5 onmisbare kinderexpo’s

… waarmee je de herfstvakantie zo doorvliegt.

20 oktober 2020

James Ensor op kindermaat
© James Ensorhuis - Nick Decombel Fotografie

Opgelet! De musea in Brussel zijn tijdelijk dicht, maar in Vlaanderen en Wallonië kan je veilig op museumbezoek.

Met het vallen van het blad valt meestal ook de regen - tijd om wat binnenhuisactiviteiten voor je kroost te bedenken! Deze 5 musea helpen je met spannende zoektochten, creatieve knutselhoeken, kunst op kindermaat en ander leuks.

1) Skaten met Van Eyck

De wereld van Kina neemt je mee naar de wereld van Jan Van Eyck in de interactieve expo Dag Jan. Je mag op stap met Jan Van Eyck, de twaalfjarige hedendaagse kleinzoon van de Vlaamse meester. Jan (die zelf graag grafitti-artiest wil worden) neemt je mee naar het atelier, de huiskamer en de galerij van zijn bekende voorvader. Een expo helemaal op maat van kleine kunstliefhebbers, en bovendien overgoten met een vleugje hedendaagse skatecultuur. 

Waar en wanneer? nog t.e.m. 30/6 in De wereld van Kina: het Huis (Gent)

2) Vandaag is groen

De geschiedenis van groen - dat is wat het TreM.a - Museum voor Oude Kunsten onderzoekt, of meer bepaald: de geschiedenis van groene edelstenen en hun speciale rol in religieuze rituelen of in mode en esthetiek. Kleine juwelenfans die benieuwd zijn naar de geschiedenis van de ‘Schat van Oignies’ worden - mits reservatie -  door een enthousiaste gids ingewijd in de geheimen van de edelsmeedkunst.

Waar en wanneer? nog t.e.m. 31/1 in TreM.a (Namen)

3) Kleurrijke kinderboeken

Kleurboel, de nieuwste tentoonstelling in het Hasseltse Stadsmus, toont de mooiste tekeningen uit de mooiste prentenboeken. Kijk je ogen uit, beluister de verhalen die bij de prenten horen en trek vervolgens je avontuurlijke schoenen aan. Kruip in de tekeningen, leer hoe een boek gemaakt wordt of ontdek hoe je favoriete kinderboek klinkt in een andere taal. 

Waar en wanneer? nog t.e.m. 8/11 in Het Stadsmus (Hasselt)

4) Maximaal plezier met met Maximus

Ken je Maximus? Maximus is de zoon van Dominus, de meester van onze prachtige Gallo-Romeinse villa. In het Archéoparc de Rochefort volg je deze jongeling op zijn tocht en daagt hij je uit om verschillende opdrachten te vervullen. Op  1 november (14u tot 16u) wordt het bovendien extra spannend, want dan komt een echte smid zijn vuur ontsteken en ons tonen hoe de oude Romeinen ijzer bewerkten.  

Waar en wanneer? nog t.e.m. 1/11 in het Archéopark de Rochefort (Malagne)

5) Schilders ontmaskeren

In Oostende kan je sinds kort weer op bezoek bij James Ensor. Huisknecht Gust neemt je mee door het huis van de bekende kunstenaar en verklapt heel wat van zijn geheimen. Onderweg mag je je nog amuseren met interactieve muren, puzzelschermen en een knutselatelier, en misschien kunnen jullie aan het einde van de tocht wel de valse Ensor ontmaskeren... 

Waar en wanneer? permanent in het James Ensorhuis (Oostende)

In de meeste musea hoeven kinderen tot twaalf jaar niet te betalen, maar in deze musea gaan ook volwassenen met een museumpas gratis binnen. Nog geen museumpas? Bestel hem hier!

186 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

231 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas