De 8 leukste expo’s van 2019 (plus een extraatje)

We tippen de must-see expo's van dit voorjaar.

21 december 2018

Design en dieren
© Design Museum Gent

Lege agenda voor 2019? Angst voor het witte blad? Geen nood: wij schieten je ter hulp met acht expo’s die je moet gezien hebben (plus één extraatje!).

1.      De terugkeer van de Dulle Griet – Museum Mayer van den Bergh (vanaf voorjaar 2019)

Fans van de gelijknamige Suske & Wiske-strip kennen haar natuurlijk: de Dulle Griet, woeste helleveeg maar vooral een topstuk van Pieter Bruegel uit de collectie van het Museum Mayer van den Bergh. Na meer dan twee jaar intense restauratie is het schilderij weer te zien in al zijn intense kleurenpracht. Momenteel verblijft het in Wenen voor een overzichtstentoonstelling over Bruegel, maar eind januari komt het naar huis, naar Antwerpen. Mis je kans niet om deze bijzondere ‘dame’ met eigen ogen te aanschouwen!

Museum Mayer van den Bergh
© Museum Mayer van den Bergh

2.      Het Brussel van Bernard van Orley – BOZAR (20/02 > 26/05)

Albrecht Dürer kennen we en Rafaël, ja, die kent iedereen. Maar Bernard van Orley… nog nooit van gehoord…? Onterecht! Bernard van Orley was een van de grootste spilfiguren van de renaissance in de Lage Landen. Hij schilderde religieuze taferelen maar ontwierp ook wandtapijten en glasramen. BOZAR brengt de werken van deze zestiende-eeuwse meester voor het eerst samen in één tentoonstelling, op de plek waar ze ooit ontstonden: in Brussel.  Kunstenaar Anouk de Clercq liet zich inspireren door Bernard van Orley en voegt aan de expo een uniek geluidslandschap toe, teruggrijpend op de renaissancemuziek.

BOZAR
© BOZAR

3.      Voorbeeld voor het Belgische surrealisme: Giorgio de Chirico – BAM Bergen (16/02 > 02/06)

De Italiaanse kunstenaar Giorgio De Chirico (1888-1978) was een eigenzinnigaard: een moeilijk te classificeren, koppige artiest die zich niet veel aantrok van de mode van zijn tijd. In zijn lange carrière werd hij aanvankelijk sterk geprezen om zijn 'metafysische' werk, maar later koos hij voor klassieke schilderkunst, zeer tegen de zin van de Franse surrealisten.  Hij oefende een grote invloed uit op drie van onze eigen, Belgische surrealisten: Paul Delvaux, René Magritte en - minder bekend - Jane Graverol. Het Parijse Musée d'Art Moderne was zo vriendelijk maar liefst dertig werken van de Chirico uit te lenen. Merci, Paris!

4.      Dierlijk design – Design Museum Gent (17/05 > 06/10)

Door de ontwikkelingen op het vlak van gentechnologie zijn mensen, maar ook dieren en planten in toenemende mate onderhevig aan ‘design’. Met het eerste succesvol gekloonde schaap ‘Dolly’ heeft zich de vraag opgeworpen hoe ‘dierlijk’ deze dieren nog zijn en op welke manier ze dus dienen behandeld te worden... Intussen wordt er vlees gekweekt in een laboratorium en zorgt robottechnologie voor mechanische huisdieren. Het is klaar als een klontje: design verandert onze relatie tot dieren grondig. Boeiend om over na te denken, dus mis de tentoonstelling Dieren en design in Design Museum Gent niet!

5.      Illusies en magie in het MIMA (01/02 > 31/08)

Laat het maar aan het rebelse Brusselse museum MIMA over om tentoonstellingen op te zetten die interactief, speels en meeslepend zijn.  Met Dream Box presenteert het MIMA vijf installaties die je zintuigen bedriegen. Optische illusies, muzikale bezweringen en special effects doen je de realiteit vergeten en dompelen je helemaal onder in een droomwereld. Laat je leiden door je zintuigen en geef je helemaal over aan je verbeelding!

6.      Mateloze Henry – Musée Félicien Rops (24/05 > 22/09)

Als Félicien Rops er voor iets tussen zit kan je er donder op zeggen dat er iets te beleven valt. In zijn eigen museum in Namen kan je vanaf mei het werk bewonderen van een van zijn protegés, Henry de Groux (1866-1930). De tentoonstelling Henry de Groux, meester van de onmaat bewijst dat de Groux minstens even wild en ongetemd was als zijn meester, Rops zelve. Rops nam Degroux mee naar Parijs om hem in de kunstenaarswereld te lanceren. Zijn schilderijen, litho’s, tekeningen en sculpturen getuigen van een moeilijk controleerbaar gevoelsleven, in lijn met het leven dat hij leidde. Rock-’n-roll!

7.      Pieter Vermeersch verbouwt M – Museum M (01/03 > 11/08)

Pieter Vermeersch (°1973) combineert schilderkunst en architectuur: hij laat ze in elkaar overlopen met zijn schilderachtige installaties en bijzondere muurschilderingen. M brengt in het voorjaar een grote tentoonstelling met nieuw werk én een overzicht van zijn oeuvre. Nieuw werk betekent bij Vermeersch ook werkelijk nieuw: hij gaat aan de slag in de ruimtes van M zelf en zet deze compleet naar zijn hand. Meer recent werkt Vermeersch met marmer, waar hij al schilderend een nieuwe laag op aanbrengt – om zo een gestold verleden in contact te brengen met het heden.

M-Museum Leuven