5 expo’s die het wintergrijs verjagen

Grijze wolken zat? Wij ook. Deze 5 tentoonstellingen brengen kleur in je leven!

15 januari 2020

Kleureyck.
© Design Museum Gent

Nu de feestdagen voorbij zijn en het vuurwerk gedoofd, lijkt ook de hemel zijn cachet te hebben verloren: het is al grijs wat de klok slaat. Voor wie naar wat fleurigheid snakt zit er maar één ding op: haal de museumpas boven en rep je naar een van de volgende expo’s!

1) Colorbingen met Keith Haring

Zorg ervoor dat de overgang niet te bruusk is, want wie rechtstreeks vanuit het grijze asfalt van Brussel de retrospectieve rond Keith Haring binnenstapt, zou wel eens een acute overdosis kunnen krijgen. ‘s Mans hypernaïeve figuurtjes vangen natuurlijk de blik, maar BOZAR voegt ook in opstelling en belichting voldoende kleurrijke atmosfeer toe om ons te katapulteren naar het New York van de nineties. Ga gratis naar de expo van Haring met je museumpas!

2) In het heelal (is ‘t alle dagen carnaval)

Een sterker tegengif nodig? Trek dan naar Binche, waar de permanente collectie van het Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker je verwelkomt met haar meest kleurrijke maskers en kostuums. Mensen feesten om het wintergrijs te overleven, en carnaval is een poging om de donkerste dagen af te schudden. In dit museum reis je alle carnavals van de wereld af. Laat je opfleuren met de mythische kracht van maskers in Binche

3) Zoek de kleurnuance in Van Eyck

Nu het Lam Gods eindelijk weer in zijn volle glorie straalt, valt het op hoe vernieuwend die dekselse Jan van Eyck was in zijn omgang met kleuren - en hoe zelfs hedendaagse designers de kunst van hem hebben afgekeken. In de expo Kleureyck. Van Eycks kleuren in design ontdek je vanaf maart dit oogstrelende aspect van de grote Vlaamse meester. Laat je in het Design Museum Gent verblinden door zijn rijke kleurenpalet.

4) Kleur als tactiek

Naast het feit dat we er vrolijk van worden hebben kleuren ook zo hun praktische kant: de natuur zit vol met voorbeelden waarbij kleurtjes tactisch worden ingezet, en de militaire mens heeft die camouflagetactieken van haar afgekeken. Het FeliXart Museum in Drogenbos brengt die functies van kleur samen in de expo Camouflage, Behind The Abstract Pattern en kijkt hoe kunst, oorlog en natuur elkaar hierin beïnvloeden. Rep je naar het FelixArt Museum, en zorg dat je gezien wordt!

5) Moet er nog kleur zijn?

In het Modemuseum Hasselt denken ze met de expo SMUK door op historische en hedendaagse versiertechnieken - in de mode, uiteraard. Het gaat om de wondere wereld van borduursels, pluimen, parels, stenen, pailletten, schelpen en andere curiosa die gebruikt worden om een kledingstuk op te vrolijken. Trek je mooiste glitterjasje aan om deze expo te bezoeken, zodat je niet uit de toon valt, want: hoe meer pompidom hoe meer plezier.

Tim Walker