Citytrippen in Charleroi

Ontdek de mooiste musea in de stad van Robbedoes!

03 september 2020

Charleroi, Place Charles Deux, Hôtel de Ville Maxime Delvaux
© rv

Als bestemming voor een citytrip ligt Charleroi niet meteen voor de hand - was dat niet die stad van voetbal en vliegtuigen? Zeker, maar de stad aan de Samber heeft nog véél meer te bieden. Wij volgden de voetsporen van ‘Spirou’ - stripheld Robbedoes - en doken diep in het mijnverleden, om vervolgens boven te komen in de wereld van de hedendaagse kunsten. 

We stappen uit in Charleroi-Zuid en zwaaien even naar Robbedoes, die ons op het stationsplein opwacht - het gelijknamige en beroemde stripblad ontstond al in 1938 (!) bij uitgeverij Dupuis in Charleroi. Het zou verleidelijk zijn om meteen de stad in te duiken, maar we besluiten onze trip logisch aan te pakken, en dat betekent: met een duik in het beroemde mijnverleden van de stad, op de site van Le Bois du Cazier.

Charlotte Jeuniaux - Le Bois du Cazier
© Charlotte Jeuniaux - Le Bois du Cazier

Diep onder de grond

Een bus voert ons gezwind richting Marcinelle en dat korte ritje alleen al is een vorm van time travel, want hoe dichter we de museumsite naderen, hoe meer terrils rondom ons oprijzen uit het landschap. Het verleden mag dan al stoffig zijn, de site van Bois du Cazier is een helder en modern complex dat de oude gebouwen in hun glorie laat, maar binnenin met een dynamische opstelling het verhaal van de mijnsite vertelt.

Dat verhaal maakt ons een beetje stil, want het museum draait vooral om de grote mijnramp van 1956, toen honderden mijnarbeiders bij een brand op de site het leven lieten. Stapsgewijs neemt het museum je mee naar dat dramatische moment, via een reconstructie van de donkere gangen, waar je via geluidsfragmenten en aangepaste belichting een echte ‘mijnervaring’ krijgt. Wanneer je vervolgens de prachtige portretten ziet van de mannen die nooit meer boven kwamen, is het even slikken.

museumPASSmusées - Le Bois du Cazier
© museumPASSmusées - Le Bois du Cazier

Maar Le Bois du Cazier vertelt niet enkel een verhaal uit het verleden - in een volgende zaal legt het museum naadloos de link met arbeidsmigratie van nu. We kunnen een nagebouwd klein arbeidershuisje betreden en schrikken van de benepen ruimte. Grote gezinnen, klein behuisd, die hier zwaar werk kwamen doen, in de hoop op een beter leven - de geschiedenis herhaalt zich, met slechts een klein accentverschil, zo lijkt het museum te suggereren.

De schone kunsten

We keren terug naar de stad, diep onder de indruk. Terug bij het station ontdekken we dat Charleroi zelfs een eigen metro heeft, of toch een lightrail die ons - een beetje zoals in een Walibi-karretje - via kronkels en bochten het centrum invoert. Aan de halte Beaux-Arts stappen we uit voor een korte wandeling richting BPS22, het museum voor kunst van de provincie Henegouwen.

museumPASSmusées - metro van Charleroi
© museumPASSmusées - metro van Charleroi

Aan de buitenzijde ziet het indrukwekkende gebouw er maar grijs en donker uit, maar wat een verschil met de binnenzijde! In een prachtige, lichte exporuimte is nog tot 16 augustus het werk van Latifa Echakhch te zien, The sun and the set. Het is een merkwaardige constellatie van objecten en installaties, samengebracht in één grote ruimte. Echakch bedient zich in haar werk van het concept van de ‘ruïne’ om politieke en maatschappelijke vragen te stellen.

The sun and the set, BPS22, foto Leslie Artamonow
© The sun and the set, BPS22, foto Leslie Artamonow

Nog zonder de kunstwerken erin zouden we al graag in dit museum verblijven - zo rustgevend is het. We weerstaan aan de neiging om er gewoon de hele middag te zitten in de koffiehoek met een boek - toch een aanrader, zou ik zeggen - want er wacht ons nog een derde museum in Charleroi, en dat is het Fotografiemuseum. Daarvoor dienen we wel opnieuw de bus te nemen richting Mont-sur-Marchienne, maar het museum blijkt die inspanning meer dan waard.

In het ruime en rustige complex in huizen meer dan drie miljoen negatieven en 80.000 afdrukken, die samen de geschiedenis van de fotografie spiegelen. Naast dit historische overzicht wordt de site vaak ingepalmd door fris werk van hedendaagse fotografen. De tijd is te kort om het hele museum te verkennen, dus we beloven onszelf stiekem om er eens een dagje terug te keren, voor een tweede bezoek...

Het hoofd is intussen vol, het lijf vermoeid - tijd om terug te keren naar de eigen stal. Het is ons vandaag duidelijk geworden dat Charleroi, stad van fabrieken en steenkool, zijn oude industriële erfgoed aanwendt om nieuwe verhalen te vertellen - verhalen van migratie, van kunst en van fotografie. En Spirou? Die zwaaide ons uit, met zijn schalkse glimlach.

Ook citytrippen in Charleroi? Haal een museumpas in huis, en bezoek deze musea zo veel en zo lang je maar wilt. Nog geen museumpas? Bestel hem hier!

182 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

237 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas