6 expo’s voor tijdens de herfstvakantie

Van deze tentoonstellingen zijn je kinderen sowieso fan

21 October 2021

Nationaal Museum van de Speelkaart
© Nationaal Museum van de Speelkaart

Staat je planning voor de herfstvakantie nog niet op punt? Trek dan eens met het hele gezin naar een museum. Met deze zes tentoonstellingen bezorg je jezelf én je kinderen een onvergetelijk leuke dag. En met de museumpas hop je binnen en buiten wanneer je dat maar wilt!

1) Poezenpret in het Ypermuseum

Poezen zijn overal: in je woonkamer of tuin, in grappige filmpjes ... en in kunst. Het Yper Museum vroeg zich af waarom poezen zo populair zijn, en hoe de eigenzinnige dieren in andere tijden en culturen samenleven met mensen. In de expo ‘POES: Hoe de kat de mens vangt’ krijg je een vrolijk blad vol opdrachten en vragen. Kijk samen naar kunst, laat je verwonderen en dompel je samen onder in de mysterieuze relatie tussen katten en mensen

2) Reuze(n)pret in het Reuzenhuis

In Aat staat een herenhuis vol torenhoge poppen. Zelfs als volwassene voel je opnieuw de verwondering van een klein ukje. In het Reuzenhuis is het altijd feest, zeker wanneer je bij de balie het spelletjesboek meeneemt. Observeer de bolle wangen en lange neuzen, poseer bij de familie Reus en piep eens onder de gigantische rokken. Stéphane Deleurence bracht onlangs nog 20 extra reuzen naar het museum. Bezoek ze nog snel!

3) Storm op komst in Z33

Wat als de wind alles wat je kent wegblaast? Je huis, de bomen in de tuin, de grond onder je voeten ... maar ook je herinneringen en de rust in je hoofd. Z33 in Hasselt pluist het uit. In de tentoonstelling In the Eye of the Storm ontdek je hoe allerlei kunstenaars oplossingen zoeken voor de stormen in hun wereld. Een speciaal familieparcours stuurt je op pad om zelf orde in de chaos te scheppen met wervelende puzzels, creatieve opdrachten en vragen die je doen nadenken.

4) Waterweetjes in La Fonderie

Waar komt het water uit de kraan eigenlijk vandaan? Dat antwoord vind je in Molenbeek, meer bepaald in La Fonderie, Brussels Museum voor Arbeid en Industrie. In de nieuwe expo ‘Water loopt niet van een leien dakje’, zie je hoe het water naar de stad werd gebracht. Via meeslepende video’s, heel wat machinerie en ludieke voel- en doe-opdrachten ben je helemaal mee. Maak ook een rondje door de rest van het museum, waar alle leeftijden grote ogen trekken.

La Fonderie
© La Fonderie

5) Pret met de raket in het Ecomuseum

In het Ecomuseum van de Viroin in Treignes duik je in de geschiedenis van de regio tussen de Samber en Maas. Naar een periode làng voor je kinderen geboren waren. Behalve tractoren en klompen, vind je er tegenwoordig ook tennisraketten. De tentoonstelling ‘DONNAY ! Jeu, Set & Match !’ verzamelt de hoogtepunten uit de tenniswereld, met petjes, videofragmenten van onvergetelijke matches, vintage posters en leuke hebbedingen.

6) Onderbroeken en schatkisten in het Speelkaartenmuseum 

Met de tijdelijke expo X wil het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout je blik op censuur verruimen. Want ook speelkaarten en strips werden vroeger vaak gecensureerd. Maar waarom eigenlijk? En hoeveel bloot is té bloot? Wat is grappig en wat niet meer? Wat zeker grappig is, is dat je met een onderbroek op je hoofd door het museum mag lopen. Met een spiegel en een schatkaart vol X-jes ben je iets heel belangrijks op het spoor. Vinden jij en je bende de schatkist? 

Nog meer kindvriendelijke musea? Dit zijn onze aanraders. Dankzij jouw museumpas ga je gratis mee met je kadee. 

Nog geen museumpas? Bestel hem hier!

212 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

261 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas