Behind the Scenes: erfgoedbewaker Fatma

Fatma Akkas neemt je mee op haar werkvloer - want wat doet een 'erfgoedbewaker' eigenlijk?

26 maart 2019

Fatma in het Huis van Alijn.
© Fatma in het Huis van Alijn.

De reeks Behind the Scenes biedt je een blik op wat er in onze musea zoal gaande is achter de schermen. Heel wat mensen werken alle dagen keihard om ons te blijven verrassen met prachtige collecties en boeiende expo's, maar wat houden al die jobs precies in? We vroegen aan Fatma wat ze doet als erfgoedbewaker in het Industriemuseum en in het Huis van Alijn, twee prikkelende musea in Gent.

Hoe lang werk je al in het Industriemuseum?

Ik werkte hier eerst gedurende vijf jaar als cafetariamedewerker. Op een gegeven moment werd ons voorgesteld om een andere job binnen het museum op te nemen. Ik wou echt graag in het Industriemuseum blijven, want er is een toffe sfeer. Na een opleiding als erfgoedbewaker kon ik aan de slag, en niet alleen in het Industriemuseum, maar ook in het Huis van Alijn.

Wat doe je precies?

Ik sta samen met mijn collega in voor de veiligheid van het gebouw, van de museumobjecten en van de bezoekers. Dat gaat concreet over het opstarten van de machines en het ingeven van codes, het nakijken van machines en van de tentoonstellingen. En ’s avonds controleren we alles opnieuw om te zien of er overdag niets is beschadigd geraakt. Tenslotte sluiten we alles af.

Wat vind je het leukste aspect van de job?

Dat ik elke dag andere mensen kan ontmoeten. Vooral kindjes en hun reacties zijn zeer geestig. Soms denken ze bijvoorbeeld dat de gewone schermen in de tentoonstellingen touchscreens zijn. (lacht)

Heb je een leuke anekdote over bezoekers?

(denkt na) Er waren eens twee bezoekers die uit Turkije kwamen, maar dat had ik niet begrepen. Zij spraken mij aan in het Engels, dus, ja, ik beantwoordde de vraag in het Engels. En ineens hoor ik de ene bezoeker in het Turks tegen de andere zeggen: “Het is hier warm, zou ik mijn jas niet uitdoen?” Dus ik reageerde: “Oh, zijn jullie Turken?!” Ik heb hen dan verder geholpen in het Turks, zodat ze alles beter begrepen. (lacht)

Wat is je favoriete plek in je musea?

In het Huis van Alijn is dat de poppenkast met Pierke. En in het Industriemuseum is mijn favoriete museumstuk de Mule Jenny, een spinmachine. Als ik denk aan vroeger, wat arbeiders allemaal niet meegemaakt hebben, dan weet ik dat wij in verhouding geluk hebben. Er zijn veel doden gevallen in die tijd.

Corlazzzoli
© Corlazzzoli

Welk stuk van de collecties zou je met plezier mee naar huis nemen?

Pierke. (lacht) Als kind ben ik verschillende keren naar het Huis van Alijn geweest. Ik dacht dat de pop echt leefde! Ik was er met de klas en toen we tien minuten pauze kregen, stond ik te kijken: “Waar is hij nu? Leeft hij? Wat doet hij nu achter dat gordijn?” Mijn kinderen lachen altijd als ik dat vertel.

Michiel Devijver – Pierke op de poppenspeelzolder van het Huis van Alijn.
© Michiel Devijver – Pierke op de poppenspeelzolder van het Huis van Alijn.

Wat mogen bezoekers volgens jou zeker niet overslaan?

In het Industriemuseum de textielafdeling met de weefgetouwen. Zo kunnen ze eens zien hoe de mensen vroeger werkten en onder welke omstandigheden. We hebben veel machines staan die nog functioneren en daarmee geven we zo nu en dan een demonstratie. Lawaai dat dat maakt! Stel je voor, in een fabriek met meerdere van zo’n machines moesten mensen elke dag werken vanaf hun 8, 12 of 14 jaar. Wij hebben geluk dat we dat niet hebben meegemaakt.

Industriemuseum – weefgetouwen.
© Industriemuseum – weefgetouwen.

Bezoek je vaak andere musea?

Vroeger wel, nu zelden, eerlijk gezegd. Omdat ik al alle dagen in een museum sta, wil ik ook wel eens iets anders doen. En op zondag werk ik. Vroeger ging ik regelmatig met de kindjes naar musea op zondagen. Maar mijn man en de kinderen zijn onlangs bijvoorbeeld naar de tentoonstelling Het museum van de misdaad geweest in het STAM.

Corlazzzoli – Industriemuseum.
© Corlazzzoli – Industriemuseum.

Ben je blij met de museumpas?

Ik vind dat een goed initiatief. Soms vinden mensen dat musea te duur zijn om er dikwijls naartoe te gaan. Voor maar 50 euro kan je nu gaan zo vaak je wilt. Mooi aanbod, toch?

169 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

258 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas