5 toffe expo’s die je kinderen zullen bekoren…

… want de grote vakantie komt eraan!

25 juni 2020

EXIT
© Kris Martin - EXIT - S.M.A.K. - foto Jan Opdekamp

De zomervakantie komt eraan, en het goede nieuws is: er valt opnieuw wat te beleven in de musea! Na vele weken van eindeloze thuisspelletjes zijn dit tentoonstellingen waar je bij uitstek met je kinderen naartoe kunt.

1) Waag je aan de wielersport

In KOERS in Roeselare kunnen kinderen tussen 6 en 12 jaar op avontuur met een musette (dat is wielerjargon voor etenszakje!), langs een parcours dat helemaal corona proof gemaakt is. Op hun tocht ontdekken ze hoeveel koers er in hun dorp te vinden is, testen ze een fiets uit de 19e eeuw uit of verzinnen ze hun eigen wieler-bijnaam. Let op: museumpashouders gaan gratis binnen, maar een musette kost wel 7 euro.

2) De allerkleinste Zozoos

Het Aquarium-Museum van Luik heeft een nieuwe zaal geopend, op maat van de allerkleinsten (0-5). Kleintjes kunnen er dieren zoeken, dieren nabootsen of zich oefenen in hun houding en gedrag. Alles wat in deze zaal staat kan ongeremd worden aangeraakt en gemanipuleerd. Eén deel van de zaal is voorbehouden aan baby’s van 0-2 jaar, een ander aan ondernemende peuters van 2 tot 5 jaar.

3) De wereld onder de stad

In het Gentse stadsmuseum STAM is de expo Ondergronds verlengd tot 22 september. Die tentoonstelling neemt iedereen vanaf 9 jaar mee in een wereld vol buizen, riolen en mollen.  Er is een speciaal zoekparcours voor kinderen, dat je thuis kan downloaden en printen voor je naar het museum trekt. Wie het geheime codewoord zoekt en in het oor van de baliemedewerker fluistert - van op veilige afstand! - gaat naar huis met een verrassing.

4) Mad about Matt

In het MAC’s in Hornu is ook de expositie rond de Amerikaanse artiest Matt Mullican opnieuw open - Representing the Work neemt je kroost mee in een knotsgek universum vol pictogrammen, vlaggen en performances onder hypnose. Kinderen raken er automatisch door aangestoken, maar daarenboven ontwikkelde het museum leuke activiteitenfiches boordevol uitdagende doe-opdrachten.

6) EXIT

Nu het al exit-strategie is wat de klok slaat, mogen we ook eindelijk weer naar de tentoonstelling EXIT van Kris Martin in het S.M.A.K. Zijn werk is nu eens piepklein en dan weer reuzengroot, en stelt belangrijke levensvragen, ook aan de jonge bezoekers. Het museum ontwikkelde een ontdekkingstocht voor kinderen vanaf zes jaar, die je kunt downloaden op de website van het S.M.A.K.

Hoera, de meeste musea zijn weer open! Volwassenen met een museumpas vergezellen hun kinderen gratis naar deze expo's. Nog geen museumpas? Bestel hem hier!