3 (Inter)actieve musea

Omdat je in een museum méér kan doen dan kijken alleen.

21 april 2019

Sportimonium.
© ® CS, Sportimonium

Atleet vs. bezoeker in het Sportimonium

Het Sportimonium in Zemst beschikt over een uitgebreid sportlabo waar je in een interactieve opstelling je fysieke conditie, kracht of lenigheid kan meten met die van bekende atleten - denk aan snowboarder Seppe Smits of sprintster Hanne Mariën. Ook de volkssporttuin brengt je in beweging! Je kan er op een actieve manier ons sportverleden herontdekken met spelen als beugelen, kegelen en trabol - ooit van gehoord? Binnen staat een partijtje toptafel en het hamertjesspel je op te wachten.

Je kan je bezoek aan dit sportief museum ook combineren met een fietstocht of een wandeling. Zo zijn er een aantal wandelingen in de buurt (de 'Barebeekwandeling' van 9 kilometer en 'Tussen Zenne en Barebeek' van 6 kilometer) en vertrekken er twee fietslussen van In het wiel van Eddy Merckx vanuit het museum. Het Sportimonium ligt bovendien aan knooppunt 61 van het fietsknooppuntennetwerk. Stippel je route uit via fietsnet of volg één van de bewegwijzerde routes doorheen Zemst en haar deelgemeenten.

Sportimonium
© Sportimonium

Zoef doorheen de collectie van Spa-Francorchamps

De Abdij van Stavelot bevindt zich op vijf kilometer van het Circuit van Spa-Francorchamps. Het is dan ook niet zo gek dat de collectie van het circuit hier onderdak vond nadat de prachtige gewelfde kelder van de abdij volledig werd gerestaureerd. Ontdek de geschiedenis van het racen aan de hand van een groot aantal raceauto’s en -motoren. Veel van de auto’s die zich in de collectie bevinden hebben ooit effectief nog op het circuit van Spa-Francorchamps gereden. Omdat veel van deze stukken nog ingezet worden in historische rally’s is de vaste tentoonstelling nooit helemaal hetzelfde.

Eerst een spannende race volgen en daarna de geschiedenis van de racesport onder de loep nemen? Doordat het museum in de abdij en het circuit zo dicht bij elkaar liggen kan je gemakkelijk een bezoek aan beide combineren!

Abdij van Stavelot
© Abdij van Stavelot

Een ondergrondse wandeling met het Riolenmuseum

Het Riolenmuseum in Brussel is er eentje voor avonturiers. Elke eerste zaterdag van de maand kan je er een rondleiding volgen doorheen de ondergrondse aders van de stad. Je wordt er rondgeleid door een ervaren historicus of een voormalige rioolarbeider. Schrik tijdens je wandeling niet van de occasionele rat die door de gangen loopt! De riolen werden aangelegd in de zeventiende eeuw, aanvankelijk om het water van de straat om te leiden. Later werden ze gesaneerd om het behoorlijk gore water van de Zenne op te vangen. De rivier vervoerde tonnen afval en niet zelden karkassen van dieren. De geur in het Brussel van de negentiende eeuw was niet te harden... In 1865 werd er besloten om de rivier te overwelven, met een positief resultaat.

Dat de hele constructie behoorlijk ingewikkeld is ontdek je in het museum zelf. Zeker vandaag lopen er elektriciteitskabels en tunnelwegen onder de grond. Ook trillingen van het bovengrondse verkeer vormen een uitdaging voor het onderhoud van de riolen. Het zware werk dat hierbij komt kijken, leer je kennen via de verhalen van de rioolwerkers.

Vinciane Godfrind – Riolenmuseum
© Vinciane Godfrind – Riolenmuseum

148 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

259 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas