5x schatten jagen in het museum

... omdat de Belgische musea jouw kinderen een zalige zomer bezorgen.

29 July 2021

Schatten van Vlieg
© Martin Corlazzoli, MSK Gent.

De vakantie is halfweg, het glas nog steeds halfvol! Nog de hele maand augustus zetten de Belgische musea hun beste beentje voor om jouw gezin een onvergetelijke zomer te bezorgen. Rep je naar deze Vlaamse en Brusselse musea met je museumpas en ontdek de Schatten van Vlieg. Op schattenjacht in het museum: hoe cool is dat? 

De Schatten van Vlieg? Dat is een fijne zomeractie die je kinderen elk jaar tijdens de zomermaanden op schattenjacht stuurt op honderden culturele locaties in Vlaanderen en Brussel. Elk jaar stelt Vlieg een ander thema voor, en dit jaar is dat... ik zie, ik zie, wat jij niet ziet!  Psst: Vergeet na je schattentocht trouwens geen kleurplaat te vragen en deel te nemen aan onze wedstrijd - wie weet win jij een prachtige set tekenmateriaal!

1) Als een ridder op missie in de Hallepoort (Brussel)

In onze hoofdstad staat de sprookjesachtige toren van de Hallepoort. Steek de ophaalbrug over en … zoef! Je wordt 600 jaar terug in de tijd geflitst, naar de gloriejaren van prinsessen en ridders. Marcel, de brutale halsbandparkiet, daagt je uit om een schat te vinden. Speur naar aanwijzingen tussen de bakstenen en kunstwerken en voer verschillende tekenopdrachten uit. Ben je boven geraakt? Vergeet dan niet een schoon Brussels panorama mee te pikken.       

2) Cluedo voor echte speurneuzen in het MSK (Gent)

O-ow, Vlieg is ontvoerd! Doe je detective-pet aan en rep je naar het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Tussen de parels van grote meesters als Rubens en van Dyck liggen aanwijzingen verscholen. Vind jij de dader, het voertuig, het tijdstip én de plaats van de misdaad? Dan ben jij stiekem nog beter dan Sherlock Holmes. 

3) Brommen en zoemen in het Muziekinstrumentenmuseum (Brussel)

Laat je betoveren door de klanken van meer dan duizend instrumenten in het Muziekinstrumentenmuseum en help Vlieg af te raken van zijn keuzestress. Ga samen op zoek naar jullie favoriete muziekinstrument. Misschien heb jij wel een hart voor de harp of ben jij eerder een ket van de trompet? Speur, luister en ontdek jouw lievelingsgeluid

4) Puzzelen aan verhalen in Kazerne Dossin (Mechelen)

Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kazerne Dossin? Neem je loep bij de hand en laat je leiden door Fée. Zoek samen naar foto’s, documenten, achtergelaten briefjes en tekeningen en puzzel zo het verhaal in elkaar. Een bijzondere les geschiedenis in een heldere en ontroerende verpakking. 

5) Op verkenningstocht langs gekke objecten in Design Museum Brussels (Brussel)

Op een boogscheut van het Atomium heeft Vlieg allerlei opdrachten verstopt. In Design Museum Brussels zoef je door een parcours van knotsgekke objecten. Is dat nu een lamp of eerder een misvormde stoel? Op het einde heeft design geen geheimen meer voor jou. Hou je ogen goed open en zet je creatieve denktank vollenbak.  

Ontdek hier nog veel meer Schatten van Vlieg. Mama’s en papa’s met een museumpas gaan gratis mee (in de musea die deelnemen aan museumpas). 

Nog geen museumpas? Bestel hem hier!

204 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

265 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas