Christoffel Plantijn in 6 weetjes

Maak kennis met deze zestiende eeuwse celeb.

13 maart 2020

Christoffel Plantijn verjaardagsfeest
© Museum Plantin-Moretus

AANDACHT! Het verjaardagsfeest op zondag 15 maart moet helaas geannuleerd worden wegens het coronavirus. De kleurrijke gevelprojectie zal doorgaan en via facebook live gestreamd worden tussen 19.30 en 21 uur.

In het Museum Plantin-Moretus geurt het al naar heerlijk gebak: op 15 maart vieren ze daar de 500ste verjaardag van de Antwerpse drukker Christoffel Plantijn (1520-1589). Wie van plan is een stukje gratis taart (of een rondleiding, workshop of performance) mee te pikken leert maar beter deze onmisbare weetjes uit zijn hoofd.

1) Razendsnelle roem

Wist je dat Christoffel Plantijn een anderstalige nieuwkomer is? Hij wordt in 1520 in Frankrijk geboren, verhuist naar Antwerpen en komt in 1576 op de Vrijdagmarkt wonen. Plantijns roem is dan al op zijn hoogtepunt: koning Filips II is bij hem vaste klant en Plantijn bezit maar liefst 22 drukpersen die de belangrijkste ontwikkelingen in wetenschap en literatuur helpen verspreiden.

2) Voor de wereldvrede

Dat was voor Plantijn ook echt een hoger doel. De wereld zag volgens hem beter uit als iedereen maar toegang had tot kennis. Om daaraan zijn steentje bij te dragen koesterde hij zo zijn projectjes: de uitgave van het eerste woordenboek Nederlands bijvoorbeeld, maar vooral: de uitgave van een vijftalige bijbel, bekend als de Biblia regia (koninklijke bijbel). Af en toe werden the powers that were - vooral dan de kerk -  een beetje zenuwachtig van de idee dat kennis zomaar onder het volk begon te circuleren.

3) Cultureel, maar ook een ondernemer

Geven we nu de indruk dat Plantijn een heilige boon was? Dat is misschien net iets te veel eer: hij was in de eerste plaats ook een gehaaide commerçant, en dat moest ook wel, in tijden zonder sociale zekerheid. Om zich in te dekken tegen slechte tijden in de drukkersbusiness dreef hij zijn hele leven ook handel in kanten kragen en delicate textielwaren - een bijberoepje, zeg maar.

4) Chique vrienden

De kleinzoon van Christoffel Plantijn, Balthasar Moretus, zat bij  Peter Paul Rubens in de klas. Balthasar bestelde bij zijn vriend Rubens heel wat familieportretten, die nu nog altijd in het museum te zien zijn. Ook van de stamvader zelve is er een portret van de hand van de bekendste Antwerpenaar Rubens.

5) Family business

Achter een groot man staat… een hele familie, juist. Het hele gezin Plantijn werd ingeschakeld in het hele bedrijf. De dochters runden de kantwinkel maar werden vooral ook uitgehuwelijkt aan de juiste mannen, zodat het bedrijf aan invloed won. Erg feministisch is dat niet, maar je moet er iets voor over hebben om een zakenimperium uit te bouwen.

6) Taart, dus

Het verjaardagsgebak dat het Museum Plantin-Moretus (het museum is trouwens UNESCO-werelderfgoed) serveert ter ere van Christoffel Plantijn kon ook in de zestiende eeuw al op het menu staan. Gebak zoals wij het vandaag kennen bevat misschien wel meer suiker, maar met bloem, amandelen en eieren kon je ook in 1520 al heerlijk gebak maken. Smakelijk!

Het verjaardagsfeest vindt plaats op zondag 15 maart van 10u tot 21u in en rond het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen.

Feestje gemist? Voor de houders van een museumpas is het alle dagen feest. Zij bezoeken het Museum Plantin-Moretus gratis en zo vaak ze willen. Bestel je museumpas hier!