5 musea waar je nog eens andermans interieur kan zien

Kijk eindelijk nog eens binnen in een ander huis dan het jouwe.

29 mei 2020

5 musea waar je nog eens andermans interieur kan zien
© Ans Brys, Rubenshuis

Wij zijn onze living na twee maanden grondig beu. Gelukkig schiet de museumpas ter hulp: in deze heropende musea geniet je van andermans goede smaak.

1) Het Rubenshuis in Antwerpen: binnenkijken bij een Vlaamse Meester

Een van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld staat in Antwerpen. Peter Paul Rubens kocht samen met zijn eerste vrouw een pand in het centrum, vlakbij de plek waar hij ook opgroeide. Leuk weetje: hij betaalde de woning deels met een schilderij van zijn hand. Hij tekende zelf de verbouwingsplannen, geïnspireerd door antieke Romeinse bouwkunst en schilders-architecten uit de renaissance.

Het resultaat is een prachtige woning in oud-Vlaamse stijl met de allures van een Italiaans pallazzo. Pronkstukken zijn het beeldenmuseum, zijn majestueuze schildersatelier en het tuinpaviljoen. Hier zie je waar hij leefde, schilderde en oud werd.

Marc Ryckaert, Wikimedia Commons
© Marc Ryckaert, Wikimedia Commons

2) Kasteel van Seneffe: terug naar de 18de eeuw

Het Kasteel van Seneffe werd gebouwd in de 18de eeuw, als ‘bescheiden’ buitenverblijf van ondernemer Julien de Pester, baron van Seneffe. Het is een classicistische parel met minutieus versierde schouwen en prachtige parketvloeren. Kuier in de uitgestrekte tuin, aangelegd volgens de oorspronkelijke plannen, en je waant je in een roman van Jane Austen.

Stad Sint-Niklaas