4 nieuwe expo's die de geest verruimen

Deze tentoonstellingen tackelen de uitdagingen van onze tijd.

20 mei 2019

Iftar, Joods Museum van België
© Veerle Vercauteren

Alcohol, robotica en religie. Deze maand besparen de Belgische musea ons geen enkel onderwerp dat aanleiding zou kunnen geven tot breder debat... en daar zijn we dankbaar om! We werpen graag een blik op deze gloednieuwe expo's die ons op een intelligente manier bewust maken van de veranderingen binnen onze samenleving.

‘Vloek of zegen? 100 jaar alcoholwet’ in het Jenevermuseum (Hasselt)

29 augustus 2019 markeert de honderdste verjaardag van de beroemde ‘wet-Vandervelde’, die kort na de Eerste Wereldoorlog de verkoop en consumptie van sterke alcohol in België moest reguleren. Een poging om de Belgen van 1919 op het juiste pad te brengen... door de aankoop van sterke drank slechts mogelijk te maken vanaf twee liter. De Belg van de fles halen bleek uiteindelijk een pak ingewikkelder dan verwacht... Toch hield de wet-Vandervelde stand tot 1984, toen de huidige regels werden ingevoerd. (5 mei > 1 september 2019)

Jenevermuseum - coll. KADOC-KULeuven
© Jenevermuseum - coll. KADOC-KULeuven

Het is altijd aan te raden om controversiële onderwerpen te bestuderen in het licht van de geschiedenis, en dit is precies wat het Joods Museum van België doet in deze nieuwe expo. 'De Andere dat ben ik' maakt het mogelijk om de duizendjarige coëxistentie tussen de joodse en islamitische gemeenschappen in Marokko te ontdekken. Overeenkomsten én verschillen worden gedocumenteerd, waardoor nuance en reflectie een kans krijgen. Vragen rond identiteit en integratie - hot topics, en niet alleen in deze verkiezingstijd! - krijgen zo op een respectvolle en intelligente manier een plaats. (vanaf 3 mei 2019)

Je cavia gebruiken als styling-proefkonijn of een heerlijk stukje laboratoriumvlees op je bord? Wen maar al aan het idee! Het ‘designen’ van dieren is een bron van controverse, voortdurend aangevuurd door technologische vooruitgang. Het Design Museum Gent documenteert experimenten die je anders misschien onder de noemer ‘sciencefiction’ zou brengen ... maar niets is minder waar. Wist je dat zangeres en actrice Barbra Streisand haar favoriete hond (Samantha) liet klonen na haar dood? Vrienden van de 'echte' hondjes en van het gezond verstand: maak je geen zorgen. De tentoonstelling wijst ook op de vele nuttige en zinvolle toepassingen van dierendesign. (17 mei > 29 september 2019)

Design Museum Gent - Thalia de Jong, Golden Boy (still), 2015
© Design Museum Gent - Thalia de Jong, Golden Boy (still), 2015

Je hebt de prangende religieuze kwesties bestudeerd in het Joods Museum van België? Perfect, zak nu af naar het Musee du Malgré-Tout om nog dieper terug te gaan in de tijd, tot je in het domein van de archeologie belandt. Welke godheden werden aanbeden vóór de verschijning van de drie grote monotheïstische religies vandaag - het christendom, het jodendom en de islam? Hoe gebeurde de overgang van vele naar naar één enkele God? De expo biedt een rijk geïllustreerde terugkeer naar de bron, en doet tegelijkertijd nadenken over vandaag. (12 mei > 3 november 2019)

Nog geen museumpas? Bestel hem hier.

170 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

239 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas