Behind the Scenes: Tanja van de FOMU Museumshop

We vroegen aan Tanja, shopmanager van de museumshop in het FOMU Antwerpen, wat er zoal bij haar job komt kijken.

16 september 2018

FOMU Museumshop
© Alexey Shlyk, FOMU.

De reeks Behind the Scenes presenteert een glimp van wat er zoal gaande is achter de schermen van de musea. De dagelijkse werking neemt al gauw heel wat personeel in beslag, maar wat houden al die taken precies in? We vroegen aan Tanja, shopmanager van de museumshop in het FOMU Antwerpen, wat er zoal bij haar job komt kijken. Ze verblijdde ons met een aangenaam gesprek op het terras van het FOMU.

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Voor ik in het FOMU begon, werkte ik voor een reisbureau, een immobiliënkantoor en een projectontwikkelaar. Ik voelde dat ik nood had aan een carrièreswitch en ben in 2012 gestart als baliemedewerker in het FOMU, maar na een tijdje begon het toch te kriebelen om weer iets commercieels te doen. Net op dat moment kreeg ik de kans om te starten als verantwoordelijke van de shop, een uitdaging die net op het juiste moment mijn pad kruiste!

FOMU.
© FOMU.

Wat houdt je taak voor de museumshop precies in?

Alles van van A tot Z. In overleg met onze directeur bepalen we het aanbod in de winkel. Ik beheer alle bestellingen en samen met het balieteam zorg ik ervoor dat de producten mooi gepresenteerd worden in onze shop. Ik bezoek ook internationale beurzen om alert te blijven voor nieuwe trends. Toen de shop net verhuisde naar de huidige locatie in 2011, werd er vooral gefocust op fotoboeken. Het aanbod aan merchandising en hebbedingen was er minder. Dat heb ik meer en meer uitgebreid. Waar de shop vroeger vooral een nichepubliek aansprak, kunnen nu alle doelgroepen er iets leuks vinden. De shop is de laatste jaren dan ook sterk gegroeid.

Wat vind je eigenlijk het leukste om te doen?

Ik hou van uitdagingen, dus de stockverkoop die om de twee jaar plaatsvindt en waarbij we niet alleen de laatste exemplaren van boeken aanbieden, maar ook bijvoorbeeld kaders van vorige tentoonstellingen of metalen stellingkasten, is iets waar ik naar uitkijk. Naar beurzen gaan vind ik ook enorm leuk. Het is een prikkelende omgeving die mij enthousiast maakt over wat we allemaal kunnen aanbieden in de winkel. Zonder beurzen zou ik aan sommige zaken nooit denken, zoals het do-it-yourself-pakket om een digitale camera te maken. Wie hier werkt heeft ook het geluk en het voorrecht om de fotografen persoonlijk te leren kennen. De meesten zijn echt sympathiek!

Stijn Vanderdeelen.
© Stijn Vanderdeelen.

Wat is je favoriete stuk uit de winkel?

De instant-camera’s! Deze blijven leuk. Als cadeau scoren ze altijd. Ze komen zelfs in alle soorten en maten. Vroeger had je enkel de klassieke Polaroids, maar tegenwoordig maakt ook Lomography en Fuji instant camera’s. Natuurlijk hebben we ook heel mooie fotoboeken – zowel van jonge Belgische fotografen die we willen ondersteunen als van internationaal bekende fotografen. Maar ik vind het eigenlijk moeilijk om één ding te kiezen. (lacht)

Welke bezoekers zijn je onlangs bijgebleven?

Een paar weken geleden was er een jong Amerikaans koppel. Ze waren in Antwerpen voor een symposium en kwamen dan ineens ook het FOMU bezoeken. Ze spendeerden zeker twee uur in de shop en om de zoveel tijd kochten ze iets. En dan nog iets en dan nog iets – altijd kleine dingen. Bleek dat ze dit één van de beste museumshops vonden die ze ooit gezien hadden. Alleen waren ze op reis met enkel handbagage, waardoor ze niet zomaar alles konden kopen. Naar eigen zeggen gaan ze onze eerste klanten worden wanneer de online webshop opent!

Stijn Vanderdeelen.
© Stijn Vanderdeelen.

Wat zijn zoals de meeste gestelde vragen?

De shop is tevens de ticketbalie, dus wij krijgen veel praktische vragen, zoals: “Waar is het toilet?” (lacht)

Welk stuk van de vaste collectie van het FOMU zou je met plezier mee naar huis nemen?

Het boek American Photographs uit 1938 van Walker Evans. Wij hebben daar de eerste druk van in onze collectie! Een herdruk is te vinden in onze shop. (N.v.d.r.: bekijk zeker eens de Instagram van het FOMU, daar posten ze regelmatig de favoriete museumstukken van het FOMU-team. Tanja is hier ook al de revue gepasseerd!)

Alexey Shlyk, FOMU.
© Alexey Shlyk, FOMU.

Wat is je favoriete expo geweest sinds je hier werkt?

De retrospectieve van Saul Leiter in 2016. Zijn foto’s van New York waarin het regent of sneeuwt zijn mijn favorieten. Het is het soort fotografie waar je heel gelukkig van wordt. Ik was blijkbaar ook niet de enige die aangesproken werd door zijn werk. Heel veel mensen bezochten de tentoonstelling meermaals en kochten zijn boek in de shop.

Wat vind je van de museumpas?

Super! Een heel leuk initiatief. We zeggen zelf al jaren dat zo iets er zou moeten komen. Iedereen in het museum staat er dan ook volledig achter. Zelfs met de 6000 passen die verkocht werden in voorverkoop, verwelkomden we al veel museupasbezoekers in het FOMU. We merken dus nu al dat de museumpas gesmaakt wordt.

225 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

279 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas