6 leuke familie-uitjes tijdens de krokusvakantie

Ontdek welke musea je kroost met open armen ontvangen.

28 februari 2019

Gezinnen in Musée L
© Musée L

Een museum bezoeken saai? Bewijs je kinderen deze krokusvakantie het tegendeel. Deze 6 musea zwaaien komende vakantieweek de deuren wagenwijd open, met activiteiten op maat van het kleine grut. En geloof het of niet: voor de grote mensen is het minstens even leuk.

Mu.ZEE - Oostende - woensdag 6 maart (14-16u)

De naam van de Belgische beeldend kunstenaar Raoul Servais zal geen vierjarige iets zeggen, maar hun kleine hoofdjes zijn ongetwijfeld gevuld met fantastische, servaisiaanse  verbeelding. De animatiefilms van Servais zijn het vertrekpunt voor een gezinsworkshop voor ouders en kinderen van 4 tot 14 jaar.  Kinderen gaan gratis binnen, volwassenen mét een museumpas betalen slechts 1 euro. Vervul samen met je kroost de creatieve opdrachten in de museumzaal en ga daarna zelf aan de slag in het atelier. Let op: voor deze workshop is inschrijven verplicht, via de website van Mu.ZEE.

Musée L - Louvain-la-Neuve - doorlopend

Nieuwkomer bij museumpas is het geweldige Musée L, het universiteitsmuseum dat zo’n 2.600 m² expositieruimte vult met archeologische en etnografische curiosa én met fascinerende uitvindingen, en dat allemaal in een monumentaal gebouw van André Jacqmain. Het museum doet erg veel inspanningen om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor een familiepubliek, met een ruim aanbod aan familievriendelijke gezinsdagen (deze vakantie bijvoorbeeld op 6 maart) en in deze maand van carnaval ook een heuse stage voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Let op, want sommige van deze activiteiten zijn betalend voor de kinderen, maar als houder van een museumpas bezoek je het museum uiteraard gratis.

Arboretum Kalmthout - Kalmthout - doorlopend

Booooonsaaai! Neen, we breken niet los in een wild dansfeest, we benoemen enkel wat voor kinderen dé troef is van het Arboretum van Kalmthout: die collectie mini-boompjes is zooo schattig! Arboretum Kalmthout is los van de bonsais ook een schatkamer vol merkwaardige planten uit de hele wereld. Je vindt er rododendrons uit China, mammoetbladen uit Brazilië, prehistorische bomen uit Australië … De verzameling toverhazelaars  - als dat de nieuwsgierigheid van je kroost niet wekt! - is wereldberoemd en de grootste van Europa.  Een magische plek om te komen wandelen, en vergeet vooral de vlindertuin niet te bezoeken. Openvallende mondjes gegarandeerd…

Arboretum Kalmthout
© Arboretum Kalmthout

WaterHouse - Chaudfontaine - doorlopend

Vergeet de dolfijnenshow, coole kids gaan tegenwoordig voor de fonteinenshow - zoals je die enkel in het unieke watermuseum WaterHouse in Chaudfontaine - waar anders? - kan beleven.  Zonder water geen leven, en in dit museum leer je alle aspecten van dit kostbare goedje kennen. Volg een waterdruppel op zijn virtuele reis via de 4D-simulator, van aan de wolken tot aan de bron: de dynamische en interactieve opstelling is een plezier voor kinderen.  Kers op de taart is een ‘aquamuzikale opvoering’ - benieuwd wat we ons daarbij moeten voorstellen!

Museum Hof van Busleyden - Mechelen - doorlopend  

In het  Museum Hof van Busleyden in Mechelen bouw je je eigen stoet met staafpoppetjes, speel je met het hele gezin een gezelschapsspel over machtsstrategieën of stel je je eigen fabeldier samen. Een routeplan met zestien scheurluikjes loodst de jongste bezoekers doorheen alle kamers van het museum. Achter elk luik zit een opdracht rond de gouden kubussen die in de museumzalen staan opgesteld. Kinderen van 6 tot 12 jaar halen hun hart op in de verschillende uitdagingen - of ze nu een doener, denker, uitvinder of bouwer zijn.  

Hof van Busleyden
© Hof van Busleyden

Autoworld Brussels - Brussel - doorlopend

Bezocht je dit unieke museum van de automobiel nog niet? Doe je kinderen een plezier en ga er  tijdens de krokusvakantie heen - en neen, niét met de jongens alleen. Autoworld Brussels is een aanrader voor àlle kinderen (én alle volwassenen). Het thema ‘auto’ spreekt vanzelf tot de verbeelding, maar daarbovenop heeft Autoworld voor de jongste bezoekers een leuke schattenzoektocht in petto, kunnen kleine snelheidsduivels plaatsnemen in een échte racewagen en is er een wondere wereld vol miniatuur-auto’s. Nood aan een rustig moment? Drop je kroost in de zone ‘Michel Vaillant’ waar ze rustig  in de stripverhalen rond de stoere held kunnen bladeren. Nog redenen nodig voor een bezoekje? Ah, natuurlijk: voor museumpashouders is de toegang tot Autoworld Brussels gratis…

223 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

284 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas