5 x lekker last minute naar het museum

...omdat je er écht nog even uit moet.

13 augustus 2019

Japanse prenten
© Musée L

Nog enkele weken en de vakantie dreigt alweer te vergelen tot een vage herinnering. Kreeg je nog niet eens de kans om exotische oorden op te zoeken? De museumpas helpt je erbovenop. Vertrek last minute richting deze expo’s die binnenkort uit de zalen verdwijnen - maar je nu nog even voorzien van dat heerlijke vakantiegevoel.

Heliopolis, de ‘Stad van de Zon’, ligt, hoe raadt u het, nogal ver van België verwijderd. De Stichting Boghossian maakt daar geen punt van en nodigt u uit voor een kleine reis naar Egypte. Duik in het fascinerende verleden van de oude metropool gewijd aan de goden van de zon en laat u verrassen door een recenter deel van zijn geschiedenis: de reconstructie van de site uit 1905, een Belgisch initiatief. (tot 18 augustus 2019)

In de jaren 1920 deed het Land van de Rijzende Zon de Katholieke Universiteit van Leuven een prachtige verzameling boeken cadeau. De collectie werd toen beschouwd als de mooiste verzameling aan geschriften buiten Japan. In 2019 is de collectie nog steeds het bekijken waard. Mis deze unieke gelegenheid niet om de grote meesters van Japanse prenten te bewonderen, van Hiroshige tot Hokusai. (tot 18 augustus 2019)

3) Dream Box, MIMA (Brussel)

Dream Box neemt je waarachtig mee op reis, weliswaar niet naar exotische landen die je op kaart kunt aanwijzen, maar naar psychedelische oorden die ervoor zorgen dat je het vasteland van de rede verlaat. Gigantische cd's die ronddraaien in een kamer, een paleis van ijs ... Het zijn je zintuigen die het noorden verliezen, onder invloed van deze straffe hedendaagse kunstwerken(tot 1 september 2019)