6 museumt(r)ips voor het hele gezin tijdens de kerstvakantie

Onze tips voor de leukste museum-uitjes met de kinderen

18 december 2018

Kerstzoektocht in het Huis van Alijn.
© Huis van Alijn

Kerstvakantie! Eindelijk tijd voor dat lang beloofde uitstapje met de kinderen. Rondstruinen op de  kerstmarkten is natuurlijk altijd gezellig, maar waarom niet gaan voor een tripje dat écht bijblijft? In deze 6 musea gaat voor jouw kids een nieuwe wereld open. Steek je museumpas op  zak, en trek met hen op avontuur.

1. Neus aan neus met een rendier

Zijn je kinderen gefascineerd door de prehistorie? Dat donkere tijdperk waarin mens en dier verwikkeld waren in een bikkelharde strijd om overleving? In het Préhistomuseum, in het hart van het woud tussen Luik en Hoei, kom je alles te weten over deze spannende periode. Daal af in de grot van Ramioul of bewandel het blotevoetenpad - oeps, dat is in dit seizoen misschien een tikkeltje koud. Een mooi alternatief is de lopende tentoonstelling over rendierjagers of een bezoekje aan een tipi van zo’n voorhistorische mens. Kom bij voorkeur tussen 26 en 30 december, want dan is de kerstman - de echte - er ook!

2. Wie durft?

Je denkt voor een gezinsuitstapje misschien niet spontaan aan het BPS22 in Charleroi, maar dat is onterecht. Het kunstmuseum van de provincie Henegouwen legt zijn allerjongste bezoekers al voor de tweede keer in de watten met een editie van het ‘Le Petit Musée’: een expositie die bijzondere kunstwerken uit de collectie verzamelt en uitlicht voor jonge ogen. Niet bang...? brengt een aantal werken samen van onder meer Pierre Alechinsky en Félicien Rops rond het thema ‘angst’. Wat is angst, waar komen onze angsten vandaan, heeft iedereen dezelfde angsten? Moedige museumbezoekertjes voorwaarts!

3. Heldhaftige hertogen en prachtige prinsessen

Museum M in Leuven neemt je deze vakantie mee naar de wereld van een echte adellijke familie. De Arenbergs leefden eeuwenlang in de stad, en nu toont het museum hun indrukwekkende kunstcollectie. Volg het gezinsparcours en laat je onderdompelen in een wereld vol dappere edeldames en ijdele hertogen.

4. Lego à volonté

Het Brusselse Train World is altijd een bezoekje waard, maar tot eind januari staat het helemaal in het teken van de legotrein. Unieke schaalmodellen, grote speeltafels en zelfs een échte trein uit legoblokjes staan voor je klaar. Speciaal voor families ontwikkelde Train World bovendien de spannende zoektocht ‘Het LEGO raadsel’. Kortom, een bezoekje aan Train World deze vakantie is een avontuur dat de wereld van de populaire LEGO® speelgoedtreinen koppelt aan de geschiedenis en toekomst van de spoorwegen. Toekomstige ingenieurs weten waarheen!

5. Haha, Pierke Pierlala

Het Huis van Alijn in Gent is een gezellig museum over het dagdagelijkse leven in de twintigste eeuw. Je wordt er teruggekatapulteerd in de tijd en naar de cruciale momenten in een mensenleven: geboorte, kindertijd, communie, huwelijk, … Dankzij zijn dynamische combinatie van beeld- en fotomateriaal, filmpjes en heerlijk nostalgische objecten is het Huis van Alijn een reis door de tijd voor ouders én kinderen. Op zaterdag kan je er terecht voor heerlijk ouderwets (en hilarisch) poppentheater (€5 voor kinderen vanaf 3 jaar), met de beroemde Gentse marionet Pierke Pierlala in de hoofdrol.

6. Neuzen dicht!

Nog een topbestemming voor kleine durvers: het Riolenmuseum. Onder begeleiding van een ervaren gids daal je op zaterdag af naar de verborgen aders van de stad Brussel. Wist je dat het riolennet onder de stad Brussel bijna 350 kilometer lang is? Elke dag verzwelgen de Brusselse riolen duizenden kubieke meter afvalwater. Wie de ontmoeting met de riolen en zijn (piepende, zwarte) bewoners niet goed ziet zitten kan ook bovengronds blijven. In het museum zelf kom je alles te weten over de aanleg van de riolen en het werk van de mensen die zorg dragen voor deze ondergrondse wereld.

Nog geen museumpas? Bestel hem hier! Wel al een museumpas? Top! Maar vergeet niet hem te registreren. Een kleine moeite, maar noodzakelijk voor wie zijn pas ongelimiteerd wil blijven gebruiken.