6 redenen om je moeder dit jaar een museumpas cadeau te doen

Moeilijke moeder? No worries, dit is de ideale cadeautip!

30 april 2019

museumPASSmusées
© museumPASSmusées

Bloemen? Hmmm. Pralines? Cliché. Een stel keukenhandschoenen? Niet aan te raden, tenzij je ze graag naar je hoofd krijgt geslingerd. Het is waar: de moderne moeder is niet makkelijk te pleasen. En intussen komt moederdag (12 mei) met rasse schreden naderbij. Wat o wat dan weer te verzinnen dit jaar? Wat is hét cadeau waarop jouw moeder zit te wachten?

Stop het piekeren, want het antwoord ligt voor het grijpen: met de Belgische museumpas maak je élke moeder gelukkig. Waarom? Hierom!

1. Een museum = kwaliteitstijd

Meestal hebben moeders al in huis wat ze in huis willen hebben, dat betekent dat je ze met materiële cadeaus nauwelijks nog een plezier kunt doen. Vraag moeders waar ze écht naar verlangen, en het antwoord luidt dikwijls: tijd. Kwaliteitstijd om door te brengen met hun o zo drukbezette zonen, dochters of kleinkinderen. Niets is een betere invulling van die wens dan een uitstapje naar een van onze prachtige Belgische musea. Rustig kuierend door de vaste collectie van het Brugse Groeningemuseum of vol verbazing voor de wonderlijke hedendaagse kunst van BPS22 in Charleroi. En wat dacht je van een tripje met de kleinkinderen naar het Gallo-Romeins Museum in Tongeren? Wie echt de tijd wil nemen schenkt zijn moeder niet enkel een museumuitje, maar meteen een hele daguitstap: naar Bergen, Hasselt, Luik, Mechelen of Brugge bijvoorbeeld. Met je museumpas hop je gewoon gratis van het ene museum naar het andere!

2. Er is voor elke moeder een museum

Urban installaties zoals die in het MIMA of oude meesters zoals in BOZAR? Interactieve expo’s voor sportieve mama’s (het Sportimonium!) of een rustige rondleidingen in de serene sfeer van PARCUM? Kunst onder de blote hemel zoals in het Antwerpse Middelheimmuseum of in de intimiteit van een prachtige kleine parel als Het Autrique-huis? Wie denkt dat zijn of haar moeder onmogelijk te behagen valt, denkt verkeerd. Het aanbod aan verbazingwekkende musea is in België ongelooflijk rijk en divers, zo weids dat er zeker ook voor jouw moeder iets tussen zit. Zoek je nog naar inspiratie? De Belgische Museumgids biedt een overzicht van alle musea die je met je museumpas gratis kunt bezoeken. Je kan nog enkele dagen deelnemen aan de wedstrijd om zo’n hebbegids te winnen, dus bestel je museumpas en doe mee!

3. De ervaring is beter dan het cadeau

Jij weet wat je moeder wilt? Prima, maar denk eens one step beyond. Houdt ze van bloemen, doe haar dan in plaats van die ruiker een uitstapje cadeau naar de Plantentuin van Meise of het Arboretum van Kalmthout. Is ze dol op aardbeien? No problem, het Museum van de Aardbei in Wépion ontvangt haar met open armen én een toefje aardbeienlikeur. Leest je moeder graag de betere strip? In het Belgisch Stripmuseum in Brussel komt ze alles te weten over de geschiedenis van het beeldverhaal. Omdat doen toch zoveel leuker is dan krijgen...

4. Een museum biedt een totaalbeleving

In een museum valt er altijd méér te beleven dan het bezoeken van een tentoonstelling of collectie. Het gebouw zelf kan bijvoorbeeld al een echte trigger zijn, zoals deze museale architectuurparels bewijzen. Vergeet ook de soms wonderschone museumtuinen niet, waar je even kunt bekomen van de soms overweldigende museumervaring. En omdat de innerlijke mens ook graag wordt versterkt, valt er in de meeste musea minstens een koffie of een hapje te scoren. Is je moeder werkelijk opgetogen over hetgeen jullie samen hebben gezien? Passeer dan nog eens langs de museumshop voor een catalogus of een kaartje - het maakt je cadeau helemaal af.

5. Veraf of dichtbij: er zijn overal schitterende musea

Je twijfelt: misschien is je moeder al wat ouder, wat slechter te been, en vrees je dat een trip naar het museum te zwaar zou zijn voor haar? Of andersom: jouw moeder is zo’n actieve avonturier dat ze elk museum in de wijde omgeving al vanbinnen en vanbuiten kent? In beide gevallen hebben wij de oplossing. Wist je bijvoorbeeld dat in België heel wat mooie musea dichtbij een treinstation liggen? Ontdek hier hoe dichtbij dichtbij is - zooo dichtbij dat je in sommige gevallen nog met één been in de trein kunt blijven. De actieve museummoeders dienen dan weer hun werkgebied te verbreden, tot over de taalgrens bijvoorbeeld: daar bevinden zich ongetwijfeld musea die je moeder nog niet heeft besnuffeld. Wat met het Museum van het Klein Formaat in Nismes of de Plugstreet 14-18 experience in, jawel, Ploegsteert? Verras je moeder met een museumpas en een tripje naar een onbekende museumparel.

6. Twee vliegen in één klap: een vervroegd vaderdagcadeau!

Je hoeft het ons niet te vertellen: de relatie tussen moeders en kinderen loopt niet altijd even smooth. Misschien heb je na enkele museumuitjes met je moeder alweer eventjes genoeg van zoveel nabijheid. Geen probleem: sla gewoon twee vliegen in één klap en doe meteen ook je vader een museumpas cadeau! Zo zit je ook alweer safe voor komende vaderdag in juni, en stuur je je moeder in goed gezelschap de baan op. Waarna jij er zelf met je eigen museumpas op je eentje op kunt uittrekken. Want hehe, wat kwaliteitstijd voor jezelf, ook dat kan deugd doen…

Bestel hier je museumpas, en pssst: vergeet hem niet te registreren!

169 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

233 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas