5 x op schattenjacht in het museum

... omdat de Belgische musea jouw kinderen extra in de watten leggen.

15 July 2021

Schatten van Vlieg
© Schatten van Vlieg

Ook de Belgische musea zijn in vakantiestemming, en voor jouw gezin zetten ze hun beste beentje voor. Rep je naar deze Vlaamse en Brusselse musea met je museumpas en ontdek de Schatten van Vlieg. Op schattenjacht in het museum: hoe cool is dat?

De Schatten van Vlieg? Dat is een fijne zomeractie die je kinderen elk jaar tijdens de zomermaanden op schattenjacht stuurt op honderden culturele locaties in Vlaanderen en Brussel. Elk jaar stelt Vlieg een ander thema voor, en dit jaar is dat... ik zie, ik zie, wat jij niet ziet!  Psst: Vergeet na je schattentocht trouwens geen kleurplaat te vragen en deel te nemen aan onze wedstrijd - wie weet win jij een prachtige set tekenmateriaal!

1) Uit je doppen kijken in het Bakkerijmuseum (Veurne)

In een hoeve uit de zeventiende eeuw ontdek je hoe vroeger brood werd gebakken, met unieke speculaasplanken en oude wafelijzers. Maar er is deze zomer nog meer avontuur te beleven... Schattenjagers kijken best goed uit, want KIJKEN is het thema van de schattentocht in het Bakkerijmuseum. Volg de aangegeven stappen, geef je ogen goed de kost en zorg ervoor dat je de zoektocht tot een goed einde brengt.

2) Elegant speuren in het Mode & Kant Museum (Brussel)

Wist je dat Brussel internationaal bekend staat - neen, niet alleen om zijn spruitjes of het Atomium, maar ook om zijn verfijnd kantwerk? Vlieg heeft zich daarom deze zomer verstopt tussen de ragfijne stoffen in het Brusselse Mode & Kant Museum. Via spelletjes en raadsels speur je naar zijn schat, maar tegelijkertijd kom je alles te weten over de Brusselse kant met zijn mooie patronen.

3) Schatten en symbolen spotten in de Abdij Ten Duinen (Koksijde)

Iedereen weet wat een ‘smiley’ is, maar wist je dat men ook in de middeleeuwen al symbolen gebruikte? In het Abdijmuseum Ten Duinen ontcijfer je de tekens van de middeleeuwse monniken. Wat betekenden ze? En voor wie waren ze bestemd? Volg de tips en laat je meevoeren tot bij de schat van Vlieg.

4) Hoog in de wolken in het S.M.A.K. (Gent)

In het Gentse S.M.A.K. klim je hoog op een reddersstoel en speur je met een verrekijker naar de kunstwerken - goed kijken is de boodschap. Ga op schattentocht door het museum en maak intussen wat gekke selfies van jezelf - delen kan via #schattenvanvlieg of #smakgent.

5) Ontmoet Maurice in het Museum Kunst & Geschiedenis (Brussel)

In het Museum Kunst & Geschiedenis stikt het van de interessante beestjes, o pardon, wij bedoelen: voorwerpen. Trippel doorheen de zalen tjokvol curieuze spullen met een goede vriend van Vlieg: Maurice de Museummuis! Onderweg maak je kennis met de kriebelvriendjes van Maurice en los je de opdrachten op die leiden naar de schatkist...

Ontdek hier nog veel meer Schatten van Vlieg. Mama’s en papa’s met een museumpas gaan gratis mee (in de musea die deelnemen aan museumpas).

Nog geen museumpas? Bestel hem hier!