5 musea die boeken tot leven brengen

Nog leestips nodig? Niets zo verfijnd als je lectuur aanpassen aan de musea die je frequenteert.

07 augustus 2019

Het parfum in het Riolenmuseum
© museumPASSmusées

1. Het parfum van Patrick Süskind + Riolenmuseum

In deze roman volgen we Jean-Baptiste Grenouille in zijn zoektocht naar het ultieme parfum. Spoiler: hij moet er een paar tientallen vrouwen voor om zeep helpen - en dat mag je vrij letterlijk nemen. Wij onthouden vooral de appreciatie voor een lekker geurtje. De beste plek daarvoor is het Riolenmuseum in Brussel. Duik (niet letterlijk) in de ondergrondse kanalen, waar de typische geuren van de hoofdstad op hun sterkst zijn. De echte liefhebbers kunnen een flesje gebotteld rioolgenot mee naar huis nemen.

2. De Grote Gatsby van F. Scott Fitzgerald + Stichting Boghossian - Villa Empain

We hebben absoluut Fitzgerald’s kritiek op the American dream begrepen. Maar wat ons vooral deed dromen in The Great Gatsby, zijn de copieuze avondfeesten. Elk weekend nodigt de miljonair Jay Gatsby het kruim van de New Yorkse high society uit in zijn mansion voor een decadente ode aan de roaring twenties. Als Gatsby een Brusseleir was, dan zou niet de champagne maar de Gueuze rijkelijk vloeien. Lees deze klassieker aan de rand van het art decozwembad van Villa Empain en je zal zien dat het een sleutelplek is.

3. Breakfast at Tiffany’s van Truman Capote + DIVA. Antwerp Home of Diamonds

‘What I found does the most good is just to get into a taxi and go to Tiffany's. It calms me down right away’. Als Holly Golightly een existentiële crisis voelt opkomen, snelt ze steevast naar de juwelier der juweliers om haar gemoed te verlichten met alles wat blinkt. Een goedkoper alternatief? Laat je chauffeur je naar DIVA brengen. In het Diamantmuseum kan je je eindeloos vergapen aan edelstenen zonder in je buidel te moeten tasten - op voorwaarde dat je je museumpas bij hebt uiteraard.

4. Moord op de Orient Express van Agatha Christie + Train World 

Is Hercule Poirot je held en geniet je mateloos van deze clevere detective die elke crimineel te slim af is? Dat treft: je museumpas is ook geldig op de Orient Express. Weliswaar niet naar Parijs of Istanbul, maar … naar Schaarbeek. In Train World duik je in de misdaad vanuit een comfy luxewagon exact zoals in Poirots tijd. Dezelfde suspense, minder risico.

5. Michel Vaillant van Jean Graton + Autoworld Brussels 

Gesp je gordels stevig vast: voor deze laatste suggestie nodigen we je uit om de dunne koord te bewandelen van de grens tussen realiteit en fictie. In plaats van gewoon te lezen over Michel Vaillant, de snelste piloot uit de papieren geschiedenis, kan je hem in Autoworld immers worden. Stap in zijn Formule 1 in een decor van stripplaten en we beloven dat je niet uit de bocht zal vliegen.

Autoworld Brussels
© Autoworld Brussels

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 160 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

170 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

239 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas