6 tijdelijke expo’s

… nu we weer op museumbezoek kunnen

28 May 2020

tijdelijke_expos
© Design Museum

Joepie, musea stellen hun deuren voorzichtig open voor nieuwe bezoekers. Hier alvast een selectie van enkele tijdelijke tentoonstellingen waarvoor je uit je kot kan komen. Belangrijk: controleer op de website van het museum hoe je reserveert en wat de nieuwe regels zijn.

1) Zo bont als Van Eyck

In het Design Museum in Gent zetten ze het (opgefriste) kleurenpalet van de gebroeders Van Eyck centraal in de tentoonstelling Kleureyck . Met een wandeling door de zeven hoofdkleuren, de onderliggende inspiratie en designobjecten uit alle hoeken van de wereld, krijg je als bezoeker een uniek beeld op de kleurenwereld van de twee broers. Vele eeuwen nadien blijven kunstenaars nog steeds geprikkeld door de kleurenpracht van de gebroeders Van Eyck. Nog te bezoeken tot 21 februari 2021.

BOZAR
© BOZAR

2) Gestoord poppenspel

MONDO CANE vertegenwoordigde het Belgische Paviljoen op de 58e Biënnale van Venetië en kan je nog tot 21 juli zien in de BOZAR. De expo van de hand van Jos De Gruyter en Harald Thys is een soort gestoord Bokrijk. De installatie is een afgezonderde wereld waarin 22 geautomatiseerde poppen wonen van allerhande aard: een pottenbakster, zombies, psychopaten… Elke pop maakt op zijn beurt een reeks repetitieve handelingen. De twee kunstenaars willen de psychose waarin de hedendaagse mens zich bevindt, tentoonstellen.

3) De koningen der beeldhouwkunst

Denk je aan beeldhouwen, dan denk je misschien aan Auguste Rodin, Constantin Meunier en George Minne. Goed nieuws want dit beeldig trio krijgt in M Leuven een tijdelijke tentoonstelling. De expo die nog loopt tot 30 augustus, zet topwerken van de kunstenaars tegenover middeleeuwse beelden om zo de parallellen te trekken tussen hun eigen werk en hun middeleeuwse inspiratie.

4) Het eigenaardige universum van Matt Mullican

Een unicum, want Het MAC’S presenteert de eerste tentoonstelling van Matt Mullican in een Belgisch museum. De expo toont alle hoogtepunten van de voorbije 40 jaar in het oeuvre van de Amerikaanse kunstenaar. Van performances onder hypnose tot kosmologische diagrammen en zijn befaamde vlaggen, alles om als bezoeker een inkijk in het artistieke brein van Matt Mullican te krijgen. Je hebt nog tijd om de hoogtepunten te bekijken tot 18 oktober.

ex libris uit expo 'Vrouwen charmeren met graveren' (een organisatie van Graphia)
© ex libris uit expo 'Vrouwen charmeren met graveren' (een organisatie van Graphia)

5) Vrouwen charmeren met graveren

Het SteM Sint-Niklaas liet meer dan 100 topstukken van internationale ex-librisontwerpsters selecteren voor de collectie ‘Vrouwen charmeren met graveren’. Een ex-libris is een eigendomsmerkje dat in een boek wordt geplakt en meestal een kunstwerkje op zichzelf is. De tentoonstelling bestaat deze keer enkel uit gravures van vrouwelijke kunstenaars, en is nog te bezoeken tot 13 december.

6) Ateliergeheimen van een stripmaestro

Wie fan is van donkere stripalbums heeft vast al gehoord van Blacksad, de vijfdelige dierenreeks over de gelijknamige privédetective. Zijn Spaanse stripvader Juanjo Guarnido krijgt in een tentoonstelling in het Stripmuseum de verdiende eer met een overzichtsexpo die al zijn tekenkunsten op een rijtje zet. Nog tot 8 november kan je de speelse aquareltekeningen en fascinerende tekenkunsten van de maestro himself bewonderen.

203 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

294 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas