Citytrippen in Hasselt

Dagtrippen met de museumpas? Hasselt is jouw gedroomde bestemming.

09 April 2021

Stadsmus
© Tine Rock, Stadsmus, Hasselt

De lente lonkt, maar erg ver kunnen en mogen we nog niet lopen. Gelukkig zijn er in eigen land nog tal van steden  te ontdekken vol schitterende musea. Stof genoeg voor een uitdagende citytrip! We namen het gezellige Hasselt onder de loep en stippelden een handige museumroute uit.

Tiktokken in het Stadsmus

We beginnen ’s morgens om 10u30 aan Het Stadsmus dat ons kennis laat maken met de geschiedenis van de stad en haar inwoners vanuit een historisch, politiek en cultuurhistorisch standpunt. Hasselt speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Limburg. Een overtuigende collectie van kunst en historische objecten neemt je mee doorheen de tijd. Maar spring zeker ook binnen in De wondere wereld van Stef - een prachtige expo rond het werk van illustrator Stef Vanstiphout (nog t.e.m. 16 mei). Het Stadsmus is trouwens ook bijzonder kindvriendelijk en zelfs springerige pubers komen er aan hun trekken - tot 18 april kunnen ze er de TikTok-route volgen!

Respecteer de DRESS.CODE in het Modemuseum

We kunnen weer verder. Maar we moeten niet véél verder gaan. Na 350 meter komen we het Modemuseum al tegen. Dit museum heeft een collectie van maar liefst 18.000 kledingstukken, schoenen en accessoires, verspreid over de modeseizoenen van 1745 tot vandaag. Het museum presenteert tweemaal per jaar een goed doordachte, tijdelijke tentoonstelling die telkens gedurende zo’n vijf maanden te bezichtigen valt - momenteel is dat DRESS.CODE, een boeiende inkijk in de verhalen die schuilgaan achter de meest opvallende collectiestukken.

Filip Claessens – Tine Rock – Collectie Modemuseum Hasselt.
© Filip Claessens – Tine Rock – Collectie Modemuseum Hasselt.

Naar de grens met Z33

Op naar de begijnhofsite dan, waar het Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur Z33 op ons wacht - een spannende speelruimte waar bezoekers en kunstenaars elkaar ontmoeten. De lopende expo Le Déracinement focust op verhalen van aan de Europese buitengrens en toont werk van onder meer Francis Alÿs en foto's van de Franse socioloog Pierre Bourdieu. Vergeet tijdens je bezoek vooral niet goed rond te kijken, want het nieuwe tentoonstellingsgebouw was meteen bij zijn opening goed voor een belangrijke architectuurprijs.

RV
© RV

Last call in het Jenevermuseum

Voor wie cultuur en een vroeg aperitief al graag eens laat samengaan, is het Jenevermuseum vervolgens de uitgelezen plek. Het is tenslotte ruim tijd voor een vieruurtje. Het museum biedt regelmatig interessante tentoonstellingen aan die draaien rond de geschiedenis van deze sterke drank en aanverwanten. Mis ook zeker de drie objecten uit de vaste collectie niet die door de Vlaamse regering erkend werden als Vlaamse topstukken: de 17de-eeuwse helm van een keramische alambiek, een 18de-eeuwse alcohol- en likeurinstallatie en een likeurtafel met stoomketel uit stokerij Severy. Al deze prikkels kan je doorspoelen met – wat anders – 130 soorten jenever in het proeflokaal. Al zou ik die nu wel niet allemaal tegelijk degusteren. Niettemin: een heerlijke afsluiter van een lange dag!

Moet er nog cultuur zijn?

Was bovenstaand parcours niet druk genoeg? Als Het Stadsmus je wist te charmeren, ga dan ook zeker eens langs in de Beiaardtoren van de de Sint-Quintinuskathedraal op de Vismarkt. Na het beklimmen van in totaal 186 trappen, staat je niet alleen een klokkengalerij te wachten, maar ook een fenomenaal uitzicht over Hasselt.

Je kan bijvoorbeeld ook even uitblazen op de Abdijsite Herkenrode (100 hectare natuurgebied!) of in de Japanse Tuin. Voor de kunstliefhebbers is er verder nog het CIAP (centrum voor actuele kunst) en de fietsroute langs graffiti en street art. In Villa Verbeelding zullen de boekenwurmen onder ons aan hun trekken komen.

Hoe geraak je hier?

Het treinstation van Hasselt is slechts tien minuten wandelen verwijderd van de Grote Markt, wat de trein een ideale optie maakt om voor een dag af te zakken naar de Limburgse hoofdstad. Vergeet niet dat je met je museumpas vijf keer recht hebt op 50% korting bij een retourtrip! Mocht je met de fiets zijn, dan kan je je stalen ros gemakkelijk parkeren aan het Groenplein, Capucienenplein, Stationsplein of aan de gratis parking Boudewijnlaan.

Liever met de auto? Laat deze dan achter aan de Boudewijnlaan. Vanaf daar kan je namelijk gratis de reguliere buslijnen nemen om zonder parkeerproblemen de stad in te trekken.

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je bijna 200 musea in België gratis bezoeken. Een heel jaar lang. Vergeet niet te reserveren en neem je gereserveerde plaats ook daadwerkelijk in.  Zo gaat je plekje niet verloren!

                        ONTDEK DE MUSEUMPAS

200 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

296 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas