3 heldhaftige expo’s rond de koers…

… voor wie zijn bloedende wielerhartje toch nog wil ophalen.

11 June 2020

Heeren, vertrekt!
© Sint-Pietersabdij, Gent

Modder, zweet, bloedstollende achtervolgingen! Dat moeten wel de voorjaarsklassiekers zijn... Dit wielerseizoen gooide covid-19 roet in het eten, maar echte koersfanaten laten zich niet doen. In afwachting van het beloofde wielernajaar halen ze alvast hun hart op aan deze vier expo's.

1) Koersen en méér

KOERS is meer dan een museum - het is een interactieve rit door de geschiedenis van de fiets. In dit Museum van de Wielersport raas je tegen een rotvaart langs een weelde aan fietsen, trofeeën en wielerobjecten. Daarnaast is het museum in Roeselare ook gewoon de ideale stopplaats voor actieve coureurs, met oplaadpunten, lockers en zelfs douches. Bij mooi weer is er een zonnig terras, want of je nu het museum bezoekt of stram en stijf van je koersfiets kwakkelt: een drankje achteraf smaakt sowieso.

KOERS, Museum van de Wielersport, Roeselare
© KOERS, Museum van de Wielersport, Roeselare

2) Hoge toppen, diepe dalen

De koers, dat is zweet, modder en (soms) bloed, maar vooral: emotie. Voor wielrenners én voor toeschouwers. In de Sint-Pietersabdij Gent loopt de inlevingstentoonstelling Heeren, vertrekt! In de kop van de Koers, een emotionele rollercoaster die je meeneemt van de verbetenheid over de angst naar de teleurstelling óf overwinningsroes van enkele grote wielergoden. Niet voor teergevoelige zieltjes!

Sint-Pietersabdij, Gent
© Sint-Pietersabdij, Gent

3) Fietsen is vrijheid

In het Antwerpse Letterenhuis begrijp je eindelijk hoe belangrijk de uitvinding van de fiets is geweest. Eind de negentiende eeuw wordt onze tweewieler een ware rage. Bekende kunstenaars worden ingeschakeld om promotie voor de fiets te maken: Henri de Toulouse-Lautrec, Alphonse Mucha en Georges Gaudy maken prachtige ontwerpen. Met de expo Velodroom toont het Letterenhuis 57 fietsaffiches: kunstwerkjes en tijdsdocumenten in één.

Letterenhuis
© Letterenhuis

Spring op je vélo, maar vergeet eerst niet je museumpas te bestellen - zo bezoek je al deze tentoonstellingen gratis!

202 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

295 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas