3x kunst en een sportieve fietstocht door de prachtige Leiestreek…

… dat is de inzet van de Biënnale van de Schilderkunst.

09 september 2020

Biënnale van de Schilderkunst
© Toerisme Leiestreek

Als het weer het een beetje toestaat, sla je deze nazomer je slag: trek er een dagje op uit voor een heerlijke fietstocht langs de drie kunstmusea van de Leiestreek. Nog tot 18 oktober verwelkomen mudel, het Roger Raveel Museum en het museum Dhondt-Dhaenens je op hun Biënnale van de Schilderkunst, dit jaar onder de behoorlijk toepasselijke noemer Binnenskamers.

Binnenskamers, het roept de associatie op met interieurs en portretten, maar je kan evengoed denken aan de innerlijke wereld van een kunstenaar of, uiteraard, de verplichte lockdown die we net doorstaan hebben. Het thema is breed en de drie kunstmusea gaan er elk op hun manier mee om, waardoor de Biënnale van de Schilderkunst - waarbinnen overigens ook behoorlijk veel sculpturen en installaties te zien zijn - bij elke halte verrast.

RV
© RV

Je kan je fietsroute starten in het centrum van Deinze, maar niet vooraleer je een bezoekje hebt gebracht aan het Museum van Deinze en de Leiestreek: mudel. Dit museum staat vooral bekend om zijn werk van de grote luminist Emile Claus, van wie een aantal portretten te zien zijn - onder meer een intiem portret van zijn echtgenote. Maar het museum haalde ook meer hedendaags werk in huis, onder meer van kunstenaar Joëlle Dubois, die ons ‘interieur’ vooral definieert als de manier waarop we, door onze technologieverslaving, voortdurend bezig zijn met onszelf.

Jolien Verroeye - mudel
© Jolien Verroeye - mudel

Tijd voor wat beweging, en dus fiets je richting het charmante dorp Machelen-aan-de-Leie, een deelgemeente van Zulte en de geboorteplaats van de schilder-graficus Roger Raveel. Raveel werd er geboren en woonde er tot aan zijn dood in 2013, en het Roger Raveel Museum eert zijn oeuvre en nalatenschap. Voor de Biënnale van de Schilderkunst haalde het museum maar liefst dertien kunstenaars uit de kast (waaronder bijvoorbeeld Chantal Akermans en Lili Dujourie) die met hun kunstwerken en installaties innerlijke ‘kamers’ of psychische ‘ruimtes verbeelden. En uiteraard mag Raveel zelf in de expo niet ontbreken.

Duizelt het hoofd maar zijn de benen nog fris? Trap dan nog even door naar Deurle, waar je inspanningen ruimschoots worden beloond met een bezoekje aan het museum Dhondt-Dhaenens, meteen de laatste partner op de Biënnale van de Schilderkunst. Je stoot er op een Belgische grote die uiteraard niet op deze Binnenskamers mocht ontbreken: Luc Tuymans, die met zijn bevreemdende huis clos het thema in een wat dreigend licht zet. Naast de Belgen James Ensor en Rik Wouters zijn er ook veel internationale namen te zien, zoals de Libanese Walid Raad.

Joëlle Dubois, Temperance.  Bruthaus Gallery
© Joëlle Dubois, Temperance. Bruthaus Gallery

Zijn drie musea op één dag tijd je een beetje te veel van het goede? Geen nood, met de museumpas keer je zo vaak je maar wil terug naar deze musea, om steeds nieuwe accenten te ontdekken. Speciaal voor de Biënnale van de Schilderkunst  verscheen er trouwens een limited edition-museumpas, met een fascinerend kunstwerk van Joëlle Dubois op de voorkant. Enkel te verkrijgen aan de balie van de drie musea zelf

186 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

231 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas