7 expokleppers voor 2020

Deze toptentoonstellingen mag je niet missen.

17 januari 2020

Wolfgang Tillmans in WIELS
© WIELS

2020, wat een magisch getal. En het wordt nog veel magischer wanneer je ziet welke expo’s zich aandienen in onze Belgische musea. Dit zijn de 7 kleppers die je in 2020 niet mag missen - en met je museumpas loop je er gewoon gratis binnen.

1) Wolfgang Tillmans: Today Is The First Day (01/02 - 24/5)

WIELS presenteert de eerste solotentoonstelling van Wolfgang Tillmans in België. Verspreid over twee verdiepingen maak je kennis met een van de meest invloedrijke figuren van zijn generatie, een reputatie te danken aan zijn grensoverschrijdende benadering van fotografie als artistiek medium. Er zullen fotoreeksen, video-installaties en geluidsfragmenten zijn, waarvan een deel nog nooit werd vertoond.

2) Vrouwen vrij, een andere wereld: het feminisme van de jaren 1970 in België (12/2 - 03/05)

Het BELVue museum tackelt een onderwerp dat meer dan ooit aan de orde is: het feminisme. Want in het heetst van de strijd vandaag vergeten we soms dat er al in de jaren 1970 dames waren die onbevreesd de publieke ruimte inpalmden. Ze vragen gelijkheid tussen vrouwen en mannen in het gezin, op school, op het werk en in de wetgeving. Wat heeft hun strijd ons vandaag opgeleverd?

BELVue museum
© BELVue museum

3) 100 jaar Olympische Spelen - van Antwerpen 1920 tot Tokyo 2020 (19/3 - 28/01/2021)

We kijken uit naar de Olympische Spelen van 2020 in Japan, maar wie wist dat de beroemde sportspelen zich in 1920 ontrolden in, jawel, Antwerpen? In het Sportimonium in Hofstade kom je alles te weten over deze prestigieuze sportwedstrijden op eigen bodem.

4) De wereld van Clovis: Merovingische routes  (26/09/2020 - 4/04/2021)

Het Koninklijk Museum van Mariemont belooft sowieso een reis doorheen de oude beschavingen - het museum brengt de geschiedenis van China, Japan in contact met de beschavingen uit het oude Egypte, Griekenland en Rome. Vanaf september ligt de focus op de geschiedenis van de Merovingers en de beroemde Frankische vorst Clovis.

5) De zee, een model dat nooit stilzit. (12/9 - 3/01/2021)

De zee is al eeuwenlang inspiratiebron voor vele schilders, maar Navigo brengt vanaf juni twee groten samen. Félicien Rops in bij ons natuurlijk erg bekend, maar minder gekend is wellicht zijn Nederlandse vriend Louis Artan, die met hem rond 1875 een atelier deelde in Parijs.

6) Memling Now - Hans Memling in de actuele kunst (4/4 - 6/09)

Hans Memling kennen we natuurlijk als een van onze grote Vlaamse Primitieven, maar doorheen de eeuwen heeft hij ook op andere kunstenaars grote invloed uitgeoefend - van Dürer tot Kosuth, van Raphaël tot David Claerbout. Ontdek de signatuur van Memling vandaag in het Sint-Janshospitaal.

7) Kleureyck. Van Eycks kleuren in design (13/3 - 6/09)

Van Eyck is hot, dat is zeker, en ook in het Design Museum Gent  ontdek je vanaf maart een onverwacht aspect van de grote Vlaamse meester. Het museum vertrekt voor deze expo van het kleurgebruik van Jan van Eyck, dat na de restauratie van Het Lam Gods weer ten volle zichtbaar werd.

Design Museum Gent
© Design Museum Gent

180 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

240 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas