9 Europese musea die je moet hebben gezien

Plan je een citytripje? Loop dan zeker deze topmusea niet voorbij.

19 december 2019

Louvre
© RV

Paris, mais oui

Wie Parijs zegt, zegt natuurlijk: het Louvre. En wie het Louvre zegt zegt eigenlijk: Mona Lisa. Staar je evenwel niet blind op dit verrassend kleine schilderijtje - als je er tenminste van achter het bos aan opgestoken telefoons een glimp van weet op te vangen. Het Louvre staat garant voor dagenlang ronddwalen door door de kunsten - zowel in tijd als in ruimte. Wie zelfs in Frankrijk al een beetje heimwee heeft richt zijn schreden naar de uitgebreide collectie Nederlandse en Vlaamse schilderkunst

Nog puf om andere musea te bezoeken? Musée d’Orsay en het Centre Georges Pompidou - je weet wel, dat merkwaardige museum dat lijkt op een buizenstelsel - zijn toppers op de wereldranglijst van populaire musea. Diep ademhalen, en gaan!

New York, New York

2 miljoen kunstwerken - ga even rustig zitten om dit aantal tot je te laten doordringen. Het is de omvang van de collectie van het Metropolitan Museum of Art, die loopt van de prehistorie tot de eenentwintigste eeuw. Het bevindt zich in Central Park, hartje Manhattan, dus je kan het niet missen. Wie erin slaagt zich los te rukken van deze enorme kunstcollectie, kan best een stukje gaan lopen, lijkt ons.

De troeven van Amsterdam

Weinig steden hebben zo’n museumdichtheid als Amsterdam, waar het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum op een kluitje zitten. Het eerste heeft uiteraard zijn naam te danken aan Vincent van Gogh, en toont naast een verzameling werken ook brieven en tekeningen van de beroemde eenorige kunstenaar. Het ‘Rijks’, dat in 2013 na een ingrijpende verbouwing weer open ging, heeft een aantal iconische parels in huis: de Nachtwacht van Rembrandt en Het Melkmeisje van Vermeer zijn de beroemdste.

From Russia with love

Vergeet Moskou, de ware glorie van het Ottomaanse Rijk vind je terug in Sint-Petersburg, waar tsarina Catharina de Grote aan de basis ligt van de rijke kunstverzameling van de Hermitage. Het museum herbergt items uit de periode van de steentijd tot de vroege twintigste eeuw - en er wordt gezegd dat ondanks de enorme omvang van de Hermitage (hoofdvestiging en dependances) slechts 5 procent van de totale collectie aan het publiek kan worden getoond. Ga gerust op zoek naar werk van  Rembrandt, Picasso, van Gogh en da Vinci.

High tea in Londen

Oefen je stiff upper lip en trek naar Londen, waar het British Museum je met de gepaste egards ontvangt. Te midden de onmetelijke hoeveelheid objecten van de prehistorie tot nu is de Steen van Rosetta ongetwijfeld de blikvanger. En fijne bijkomstigheid: de toegang tot dit immense museum is gewoon gratis. Ben je meer into schilderkunst, laat je dan verleiden tot een bezoekje aan de National Gallery. Het museum aan Trafalgar Square staat garant voor een onderdompeling in meer dan 2000 werken van West-Europese schilders, van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw. De Zonnebloemen van Van Gogh? Aanwezig!