4 heldhaftige expo’s rond de koers…

… voor wie liever niet zelf de kasseien trotseert.

12 maart 2020

Heeren, vertrekt!
© Sint-Pietersabdij, Gent

Het voorjaar brengt niet alleen ontluikende bloemetjes, maar véél belangrijker nog: de voorjaarsklassiekers. Wielerfans halen hun hart op in het zadel, voor de buis of in het museum, want dankzij deze expo’s leef je zonder al te veel zweet helemaal mee met je favoriete coureurs. En vergeet niet: fris in de kop is de helft van de koers!

1) Koersen en méér

KOERS is meer dan een museum - het is een interactieve rit door de geschiedenis van de fiets. In dit Museum van de Wielersport raas je tegen een rotvaart langs een weelde aan fietsen, trofeeën en wielerobjecten. Daarnaast is het museum in Roeselare ook gewoon de ideale stopplaats voor actieve coureurs, met oplaadpunten, lockers en zelfs douches. Bij mooi weer is er een zonnig terras, want of je nu het museum bezoekt of stram en stijf van je koersfiets kwakkelt: een drankje achteraf smaakt sowieso.

KOERS, Museum van de Wielersport, Roeselare
© KOERS, Museum van de Wielersport, Roeselare

2) In het wiel van Eddy Merckx

In Hofstade brengt het Sportimonium eer aan de grootste aller wielergoden: Eddy Merckx. In een interactief spel met de tablet herbeleef je de legendarische momenten uit zijn koersgeschiedenis. Etappe na etappe nader jij, de kannibaal, de eindmeet! Toch zin gekregen om zelf de benen te strekken? Spring dan op de fiets en volg vanaf het Sportimonium de fietslussen doorheen Rupelstreek, Vaartland of Groene Gordel.

Sportimonium Hofstade
© Sportimonium Hofstade

3) Hoge toppen, diepe dalen

Ten gevolge van het coronavirus is de Sint-Pietersabdij tijdelijk gesloten tot en met 3 april.

De koers, dat is zweet, modder en (soms) bloed, maar vooral: emotie. Voor wielrenners én voor toeschouwers. In de Sint-Pietersabdij Gent loopt de inlevingstentoonstelling Heeren, vertrekt! In de kop van de Koers, een emotionele rollercoaster die je meeneemt van de verbetenheid over de angst naar de teleurstelling óf overwinningsroes van enkele grote wielergoden. Niet voor teergevoelige zieltjes!

Sint-Pietersabdij, Gent
© Sint-Pietersabdij, Gent

4) Fietsen is vrijheid

Ten gevolge van het coronavirus is het Letterenhuis tijdelijk gesloten tot en met 3 april.

In het Antwerpse Letterenhuis begrijp je eindelijk hoe belangrijk de uitvinding van de fiets is geweest. Eind de negentiende eeuw wordt onze tweewieler een ware rage. Bekende kunstenaars worden ingeschakeld om promotie voor de fiets te maken: Henri de Toulouse-Lautrec, Alphonse Mucha en Georges Gaudy maken prachtige ontwerpen. Met de expo Velodroom toont het Letterenhuis 57 fietsaffiches: kunstwerkjes en tijdsdocumenten in één.

Letterenhuis
© Letterenhuis

Spring op je vélo, maar vergeet eerst niet je museumpas te bestellen - zo bezoek je al deze tentoonstellingen gratis!

170 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

239 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas