - zijn blaffende honden of shakende mannetjes zijn in ieder geval onweerstaanbaar voor kinderen. BOZAR ontwikkelde speciaal voor gezinnen die thuis zitten vier digitale doe-kaarten, met telkens een leuke opdracht. De eerste verscheen gisteren online en is een lijntekening die ouders en kinderen samen kunnen maken.  Foto's van de creaties kunnen gedeeld worden op de sociale media via #bozar en #museumathome.

5) S.M.A.K. daagt je uit

Ook het Gentse kunstmuseum S.M.A.K. geeft gezinnen een opdracht mee: in navolging van de Surinaamse kunstenaar Stanley Brouwn daagt het je uit om je eigen huis - waar je wellicht veel verblijft momenteel - op te meten volgens je eigen lichaamsmaten. Dat wil zeggen: niet volgens de normale meters en centimeters, maar in armen, benen of handen. Brouwn deed dat ook, en drukte bijvoorbeeld de lengte van de museumzaal van het S.M.A.K. uit in ‘8,5 brouwn step’. Dus: hoeveel (vul hier je de naam van je kind in) meet jullie woonkamer?

Dragos Gontariu