Behind the Scenes: erfgoedbewaker Fatma

Fatma Akkas neemt je mee op haar werkvloer - want wat doet een 'erfgoedbewaker' eigenlijk?

26 maart 2019

Fatma in het Huis van Alijn.
© Fatma in het Huis van Alijn.

De reeks Behind the Scenes biedt je een blik op wat er in onze musea zoal gaande is achter de schermen. Heel wat mensen werken alle dagen keihard om ons te blijven verrassen met prachtige collecties en boeiende expo's, maar wat houden al die jobs precies in? We vroegen aan Fatma wat ze doet als erfgoedbewaker in het Industriemuseum en in het Huis van Alijn, twee prikkelende musea in Gent.

Hoe lang werk je al in het Industriemuseum?

Ik werkte hier eerst gedurende vijf jaar als cafetariamedewerker. Op een gegeven moment werd ons voorgesteld om een andere job binnen het museum op te nemen. Ik wou echt graag in het Industriemuseum blijven, want er is een toffe sfeer. Na een opleiding als erfgoedbewaker kon ik aan de slag, en niet alleen in het Industriemuseum, maar ook in het Huis van Alijn.

Wat doe je precies?

Ik sta samen met mijn collega in voor de veiligheid van het gebouw, van de museumobjecten en van de bezoekers. Dat gaat concreet over het opstarten van de machines en het ingeven van codes, het nakijken van machines en van de tentoonstellingen. En ’s avonds controleren we alles opnieuw om te zien of er overdag niets is beschadigd geraakt. Tenslotte sluiten we alles af.

Wat vind je het leukste aspect van de job?

Dat ik elke dag andere mensen kan ontmoeten. Vooral kindjes en hun reacties zijn zeer geestig. Soms denken ze bijvoorbeeld dat de gewone schermen in de tentoonstellingen touchscreens zijn. (lacht)

Heb je een leuke anekdote over bezoekers?

(denkt na) Er waren eens twee bezoekers die uit Turkije kwamen, maar dat had ik niet begrepen. Zij spraken mij aan in het Engels, dus, ja, ik beantwoordde de vraag in het Engels. En ineens hoor ik de ene bezoeker in het Turks tegen de andere zeggen: “Het is hier warm, zou ik mijn jas niet uitdoen?” Dus ik reageerde: “Oh, zijn jullie Turken?!” Ik heb hen dan verder geholpen in het Turks, zodat ze alles beter begrepen. (lacht)

Wat is je favoriete plek in je musea?

In het Huis van Alijn is dat de poppenkast met Pierke. En in het Industriemuseum is mijn favoriete museumstuk de Mule Jenny, een spinmachine. Als ik denk aan vroeger, wat arbeiders allemaal niet meegemaakt hebben, dan weet ik dat wij in verhouding geluk hebben. Er zijn veel doden gevallen in die tijd.

Corlazzzoli