5 x op schattenjacht in het museum

...omdat de inspiratie op is en de vakantie nog niet (helemaal) voorbij.

14 augustus 2019

Bakkerijmuseum
© Bakkerijmuseum

Zwembad? Check. Binnenspeeltuin? Check. Kinderboerderij? Check… Zijn al je opties uitgeput, motregent het nog steeds en vervelen de kinderen zich? De museumpas schiet ter hulp: rep je naar deze musea, ontdek de coole schattentochten van Vlieg en je zal zien dat de vakantie nog véél langer had mogen zijn.

De Schatten van Vlieg? Dat is een fijne zomeractie die je kinderen elk jaar tijdens de zomermaanden op schattenjacht stuurt op honderden culturele locaties in Vlaanderen en Brussel. Elk jaar stelt Vlieg een ander thema voor, en dit jaar is dat... de wondere wereld van de smaken!

In een hoeve uit de 17de-eeuw in Veurne ontdek je hoe vroeger brood werd gebakken, met unieke speculaasplanken en oude wafelijzers. Proevertjes mogen uiteraard niet ontbreken … Schattenjagers maken best de borst nat, want ze moeten zich eerst door smakelijke opdrachten worstelen met ronkende namen zoals tongtwister, papillokiller, smaakspraak of lekkercheck. Euh…?

Wie had ooit gedacht dat er een museum bestaat over borstels en schoenen? Je maakt van dichtbij kennis met roggen-, padden- en zelfs kippenpotenleder. Voel en ruik zelf aan grondstoffen en materialen, proeven is hier wellicht geen goed idee… Vergeet vooral niet een paar schoentjes te passen in de mini-schoenenwinkel!

Burgemeester Nicolaas Rockox en schilder Frans Snijders waren spilfiguren in het Antwerpen van de baroktijd. Kijk over hun schouders mee naar hun omgeving en naar de woelige tijd waarin ze leefden. Vlieg leidt je langs fascinerende kunstwerken en schotelt je tien spannende opdrachten voor.

Snijders&Rockoxhuis
© Snijders&Rockoxhuis

Hoe weet je of een biljet echt of vals is? Mogen banken om het even wat doen met jouw spaarcenten? Duik onder in de wereld van de banken en het geld. Geld steek je niet in je mond en het is zeker niet de bedoeling om het op te eten! Maar is dat altijd zo geweest? Ga op zoek naar de ingrediënten van een geheim recept, bewaard in een kluisje bij de bank. Tijdens je speurtocht zal je ontdekken dat geld niet altijd vies hoeft te zijn en misschien zelfs lekker kan smaken.

Patrick Van den Branden
© Patrick Van den Branden

Kazerne Dossin in Mechelen vertelt het belangrijke verhaal van de bijna 26.000 mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog van daaruit naar concentratiekampen werden gebracht. Tegelijk gaat het museum op zoek naar de manier waarop groepsdruk en collectief geweld ontstaan. De zoektocht voor kinderen volgt de Joodse bakker Jos Hakker, die een hele bijzondere en smakelijke herinnering naliet voor alle schattenjagers.

Psssst… ook in De wereld van Kina (Gent) en het Nationaal Museum van de Speelkaart (Turnhout) kan je schatten jagen. Met je museumpas krijg je gratis toegang tot al deze musea. Wist je trouwens dat je niet alleen in musea, maar ook in bibliotheken, culturele centra en op zoveel andere locaties op schattenjacht kunt? Snel op weg, want Schatten van Vlieg loopt nog tot en met 31 augustus 2019.

Zoek je het liever wat verder van huis? Aan de andere kant van de taalgrens hebben de Waalse collega’s een leuke selfie-wedstrijd voor families opgezet in de musea. Oefen je Frans, doe mee en maak kans op een prachtige prijs. Haast je, want #SELFIEOMUSEE2019 loopt maar tot 1 september!

170 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

231 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas