5x schatten zoeken in musea

Tussen Griekse vazen, speculaaskruimels en koersfietsen

12 augustus 2022

Schatten van Vlieg
© Schatten van Vlieg

Is de zomer echt al halfweg? Dringend tijd om al die verborgen schatten te gaan zoeken! Nog tot eind augustus verstoppen heel wat musea een schat in hun collectie. Kan jij de puzzels oplossen en de geheime schat vinden? Neem je (klein)kinderen mee naar een van deze musea met het aanbod van Schatten van Vlieg en Marmaille&Co. Je koters amuseren zich met de zoektocht terwijl jij geniet van de museumcollectie en de lach op hun snoet. Bingo!

Schatten van Vlieg is een zomeractie die je kinderen elk jaar op schattenjacht stuurt op honderden culturele locaties in Vlaanderen en Brussel, waaronder musea. Marmaille&Co is vooral in Wallonië en Brussel actief en heeft het hele jaar leuke extra’s voor kinderen in de musea. 

1) Word kermiskoning in KOERS (Roeselare)

In KOERS. Museum van de Wielersport is het kermis! En bij een kermis horen niet alleen eendjes vissen en suikerspinnen, maar ook een kermiskoers. Tijdens een spannende zoektocht door het museum mag je je helemaal uitleven: snuif de geuren van de kermis op, breng alle opdrachten tot een goed einde en vind zo de weg naar de schat. Wie kroont zich aan het einde tot koning van de kermiskoers?

Van 2 tot 12 jaar

KOERS
© KOERS

2) Speuren en snuffelen in het Koninklijk Museum Kunst & Geschiedenis (Brussel)

Vlieg met het hele gezin naar de wereld van de Oude Grieken. De Grieken waren eersteklas pottenbakkers en versierden hun vazen met goden, helden en feesttaferelen. Ernaar kijken is leuk, eraan snuffelen nog leuker! Doorkruis het Koninklijk Museum Kunst & Geschiedenis op zoek naar de vaas met een geurtje. Heb je alle ruikopdrachten voltooid? Dan wacht er aan het einde een schat op jou. 

Van 5 tot 10 jaar

Tip: kinderen gaan gratis of voor een kleine prijs naar het museum. Met de museumpas kan je als (groot)ouder ook gratis mee. Koop hem hier.

3) Op trektocht met muis Norrie in PARCUM (Leuven)

In PARCUM, museum voor religieuze kunst en cultuur maak je nieuwe vrienden. Muis Norrie neemt je mee op trektocht, net zoals de pelgrims dat vroeger ook deden. In de tentoonstelling ‘Ergens onderweg’ kom je allerlei gekke objecten en schilderijen tegen. Samen met Norrie verzamel je zo veel mogelijk stempels tijdens je tocht, want die leiden je naar … de schat!

Van 6 tot 12 jaar

4) Als een echte speurhond in het Snijders&Rockoxhuis (Antwerpen)

Ook in Het Snijders&Rockoxhuis krijg je er een nieuwe vriend bij. Een beetje groter dan een muis deze keer: speurhond Snuffel! Honden hebben excellente neuzen. Geen beter maatje om samen een schat mee te vinden. Snuffel aan fijne en minder fijne geurtjes uit de tijd van kunstenaars Frans Snijders en Nicolaas Rockox. Als je alle doe- en spelopdrachten goed uitvoert, krijg je op het einde niet alleen een schat, maar ook iets lekkers om op te smikkelen. 

Van 5 tot 15 jaar

5) Spelen met speculaas in het Stadsmus (Hasselt)

Kaneel, kruidnagel, nootmuskaat … mmmm, in Het Stadsmus vliegt de geur van Hasseltse speculaas recht in je neusgaten. En jouw neus is niet de enige in het museum! Verzamel alle mooie neuzen op je pad en link ze aan het gepaste museumobject om zo de schat te winnen. Tip: smeer in de ochtend je boterhammen met choco en eet ze nadien op in de knusse museumtuin.     

Van 6 tot 10 jaar

Meer schattentochten? Ook deze 6 musea hebben iets leuks in petto.


Tip: in al deze musea kan je met de museumpas als volwassene gratis binnen. Kleine speurders kunnen meestal gratis of voor een prikje naar binnen. 

De museumpas is nu ook verkrijgbaar als app. Nog geen museumpas? Koop hem hier

226 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

260 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas