5x schatten zoeken in musea

Van rioolwerker tot knuffeldetective

10 augustus 2023

Schatten van Vlieg
© Sien Verstraeten - Schatten van Vlieg

Is de zomer echt al halfweg? Dringend tijd om al die verborgen schatten te gaan zoeken! Nog tot eind augustus verstoppen heel wat musea een schat in hun collectie. Kan jij de puzzels oplossen en de geheime schat vinden? Neem je (klein)kinderen mee naar een van deze musea met het aanbod van Schatten van Vlieg en Marmaille&Co. Je koters amuseren zich met de zoektocht terwijl jij geniet van de museumcollectie en de lach op hun snoet. Bingo!

Schatten van Vlieg is een zomeractie die je kinderen elk jaar op schattenjacht stuurt op honderden culturele locaties in Vlaanderen en Brussel, waaronder musea. Marmaille&Co is vooral in Wallonië en Brussel actief en heeft het hele jaar leuke extra’s voor kinderen in de musea. 

1) Een knuffelzachte speurbeertocht in Texture (0 - 12 jaar)

Er gebeuren vreemde dingen in Kortrijk: meer dan 100 knuffeldieren zijn verdwenen uit de bedden van hun kinderen. Detective Speurbeer startte in museum Texture een onderzoek - tot hij zelf ontvoerd werd ... Nu is het dus aan jou en je kinderen. Kraken jullie samen het onderzoek? Met wat geluk vinden jullie meteen ook de schatkist

Extra leuk: het museum heeft ook een aparte zoektocht op maat van baby's, peuters en kleuters. Je kan samen op ontdekking langs een ultrazacht belevingsparcours - weet je meteen waar al die knuffelberen gebleven waren. 

Texture
© Texture

2) Een levensechte Cluedo in het Gruuthusemuseum (6 - 11 jaar)

Oh nee, ‘t is van dat! Heer Lodewijk van Gruuthuse is zijn dierbare ketting kwijt. De dief is ermee gaan lopen, maar hij verschuilt zich vast nog ergens in het Gruuthusemuseum in Brugge. Dat vraagt om: een potje Cluedo! Los met de hele familie het mysterie op, zoek naar antwoorden en ontmasker de dader. 

Tip: kinderen gaan gratis of voor een kleine prijs naar het museum. Met de museumpas kan je als (groot)ouder ook gratis mee. Koop hem hier.

3) Kleine gelukjes in het Museum van Klein Formaat (vanaf 4 jaar)

In het Museum van Klein Formaat in Nismes word je pagadder een ware kunstenaar. Alles wat je daarvoor nodig hebt, is een (klein) doosje dat je vraagt aan het onthaal. Samen leer je tekenen met een potlood zoals nooit tevoren, graveer je een wolk in de lucht, mag je knippen en plakken à volonté en zet je een gekke bril op. Wie weet belanden jullie kunstwerken ooit wel in een echt museum?

4) Met een rattensnor door het Riolenmuseum (6 - 11 jaar)

In het Riolenmuseum in Brussel kruipen je kinderen in de huid van een rioolwerker. Samen ga je op speurtocht (mét je eigen rattensnor) en mag je helpen om de riolen van Brussel te bouwen en te onderhouden. Wie van jullie maakt de beste sluitsteen

5) Op stap met de dappere Eva in Kazerne Dossin (9 - 12 jaar)

Hoe vertel je kinderen over zoiets gruwelijks als de Tweede Wereldoorlog zonder ze van streek te maken? Laat dat maar aan Kazerne Dossin in Mechelen over. Tijdens de zomer kunnen de kinderen er op stap met Eva Fastag, een dappere overlevende die als jonge vrouw in de kazerne verbleef en er werd tewerkgesteld. Los alle puzzels op die je onderweg tegenkomt, word bevriend met Eva en laat je meeslepen door haar aangrijpende verhaal.

Meer schattentochten? Ook deze 6 musea hebben iets leuks in petto.


Tip: in al deze musea kan je met de museumpas als volwassene gratis binnen. Kleine speurders kunnen meestal gratis of voor een prikje naar binnen. 

Nog geen museumpas? Koop hem hier

237 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

292 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas