6 expo’s die je moet zien voor het te laat is

Laatste kans om deze topexpo's te bezoeken!

25 januari 2019

Higher Ground - Red Star Line Museum
© Carl De Keyzer

Zoveel mooie expo’s, zo weinig tijd. Komend weekend lopen alweer 6 tentoonstellingen af die je niet mag gemist hebben. Dus: zeg je kapper af, verontschuldig je op dat suffe familiefeest, laat de inkopen over aan je partner en zorg ervoor dat je twee blanco bladzijden hebt in je agenda. Vul die twee bladzijden vervolgens met onderstaand moois. Je krijgt er geen spijt van, beloofd!

Raoul De Keyser in het S.M.A.K. (Gent)

Zes jaar na zijn dood brengt het S.M.A.K. in Gent een ode aan wat misschien wel de meest discrete Belgische grootmeester is. De expo rond de ‘stille schilder uit Deinze’ neemt je mee doorheen de denkwereld van Raoul De Keyser. De Keyser experimenteerde graag met close-ups van dagdagelijkse objecten. Op eerste zicht lijkt het abstract werk, maar laat je niet te snel bedotten, want in elk schilderij zit er iets figuratiefs verstopt. Wist je trouwens dat De Keyser een voetbalfan was? Veel schilderijen zijn gebaseerd op het voetbalveld dat de kunstenaar zag vanuit zijn atelier. De kalklijn op het veld, telkens opnieuw even recht aangebracht, fascineerde hem mateloos. Verrassende man, die De Keyser...

RESISTANCE in de CENTRALE for contemporary art (Brussel)

In de Brusselse CENTRALE for contemporary art gaat de expositie RESISTANCE eruit met een knal. Gedurende vier maanden kon je er ontdekken op welke manier een kunstwerk ‘verzet’ kan plegen, via een (vreedzame) clash tussen historische werken van 1968 en eigentijdse creaties van Belgische en internationale kunstenaars. Tijdens de finissage (27/1) wandel je vanaf 18u gratis binnen (dat doe je sowieso al met je museumpas!) om vervolgens een performance van kunstenares Ria Pacquée mee te pikken (18u30) en vanaf 19u30 aan het dansen te gaan op de dj-set van Les Entraîneurs. Gedurende de hele avond zijn er boeken en drankjes aan democratische prijzen. Verzet je niet langer, en zak af naar dit wervelende slotfeestje.

André Bosmans in het Museum en Piconrue (Bastenaken)

Het kweken van vee en het vervaardigen van schilderijen lijken behoorlijk weinig met elkaar te maken te hebben. Voor kunstenaar-boer André Bosmans (1922-2014) waren beide activiteiten echter innig met elkaar verbonden. Zijn schilderijen drukken op een eerlijke en gevoelige manier de essentie uit van de Ardense boerenbeschaving. Ze richten de blik op een oude wereld waar een eenvoudig leven verloopt volgens het ritme van de seizoenen en gemarkeerd wordt door codes en religieuze tradities, in evenwicht met de natuur. Zak af naar het mooie Bastenaken om in het Museum en Piconrue kennis te maken met deze bijzondere figuur. Laatste kans (deze expo loopt nog tot 3 februari voor diegenen die zich dit weekend niet kunnen vrijmaken) !

Play the Game in ADAM (Brussel)

Een tentoonstelling voor grote en kleine kinderen! Play The Game bestaat uit een bezoekersparcours voor volwassenen en een voor kinderen, maar beide leiden je langs de wonderlijke plastic objecten die de Italiaanse designfirma Kartell ontwerpt sinds 1949. De Italiaanse families kregen vanaf de jaren 1950 plots toegang tot in die tijd revolutionaire plastic producten zoals opbergrekjes, lampen en stoelen. Zullen ook te zien zijn: de eerste stoel ter wereld in polyethyleen ontworpen door Marco Zanuso, de miniatuurversie van de stoel Louis Ghost van Philippe Starck en het transparante schommelpaard van de hand van de Japanse designer Nendo.

Higher Ground in Red Star Line Museum (Antwerpen)

Fotograaf Carl De Keyzer maakt zich zorgen over de klimaatverandering - zo valt in ieder geval af te leiden uit de tentoonstelling Higher Ground. Terwijl hij met zijn project Moments Before The Flood uit 2012 de dreiging van het stijgen van de zeespiegel in beeld bracht, gaat hij in nu een stap verder - of beter gezegd: hoger. Want waar vluchten al die mensen heen van wie de huizen en bezittingen permanent onder water dreigen te staan? De bergen in, juist. De Keyzer trok naar het gebergte in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Dat levert prachtige beelden op, in schril contrast met de schrijnende problematiek die ze in beeld brengen.

Porsche 70th Anniversary in Autoworld Brussels (Brussel)

In 2018 vierde het legendarische merk uit Zuffenhausen zijn zeventigste verjaardag, dit weekend loopt het verjaardagsfeestje af - maar niet zonder jouw aanwezigheid, zo hopen we. Wist je dat de ronkende motoren van Porsche - de familienaam van Ferdinand en zijn zoon Ferry - eigenlijk ontwikkeld zijn op basis van een ‘gewone’ Volkswagen? Maar laat dat gebrek aan grandeur de pret niet drukken, want de kleine sportwagen die in 1948 werd gelanceerd (de spider) zou in no time het hart van iedere autoliefhebber veroveren. En wie zich de auto zelf niet kan veroorloven troost zich dit weekend minstens met de tentoonstelling!

Je kan al deze tentoonstellingen gratis bezoeken met de museumpas!