4 diepgravende tips tijdens de Archeologiedagen

Wat is er komend weekend te doen in de Belgische archeologiemusea?

12 juni 2019

Beeld
© Unsplash / Mika

Sommigen zitten graag met hun hoofd in de wolken, anderen duiken liever met hun neus onder de grond - daar waar ons verre verleden te vinden is. Tijdens de Archeologiedagen (14-15-16/06) halen de Belgische musea alles uit de kast (pardon, van onder het stof) om je in te leiden in de fascinerende wereld van de archeologie. Hou je museumpas klaar en lees mee wat er allemaal te doen is!

1) Chic wonen in Romeins Tongeren

(Gallo-Romeins Museum, Tongeren)

In elk tijdperk geldt: mét wat geld wordt het leven meteen een stuk aangenamer - helaas een waarheid als een koe…  In Tongeren ontdek je tijdens een boeiende rondleiding welke luxe enkel was weggelegd voor rijke Romeinen. Je bezoekt het Gallo-Romeins Museum en vergaapt je aan de prachtig bewerkte dagelijkse gebruiksvoorwerpen van de elite. Op de archeologische site van het Teseum bewonder je imposante muurfragmenten en onder de Basiliek  spot je de resten van vloerverwarming - lekker warme voetjes, wie wil dat niet? Zó rare jongens waren die Romeinen nu ook weer niet...

Gratis toegang voor houders van een museumpas. Gratis rondleiding op 16/06 om 13u30 en 15u30, maar schrijf je wel in!

2) Een paleis onder de grond?

(Coudenbergpaleis, Brussel)

Geen beter moment dan de Archeologiedagen om eens een bezoekje te brengen aan het Brusselse Coudenbergpaleis - jawel, een heus paleis maar dan wel gelegen diep onder het Paleizenplein. Je vindt er de overblijfselen van wat in de twaalfde eeuw een van de mooiste prinselijke residenties van Europa was, en later de favoriete verblijfplaats van Keizer Karel. Wat er dan met dat majestueuze paleis is gebeurd? Wel, dikke pech: in 1731 legde een brand gebouw in de as. Gedaan met fier uitkijken over Brussel: vandaag struin je door de ondergrondse gangen en door een mysterieus netwerk van gewelven, gangen en verborgen zalen. Het levert een minstens even betoverende ervaring op!

Gratis toegang voor houders van een museumpas.

3) Smullen als een echte Romein

(Archéopark de Rochefort, Malagne)

Voor een tijdreis hoef je niet bij nutty professors als Barabas of Doc (je weet wel, uit Back to the Future) te zijn, neen: het volstaat af te reizen naar mooie Malagne en daar met je museumpas in de hand het Archéopark van Rochefort binnen te wandelen. Je wordt terstond 2000 jaar teruggeflitst, naar de omgeving van een indrukwekkende Gallo-Romeinse villa met het prachtige natuurdomein errond. Kuier door de Romeinse sier- en moestuinen, ontdek alles over de landbouw en veeteelt in die tijd én sluit je wandeling af met een smakelijke hap: het Archéopark trakteert speciaal voor de Archeologiedagen op een typisch Gallo-Romeinse bereiding.

Gratis toegang voor houders van een museumpas. Op 15 & 16/06 gratis rondleiding tussen 14u en 16u, afgesloten met een proeverij.

4) Eeuwenoude glitter en glamour

(Taxandriamuseum, Turnhout)

Het Taxandriamuseum brengt de geschiedenis van de Antwerpse Kempen in beeld, en daarbij hoort een prachtig relict uit de Merovingische periode: een schijfvormige fibula of een mantelspeld, afkomstig uit een graf. Het inspireerde het museum tot het opzetten van een workshop waarbij je met glitters, edelstenen en stofprints je eigen broche of speld kunt ontwerpen. Pimp jij je blouse op zijn Merovingisch of ga je voor een hedendaagse stijl? Laat je gaan!

Gratis toegang voor houders van een museumpas. De workshop vindt plaats op 15 & 16/6 om 14u en kost 5 euro, 3 euro met vermindering.

Taxandriamuseum