6 musea om de feestdagen te overleven

De feestdagen brengen gezelligheid en samenzijn, maar ook indigesties en lege bankrekeningen. Museumpas to the rescue: voor elk eindejaarsprobleem brengt een museumbezoek soelaas. Zo start je 2020 fris en monter.

20 december 2019

Jan Decleir, uitgeteld na de feestdagen
© Stephan Vanfleteren, FOMU: Jan Decleir, uitgeteld na de feestdagen

1) FOMU: voor last-minute cadeaus

Wie nog wanhopig op zoek is naar cadeau-inspiratie, is sowieso gebaat bij een bezoekje aan het Antwerpse Fotomuseum. De bijhorende museumshop verzamelt prachtige fotoboeken met een boodschap, postkaarten, leuke hebbedingen (polaroidcamera’s!) en poëtische geschenken.

En passant duik je vanzelfsprekend in de adembenemende overzichtsexpo van Stephan Vanfleteren. Je hebt zijn indringende portretten niet écht gezien tot je ze hier in groot formaat in de ogen hebt gekeken.

2) WaterHouse: voor nadorst en detox

Van kantoorkerstfeestjes tot nieuwjaarsfamiliefeesten: je moet al over bijzonder veel wilskracht beschikken om niet walgelijk veel te eten en drinken dezer dagen.

In het WaterHouse - in Chaudfontaine, waar anders - kan je de overdaad achter je laten en focussen op de zuiverheid van water. Na de sprankelende fonteinenshow en het interactieve levensverhaal van een waterdruppel wil je niks anders meer dan fris bronwater.

3) NAM-IP Computermuseum: stilstaan bij de duizelingwekkende snelheid van de vooruitgang

Jaarwissels nodigen uit tot reflectie - er is alwéér een jaar voorbij. De tijd vliegt als ge u amuseert. Misschien heb je dit jaar grote stappen gezet, of helemaal niets belangwekkend gedaan.

Het NAM-IP Computermuseum in Namen relativeert dit alles: amper 15 jaar geleden zat je te tokkelen op Windows XP en kon je nog niet eens een smartphone bedienen. Vergaap je aan de kolossale computers die rond 1960 in België werden geïnstalleerd, en besef dat het beste nog moet komen.

4) Mu.ZEE: bezinnen en uitwaaien

Als de overvloed van de feestdagen tot bezinning noopt, dan is ook een dagje zee een prima idee. Been wat kilometers bij elkaar op de dijk en maak de balans op van het voorbije jaar met je blik op de horizon.

Combineer met een bezoek aan Mu.ZEE in Oostende en dwaal rond in het modernistische pand. Laat de skeletten van Ensor je confronteren met de vergankelijkheid van het leven of ontsnap aan de realiteit bij de melancholische kortfilms van Raoul Servais. Wie expliciet dada wil zeggen tegen 2019, is wellicht ook blij met deze expo.

James Ensor, KMSKA (tijdelijk in Mu.ZEE): de schilder, uitgeput na de feestdagen