5 musea waar je nog eens andermans interieur kan zien

Kijk eindelijk nog eens binnen in een ander huis dan het jouwe.

29 May 2020

5 musea waar je nog eens andermans interieur kan zien
© Ans Brys, Rubenshuis

Wij zijn onze living na twee maanden grondig beu. Gelukkig schiet de museumpas ter hulp: in deze heropende musea geniet je van andermans goede smaak.

1) Het Rubenshuis in Antwerpen: binnenkijken bij een Vlaamse Meester

Een van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld staat in Antwerpen. Peter Paul Rubens kocht samen met zijn eerste vrouw een pand in het centrum, vlakbij de plek waar hij ook opgroeide. Leuk weetje: hij betaalde de woning deels met een schilderij van zijn hand. Hij tekende zelf de verbouwingsplannen, geïnspireerd door antieke Romeinse bouwkunst en schilders-architecten uit de renaissance.

Het resultaat is een prachtige woning in oud-Vlaamse stijl met de allures van een Italiaans pallazzo. Pronkstukken zijn het beeldenmuseum, zijn majestueuze schildersatelier en het tuinpaviljoen. Hier zie je waar hij leefde, schilderde en oud werd.

Marc Ryckaert, Wikimedia Commons
© Marc Ryckaert, Wikimedia Commons

2) Kasteel van Seneffe: terug naar de 18de eeuw

Het Kasteel van Seneffe werd gebouwd in de 18de eeuw, als ‘bescheiden’ buitenverblijf van ondernemer Julien de Pester, baron van Seneffe. Het is een classicistische parel met minutieus versierde schouwen en prachtige parketvloeren. Kuier in de uitgestrekte tuin, aangelegd volgens de oorspronkelijke plannen, en je waant je in een roman van Jane Austen.

Stad Sint-Niklaas
© Stad Sint-Niklaas

3) De Salons in Sint-Niklaas: grandeur uit de jaren 1920

Een deel van de imposante kunstcollectie van het Sint-Niklase stadsmuseum STeM huist in een statig herenhuis uit 1928, opgetrokken in opdracht van de textielfabrikant Edmond Meert. De eclectische stadswoning heeft de grandeur van een 18de-eeuws Frans kasteel, dankzij de monumentale trap, de stijlvolle deuromlijstingen en de rijkelijk versierde marmeren schouwmantels. Tegelijk was de indeling van het huis zeer vooruitstrevend voor die tijd. Indrukwekkend zijn ook de grote daglichtkoepels boven de traphal en het centraal salon.

Sally V, Wikimedia Commons
© Sally V, Wikimedia Commons

4) Villa Empain: luxueus art-decopaleis

Villa Empain in Elsene is zonder twijfel een van de mooiste huizen van Brussel. Wij woonden nog thuis op ons eenentwintigste, maar baron Louis Empain liet op die leeftijd een hotel bouwen met gevels uit gepolijst graniet en bezet met bladgoud van 23 karaat.

Het was zijn droom dat de villa ooit een museum zou huisvesten, en zo geschiedde. De strakke art-decolijnen leiden je langs kamers in meer soorten marmer en exotisch hout dan je op Pinterest kan vinden. Blikvanger: de opvallende badkamer in felblauwe mozïek

Maagdenhuis
© Maagdenhuis

5) Maagdenhuis in Antwerpen: een reality check

Het is niet al goud wat blinkt, en dus verdient ook het Maagdenhuis een plekje in deze lijst. Eeuwenlang was dit een weeshuis voor meisjes. Papkommen, naailappen en vondelingendekens vertellen hun ontroerende verhaal. Vanop het drukke Mechelseplein stap je een oase van rust binnen, met lange gangen, kleine kamertjes, een sobere kapel en een rustgevende binnentuin. In het Maagdenhuis kom je meer te weten over de vondelingen-, wezen- en armenzorg door de eeuwen heen in Antwerpen. Je vindt er ook een mooie collectie 16de- en 17de-eeuwse schilderkunst van o.a. Rubens, Jordaens en Van Dyck.

203 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

294 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas