7 buitenlandse museumtours om van te smullen

… en waarvoor je je huis niet hoeft uit te komen.

30 oktober 2020

British Museum Great Court
© RV

Je over de landsgrenzen verplaatsen zit er momenteel eventjes niet in, maar geen nood: reizen doen wij in ons hoofd, of makkelijker nog: via het www. Deze topmusea bieden een virtuele museumtour aan waarmee je urenlang zoet bent.

Wandel over Monets brugje in Musée d’Orsay, Parijs

De romantici onder ons klikken meteen door naar de collectie van dat beroemde museum-in-een-station: het Parijse Musée d’Orsay verzamelt werken van vooral Franse kunstenaars vanaf 1848 en is populair omwille van zijn dromerige topstukken van grootmeesters als Monet. Wandel mee over Monets beroemde brugje en buig je over het wateroppervlak - kijk, je kan bijna je hand in het water steken.

Niet meer aanschuiven in het British Museum, Londen

Oefen je stiff upper lip en trek naar Londen, waar het British Museum je zelfs in je virtuele gedaante met de gepaste egards ontvangt. Te midden de onmetelijke hoeveelheid objecten van de prehistorie tot nu is de Steen van Rosetta ongetwijfeld de blikvanger. Dringen of aanschuiven hoeft nu niet meer dankzij deze virtuele tour - en zo heeft elk nadeel zijn voordeel.

Roetsjen van de trap in Guggenheim Museum, New York

Het Guggenheim Museum in New York, dat iconische gebouw op 5th Avenue, laat je niet alleen duizelen omwille van zijn briljante architectuur, maar vooral door de aanwezigheid van topwerken uit de moderne en hedendaagse kunst - denk bijvoorbeeld aan Landschap met sneeuw van Vincent van Gogh. Altijd eens van de spiraalvormige trappen willen roetsjen? Laat je gaan!

Detailstudie in het Van Gogh Museum, Amsterdam

Maar we moeten eerlijk zijn: voor een portie Vincent van Gogh moet je zelfs niet virtueel naar Amerika, je kan je digitale hart beter ophalen in het Van Gogh Museum in Amsterdam, waar je onwaarschijnlijk dicht bij de schilderijen en tekeningen van Van Gogh kan komen - dichter dan je in real life ooit zou geraken.

Snuif de lente op in Le Gallerie degli Uffizi, Firenze

De lente! We kunnen nauwelijks wachten tot we weer een terrasje mogen doen, maar voor een bijna-even-goed lentegevoel surfen we naar de collectie van de Uffizi in Firenze, waar La primavera van Sandro Botticelli een van de topwerken is. Breng je hoofd dicht genoeg bij je scherm en snuif - wedden dat je de voorjaarsbloemen ruikt?

Fris je kennis op in het Pergamon Museum, Berlijn

Euh, even onze geschiedenis opfrissen: Pergamon, een machtige stad uit de vierde eeuw, ligt momenteel in Turkije en heet nu Bergama. Waarom een Berlijns museum genoemd is naar een stad uit de oudheid? Omdat de eyecatcher van het museum, met vooral Babylonische en Assyrische kunst, het Pergamonaltaar is, een gigantisch altaar gewijd aan de Griekse goden Athene en Zeus. Een kunstwerk waarvan je mond openvalt - ook digitaal.

Slenteren in het Rijksmuseum, Amsterdam

Het ‘Rijks’, dat in 2013 na een ingrijpende verbouwing weer open ging, heeft een aantal iconische parels in huis: de Nachtwacht van Rembrandt en Het Melkmeisje van Vermeer zijn de beroemdste, maar er is nog veel meer te zien. Slenter via Google Street View langs Nederlands’ beroemdste werken.


Neem zeker ook eens een kijkje bij deze 8 virtuele museumbezoeken van onze Belgische musea!

228 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

280 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas