5 x gratis naar Bruegel (en een bonus)

Bruegel-lovers: haal snel je museumpas boven voor een ware Bruegel-binge.

01 May 2019

De Dulle Griet bestormt het Centraal Station (Brussel).
© museumPASSmusées

450 jaar na zijn dood eert België een van zijn meest befaamde Vlaamse meesters. Pieter Bruegel de Oude duikt overal te lande op: van in Brussel-Centraal tot op een vliegtuig van Brussels Airlines. Uiteraard kan hij ook in onze musea niet ontbreken... Welke expo’s zijn gratis toegankelijk met je museumpas? Volg de gids en vier dit Bruegel-jaar samen met ons.

1. De wereld van Bruegel, Bokrijk (Genk)

Doe samen met je kinderen eens een folieke in Genk. Deze interactieve tentoonstelling pakt uit met een overvloed aan visuele gimmicks (flits - en de blonde haren van je zoon of dochter worden getooid met een zestiende-eeuws hoedje) en bovendien mag je kroost de schilder himself uit de nood helpen. Uit zijn meesterwerk ‘Het gevecht tussen carnaval en vasten’ zijn immers een aantal voorwerpen verdwenen. Wie ze terugvindt wacht een spectaculaire beloning… op het einde van de zoektocht mag hij het schilderij zelf betreden! (nog tot 20 oktober 2019)

2. De terugkeer van de Dulle Griet, Museum Mayer van den Bergh (Antwerpen)

Na twee jaar restauratie brandt de razernij van de Dulle Griet opnieuw verschroeiend aan de muren van het Museum Mayer van den Bergh. Het is een schitterende nachtmerrie waaruit de kijker maar moeilijk wakker wordt... Maar psssst… het museum herbergt ook een ander oogverblindend schilderij van Bruegel, dat bestaat uit twaalf medaillons. Een van de taferelen toont een man die urineert op de maan. Vieze pateekes, die zestiende-eeuwers.

Ans Brys
© Ans Brys

3. Prenten in de eeuw van Bruegel, BOZAR (Brussel)

In de tijd van Bruegel neemt de prentkunst een hoge vlucht. Het is een nieuwe techniek die heel wat schilders de kans biedt om hun naamsbekendheid te vergroten, want de prent maakt het mogelijk om werk op grote schaal te verspreiden en tegen een relatief lage kost. BOZAR neemt je mee voor een gepassioneerde duik in de prentkunst van de zestiende eeuw - een ontmoeting met de influencers van toen, zeg maar. (tot 23 juni 2019)

4. Back to Bruegel - Experience the 16th century, Hallepoort (Brussel)

Bruegel wandelde misschien wel elke dag langs de Hallepoort, aangezien hij leefde en werkte in Brussel. Vraag je je af hoe het leven eruit zag in zijn tijd? Stap in voor een reisje in virtual reality dat je richting de zestiende eeuw flitst. Wanneer je terug in onze tijd bent beland, grijp dan de gelegenheid om in de Kerk van Onze Lieve Vrouwe ter Kapelle eer te gaan betonen aan de schilder, die daar ligt begraven. (vanaf 18 oktober 2019)

Alfa Vision
© Alfa Vision

5. Jan Brueghel de Oude, Snijders&Rockoxhuis (Antwerpen)

Geven al deze expo’s je alleen maar goesting in nog meer Brueg(h)el? Ontdek dan ook het werk van zijn nageslacht, in een tentoonstelling gewijd aan Jan Brueghel de Oude in het Snijders&Rockoxhuis. Spoiler: de zoon heeft het talent van zijn vader geërfd… (vanaf 5 oktober 2019)

En een extraatje...

Psssst… als je van Bruegel houdt, dan zal je geheid ook wild worden van het werk van Herri met de Bles, een tijdgenoot van Bruegel afkomstig uit de Maasvallei. Rep je naar Namen om te smullen van zijn droomachtige en duizelingwekkende landschappen, te zien in het TreM.a!

Zoveel ontdekkingen te doen met de museumpas... koop hem hier en vergeet niet hem te registreren!

200 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

296 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas