5 leuke museumcafés en -restaurants

Cultuur opsnuiven is één ding, maar de innerlijke mens wil ook wat. We selecteerden 5 museumcafés die je zeker eens moet uitproberen.

07 februari 2019

M HKAFE
© M HKA

Lunch op de bovenste verdieping van het Muziekinstrumentenmuseum (mim) in Brussel

Behalve een indrukwekkende collectie muziekinstrumenten in een prachtige setting heeft het Muziekinstrumentenmuseum ook een restaurant. En wat voor één! De eetgelegenheid bevindt zich op de bovenste (de elfde) verdieping van het art nouveaugebouw, net onder de mooi vormgegeven koepel. Dat de architectuur hier de toon zet, hoeft waarschijnlijk niet gezegd. Bovendien heb je van hieruit een spectaculair zicht over de stad Brussel – bij mooi weer kan je daar zelfs van genieten van op het terras. De openingstijden van het restaurant zijn afgestemd op die van het museum. Ga voor een dagschotel, of combineer je museumbezoek op zondag met een brunch.

Muziekinstrumentenmuseum (mim) - KMKG-MRAH
© Muziekinstrumentenmuseum (mim) - KMKG-MRAH

Ontspannen koffie drinken in het Fotografiemuseum van Charleroi

Sinds 1987 heeft het Fotografiemuseum onderdak in het voormalige karmelietenklooster van Mont-sur-Marchienne. In functie van de museale opdracht werd er in 2008 een nieuwe vleugel bijgebouwd, waardoor het museum zich nu in feite in twee gebouwen bevindt. Neem je tijd om de uitgebreide fotografische collectie te bewonderen (80.000 afdrukken en drie miljoen negatieven) en geniet daarna van een hapje en een drankje in het moderne museumcafé. Door de grote ramen is het een lichtrijke ruimte, wat het er aangenaam toeven maakt. Bovendien heb je er zicht op het park van de karmelieten: een lap groen van zo’n 85 are met een aantal beschermde boomsoorten. Op de parkmuren vind je foto’s die ooit werden tentoongesteld in het museum. Het loont dus zeker de moeite om na een koffietje ook even de benen te strekken!

Fotografiemuseum
© Fotografiemuseum

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 160 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

Modern tafelen in het Museum voor Schone Kunsten Gent

Mub’art is het restaurant dat gekoppeld is aan het Museum voor Schone Kunsten Gent. Het is een hedendaagse plek die Gents-Belgisch-Franse keuken serveert met een twist, en vegetariërs vinden er ook hun meug. Hierbij gaat de keuken graag aan de slag met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En het is nog lekker ook! Trek hier dus zeker eens naartoe na een bezoek aan het museum. Van het bezichtigen van zo’n 600 topstukken uit de Europese beeldende kunst van de middeleeuwen tot nu krijgt een mens al eens honger. Zeker de levensechte stillevens met sappig fruit kunnen je goesting behoorlijk aanscherpen.

Mub’art
© Mub’art

Train World als authentieke achtergrond voor een maaltijd

Het museum gewijd aan de erfgoedcollectie van de NMBS, Train World, vond onderdak in het gerenoveerde station van Schaarbeek en een nieuwe industriële loods. Na het doorlopen van de hele geschiedenis van het Belgische spoornetwerk, kan je terecht in museumrestaurant RN Express om je honger te stillen. Dit restaurant heeft zijn plek gevonden in het oude station en biedt je zowel snacks als degelijke Belgische klassiekers. Je kan er ook ontbijten of gewoon even langsgaan voor een drankje. In feite is alleen al het interieur de moeite, waarbij de historische architectuur werd versmolten met hedendaagse accenten.

RN Express – Trainworld
© RN Express – Trainworld

Het Antwerpse M HKAFE voor kunst en eten

Leuk voor een koffie of een lekkere lunch! Het café van M HKA bevindt zich op de bovenste verdieping van het museum en is ook toegankelijk zonder museumbezoek. De creatieve gerechten worden er ter plaatse en dagvers bereid. Er is telkens een suggestie van de dag. Naast lekker eten, kan je hier ook komen genieten van een authentieke muurschildering van Keith Haring en het ‘kunstwerk van de maand’. Doordat het M HKAFE zich helemaal bovenaan dit moderne gebouw bevindt, heb je hier natuurlijk ook een panoramisch uitzicht – mooi meegenomen bij goed weer, want dan kan je plaatsnemen op het dakterras. Mocht je daar belanden, moet je zeker ook gaan kijken naar de installatie van James Turrell die daar opgesteld staat.

M HKA
© M HKA

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 160 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

172 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

224 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas