5 opwindende museumgames

… die je meevoeren tot in de uithoeken van het Louvre.

12 november 2020

Beyond The Walls
© Smithsonian Institution

Gamen niets voor jou? Niet zo snel: België telt 4,2 miljoen actieve gamers, en dat zijn heus niet allemaal pubers met schietspelletjes. Ook museumfans komen aan hun trekken met deze 5 internationale museumgames.

1) Zelf bouwen: Civilization V & VI

In deze strategische game dien je zo veel mogelijk wereldwonderen te bouwen die ervoor moeten zorgen dat je het spel wint. Ook culturele invloed is belangrijk, zeker in de laatste twee edities (V en VI). Daarom zit in Civilization V het Louvre (in ENG) als wereldwonder en in nummer VI kan je de Hermitage (in ENG) bouwen om het spel te proberen winnen. En ja, je kan in die musea zelfs je eigen kunstwerken hangen

2) Onder de kerstboom: Mondo Museum

‘Een museum is een geweldige locatie om een spel te spelen’, zo overtuigt de enthousiaste recensent (in ENG) ons in de aankondigende trailer  van dit Mondo Museum, dat nog in 2020 zou beschikbaar zijn. Het concept is simpel: je bouwt zelf je museum en probeert zo veel mogelijk bezoekers te lokken, terwijl je intussen rekening houdt met de wensen van geldschieters en collectiebeheerders. Het design zou eye-candy zijn, dus zorg dat je erbij bent wanneer deze game op de markt komt.

3) Mysteries oplossen: Louvre - The Final Curse

Als zelfs de Réunion des Musées Nationaux in Frankrijk meewerkt aan een spel, dan weet je zeker dat er een museum de hoofdrol zal spelen. In dit spel is het Louvre het plaats delict. De misdaad bestaat erin - hou je vast - dat de Zwarte Tempeliers de vier Satansleutels willen gebruiken om het einde van de wereld in te luiden. En jij? Jij reist door de geschiedenis van het Louvre om ze te stoppen.

4) Bezoeken: Smithsonian American Art Museum, "Beyond The Walls"

Eigenlijk kan je de virtual reality-ervaring van het Smithsonian geen écht spel noemen, omdat er geen doel is. Behalve dan… Het Smithsonian bezoeken en zoveel mogelijk leren over de Amerikaanse kunst. Het museum heeft ervoor gezorgd dat het bezoek zo fotorealistisch mogelijk is, en verrijkt vier van de topwerken met een vleugje augmented reality. Zo wordt de bezoeker die blijft staan voor een olieverfschilderij van Fredric Edwin Church geteleporteerd naar een afgelegen berg in Ijsland, om daar het noorderlicht te bewonderen. Praktisch minpuntje: je dient voor deze rondleiding te beschikken over een VR-headset én een grote lege ruimte waarin je je vrij kunt bewegen. Lees hier het volledige artikel (in ENG).

5) Schieten: GTA IV, Call Of Duty: Modern Warfare II en Hitman 2

Als je wil dat er geschoten en gevochten wordt in een museum, kan het museum maar beter fictief zijn. In Grand Theft Auto 4 - Museum Piece gebeurt een overdracht van gestolen diamanten in “The Libertonian Museum” mis en moet je je weg al schietend naar buiten vinden. Fijngevoelige oortjes laten deze game maar beter aan zich voorbijgaan… In Call of Duty: Modern Warfare II ontdek je, eens je het spel uitspeelt, nog een geheim level: een museum. Maar in Hitman 2 wordt het pas echt spannend. In dat spel is sluipen veel belangrijker dan schieten. Je moet een halssnoer stelen uit een museum om de wereldvrede te bewaren… Laat je gaan, maar vergeet niet af en toe ook nog eens rond te kijken in de museumzalen...