4 nieuwe expo's die de geest verruimen

Deze tentoonstellingen tackelen de uitdagingen van onze tijd.

20 mei 2019

Iftar, Joods Museum van België
© Veerle Vercauteren

Alcohol, robotica en religie. Deze maand besparen de Belgische musea ons geen enkel onderwerp dat aanleiding zou kunnen geven tot breder debat... en daar zijn we dankbaar om! We werpen graag een blik op deze gloednieuwe expo's die ons op een intelligente manier bewust maken van de veranderingen binnen onze samenleving.

‘Vloek of zegen? 100 jaar alcoholwet’ in het Jenevermuseum (Hasselt)

29 augustus 2019 markeert de honderdste verjaardag van de beroemde ‘wet-Vandervelde’, die kort na de Eerste Wereldoorlog de verkoop en consumptie van sterke alcohol in België moest reguleren. Een poging om de Belgen van 1919 op het juiste pad te brengen... door de aankoop van sterke drank slechts mogelijk te maken vanaf twee liter. De Belg van de fles halen bleek uiteindelijk een pak ingewikkelder dan verwacht... Toch hield de wet-Vandervelde stand tot 1984, toen de huidige regels werden ingevoerd. (5 mei > 1 september 2019)

Jenevermuseum - coll. KADOC-KULeuven
© Jenevermuseum - coll. KADOC-KULeuven