België in 80 museumstops

Een gesprek met de meest fervente pashouder van museumPASSmusées.

10 december 2018

André Delier aan de balie van het Riolenmuseum.
© museumPASSmusées

Nadat hij bij de voorverkoop in mei een museumpas had gekocht begon André Delier aan zijn tour de force langs de Belgische musea. Tachtig bezoeken later ontmoeten we hem in een van de weinige deelnemende musea die hij nog moest ontdekken: het Riolenmuseum in Brussel.

Hallo André! Wie verstopt zich eigenlijk achter onze meest fervente museumbezoeker?

Ik ben afkomstig uit Doornik, maar woon al veertig jaar in Brussel. Ik ben opgeleid als stedenbouwkundige en nu met pensioen. Tijdens mijn carrière was het altijd mijn droom om een ​​museum te bouwen, maar dat is nooit gelukt. Ik compenseer mijn verlangen naar musea nu op een andere manier!

museumPASSmusées
© museumPASSmusées

Dat is een understatement. Het tempo van je bezoeken - gemiddeld drie à vier per week - is indrukwekkend. Was je in het verleden ook al zo’n ijverige bezoeker van musea?

Ik ben altijd al een fan geweest, maar voor ik een museumpas had bezocht ik toch wat minder plekken, omdat ik telkens de toegangsprijs moest betalen. Een persoonlijke omstandigheid bracht me ertoe om mijn bezoekjes op te drijven. Ik lijd aan een chronische ziekte en mijn arts adviseert me om ​​zoveel mogelijk te wandelen. Ik zei tegen mezelf: als ik me dan toch moet verplaatsen, dan liever met een reden en een doel.

In het begin dacht ik vooral te gaan wandelen in KANAL - Centre Pompidou. Dat is de perfecte ruimte om rond te dwalen. Maar toen kwam de Belgische museumpas uit, en ik dacht: waarom niet de kans grijpen om al deze musea te verkennen? Tot die tijd kende ik eerlijk gezegd de musea in het buitenland beter dan deze in mijn eigen buurt...

Je documenteert je bezoeken via foto’s op je Instagram-account @xtraid. Soms komen de musea in beeld vanuit ongewone hoek.

Ja, ik vereeuwig mijn passages in de musea met een Theta-apparaat, ken je dat? Het is een camera die bolvormige afbeeldingen maakt. Ik kreeg het toestel vorig jaar als kerstcadeau van mijn kinderen. Ik vind het geweldig omdat het perfect een ruimte in beeld brengt. Je begrijpt dat de architectuur van een museum me bijna net zo hard interesseert als de inhoud. Je bent stedenbouwkundige of je bent het niet!

Instagram @xtraid
© Instagram @xtraid

Hoe selecteer je de musea die je gaat bezoeken? Gezien de frequentie zou een mens gaan denken dat er een systeem in zit...

Toch heb ik geen plan. De selectie hangt in feite vooral af van mijn gezondheid. Wanneer ik me minder fit voel bezoek ik een museum in de buurt van mijn huis, volgens mijn goesting van de dag. Als het beter gaat waag ik me verder en grijp ik de kans om een ​​andere stad te bezoeken. Tijdens een bezoekje aan Gent bijvoorbeeld ontdekte ik het Design Museum en het Huis van Alijn. Deze twee musea liggen dicht bij elkaar en hun thema's - design en dagelijks leven - vullen elkaar goed aan. Ik keerde later terug naar Gent om de andere musea in de stad te bezoeken die werken met de museumpas . Ik viel als een blok voor het STAM en het Industriemuseum, twee verrassende plekken die ik nog niet kende!

Het is duidelijk dat je de Belgische musea beter kent dan wie dan ook. Welke verborgen parels heb je ontdekt en wil je graag aan anderen aanbevelen?

Ik zou beginnen met Silex's, in de buurt van Bergen: ga daarheen op een dag dat je kunt afdalen in de mijnen. Je vindt er de neolithische voorouder van de Bois du Cazier, bij wijze van spreken. Verder was ik ook heel aangenaam verrast door het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen. Fascinerend, deze vroege drukkerij. Tot slot denk ik dat je in het licht van het huidige debat zeker het Red Star Line Museum moet bezoeken. Dankzij de verhalen die daar worden verteld begrijp je beter wat het is om een ​​migrant te zijn, en onthoud je dat de Belgen ook zelf periodes van emigratie hebben gekend.

Red Star Line Museum
© Red Star Line Museum

Welke anekdotes over je vele bezoeken wil je nog graag met ons delen?

In KANAL bracht ik de suppoost aan het lachen door hem te vertellen dat ik in 2000 een Picasso kocht ... een Citroën weliswaar, geen schilderij van de grootmeester. In het Museum van het Waalse Leven was ik de allereerste bezoeker na de officiële lancering op 20 september. Het was de eerste keer dat het onthaalpersoneel een pas scande.

Welke musea wil je binnenkort bezoeken?

Ik zoek op museumPASSmusées om inspiratie op te doen. Ik moet absoluut nog eens teruggaan naar PARCUM, want toen ik naar Leuven ging om het museum te bezoeken was het nog steeds gesloten. Daarnaast ben ik zeker van plan om de nieuwe musea te bezoeken die zich bij de lijst hebben gevoegd. Texture en het Museum Dhondt-Dhaenens verleiden me in het bijzonder.

Tenslotte nog de vraag van één miljoen ... wat ga je doen op de dag dat je alle 124 musea hebt bezocht die momenteel deelnemen aan de museumpas?

Een goede vraag ... Dan ga ik me verdiepen in tijdelijke tentoonstellingen, denk ik. Er zijn in het leven altijd nieuwe dingen te ontdekken!

170 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

230 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas