5 december, Dag van de Vrijwilliger

We vroegen aan Dirk Haesaert, vrijwilliger bij mudel. Museum van Deinze en Leiestreek, waarom hij vrijwilligerswerk doet en hoe dat in zijn werk gaat.

05 december 2018

Dirk Haesaert, vrijwilliger bij mudel.
© Dirk Haesaert, vrijwilliger bij mudel.

In 1985 werd 5 december uitgeroepen tot de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk. Die dag wordt er stilgestaan bij de ca. 971 miljoen vrijwilligers ter wereld die zich inzetten voor uiteenlopende organisaties. Hun helpende hand is vaak onmisbaar en verdient zeker en vast een eervolle vermelding.

Ook musea kunnen rekenen op de steun van vrijwilligers. Daarom maakte museumPASSmusées een praatje met één van hen: Dirk Haesaert, enthousiaste vrijwilliger voor het foto-archief van mudel. Museum van Deinze en Leiestreek.

mudel (Museum van Deinze en Leiestreek).
© mudel (Museum van Deinze en Leiestreek).

Dag Dirk! Bedankt voor het interview. Kan je ons vertellen waarom je vrijwilliger bent?

Aangezien ik ben met pensioen ben, wou ik mij graag nog nuttig bezig kunnen houden. Het is goed om een doel te hebben en actief te blijven. Daarbij is het een leuke manier om mensen te leren kennen. Intussen doe ik het al drie jaar.

Waarom koos je voor mudel?

Omdat ik geïnteresseerd ben in kunst en musea (n.v.d.r.: mudel staat in het teken van kunstenaars die gewoond en/of gewerkt hebben in de streek rond de Leie), solliciteerde ik bij mudel. Het was het eerste museum waarbij ik solliciteerde en ik mocht direct beginnen.

Dirk Haesaert aan het werk in het mudel.
© Dirk Haesaert aan het werk in het mudel.

Wat doe je precies?

Ik orden het foto-archief en maak een soort elektronisch paspoort voor elk beeld. Alle foto’s worden ingescand en alle gegevens worden verzameld en gearchiveerd. Zo kunnen musea alles mooi digitaal bijhouden en beelden en informatie snel terug vinden. Het is een immens werk. Er zitten foto’s van honderd jaar oud tussen!

Ik kan mijn werk eigenlijk helemaal zelf regelen. De collega’s zetten mij op weg en als ik ergens vast zit of iets niet weet, dan vraag ik het. Maar voor de rest doe ik alles zelf en heb ik volledige vrijheid. Dat is heel leuk.

Wat vind je het leukste aan je vrijwilligerswerk?

Alles. De taak op zich is fijn, maar ook de mensen waarmee ik werk. Ik tracht ook te helpen met tentoonstellingen ter afwisseling.

Is er iets dat je niet zo leuk vindt?

Tot nu toe niet, nee. Ik kan niets noemen dat ik niet leuk vind.

Hoe veel tijd spendeer je als vrijwilliger?

Ik ben hier twee keer per week, telkens een hele namiddag.

mudel (Museum van Deinze en Leiestreek).
© mudel (Museum van Deinze en Leiestreek).

Wat zou je aan mensen willen zeggen die vrijwilligerswerk overwegen?

Dat vrijwilliger zijn veel voldoening geeft en dat de verantwoordelijkheid die je krijgt aangenaam is. Ik zou zeggen dat vrijwilligerswerk aan te raden is, zeker voor mensen die voor een of andere reden thuis zitten. Of voor jonge mensen om ervaring op te doen.

Wat betekent vrijwilliger zijn voor jou?

Het is een tijdsbesteding waarbij ik mij goed voel. Ik ben blij dat ik het kan doen en dat ik mensen er een plezier mee kan doen. Vrijwilligers leveren een waardevolle bijdrage als aanvulling op het werk dat de vaste medewerkers van het museum al doen.

Wat vind je van de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk?

Dat vind ik zeker oké! Het is wel fijn dat er aan ons gedacht wordt.