De 7 interessantste musea om te volgen op sociale media

Internationale musea in je feed.

03 september 2020

Musée d'Orsay, Parijs
© Stijn te Strake

Sociale media lijken moeilijk te rijmen met de diepgang en rust die je in musea vindt. Sommige hebben de balans tussen inspiratie en entertainment echter perfect in de vingers. Volg deze musea voor wat afwisseling tussen de foto’s van baby’s en zelfgebakken brood in je feed.

1) Van Gogh Museum, Amsterdam

Het Van Gogh Museum in Amsterdam verzamelt honderden werken van - jawel - Vincent Van Gogh. Da’s niet bij de deur, maar gelukkig valt er online bijna even veel te beleven als in het echt.

Op hun YouTubekanaal vind je prachtige museumtours en antwoord op pertinente vragen zoals waarom Van Gogh zijn oor afsneed. In de Facebookgroep ‘Van Gogh Inspires’ kan je je eigen creatieve escapades posten - of die van anderen bekijken. Wekelijks post het museum werken van fans op de Facebookpagina van het museum. Op Instagram vind je dagelijks werken van Van Gogh, gecombineerd met citaten uit zijn talrijke brieven.

In welke talen? Engels en Nederlands

2) Centre Pompidou, Parijs

Het Centre Pompidou, het Parijse epicentrum voor moderne kunst, verveelt nooit. Ook nu er even geen bezoekers welkom zijn, blijft het kunstencentrum zeer ijverig in het prikkelen via haar collectie. 

Op haar Facebookpagina post het museum filmpjes die je meenemen op een verrassende reis doorheen de artistieke stromingen van de 20ste eeuw. Tussendoor smul je van oude foto’s, podcasts en zelfs een verrassend videogame gemaakt met een installatie uit het museum. 

In welke talen? Frans en Engels

Los Angeles County Museum of Art
© Los Angeles County Museum of Art

3) Los Angeles County Museum of Art

Het L.A. County Museum of Art - LACMA voor de vrienden - is het grootste kunsthistorische museum aan de westkust van de Verenigde Staten. Enkele jaren geleden maakte het furore door als eerste museum een succesvol Snapchat-account uit te bouwen, met grappige quotes op foto’s van kunstwerken.

Ondertussen is Snapchat hopeloos passé (al mag de jeugd ons uiteraard tegenspreken) maar LACMA blijft mee met haar tijd. Op Instagram post het museum kunsthistorische weetjes en - hoera - nog steeds hun specialiteit: memes en quotes gemixt met kunst. Via de story’s geven ze je creatieve opdrachten en challenges en je kan zelfs verzoekjes doen.

In welke taal? Engels

4) Carnegie Museum of Natural History, Pittsburgh

Geen wereldberoemd museum, maar wel bijzonder. De jongere lezers kennen wellicht hét nieuwe socialemediaplatform TikTok. Het natuurhistorisch museum in Pittsburgh, een van de belangrijkste in de V.S., vroeg aan een van hun gidsen om in enkele filmpjes wat weetjes te vertellen over slakken. Hij sloot telkens af met een flauw mopje. Het diende als experiment op TikTok, een website die vooral populair is onder kinderen en jongeren. En met succes: de mopjes van gids Tim bereikten meer dan een miljoen jongeren.

In welke taal? Engels

Jean-Philippe Delhomme, Musée d'Orsay
© Jean-Philippe Delhomme, Musée d'Orsay

5) Musée d’Orsay, Parijs

Het wondermooie Musée d’Orsay, dat focust op 19de-eeuwse Franse kunst, neemt zichzelf niet te serieus. Ze namen begin dit jaar een Instagram-huiskunstenaar in de arm. Die stelt zichzelf een jaar lang de vraag: wat zouden Monet of Degas op hun socials zetten als ze vandaag hadden geleefd? Dat levert zonder meer grappige resultaten op - wekelijks te volgen via Instagram. Ook delen hedendaagse kunstenaars er hun kijk op de beroemde collectie. 

In welke talen? Frans en Engels

6) The Metropolitan Museum of Art, New York

‘The Met’ is een van de belangrijkste en grootste kunstmusea ter wereld en gelukkig doen ze alle moeite om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de enorme collectie. Dat kan bij uitstek via sociale media: op Instagram en Facebook.

Medewerkers delen welke werken zij bijzonder vinden, je kijkt mee achter de schermen, er zijn voorleesuurtjes en knutsel-tutorials, video’s uit de archieven en elke dinsdag posten ze een bijzondere theepot. Omdat het kan.

In welke taal? Engels

7) National Museum of Women in the Arts

Het National Museum of Women in the Arts zet de verwezenlijkingen van vrouwen in de kunst in de kijker, en klaagt daarbij en passant de dominantie van mannelijke kunstenaars in musea aan. Op Instagram maak je kennis met bijzondere vrouwelijke kunstenaars en hun werk. Interessant is ook dat de account regelmatig ‘uitgeleend’ wordt aan andere musea, die vervolgens hun vrouwelijke collectie in de kijker zetten. Zo kijk je binnen in musea over de hele wereld. 

In welke taal? Engels

182 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

237 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas