De Grand Museumtour van museumdirecteur Peter Bary

02 juli 2020

De Grand Tour van Peter Bary
© RV

Vakantie, dat is hét moment om te herbronnen. Peter Bary, in het dagelijkse leven directeur van museum M in Leuven, doet dat op zijn manier. Samen met zijn echtgenote fietst hij momenteel een Grand Tour langs de Belgische musea - en wij trapten een eindje met hem mee.

‘Als directeur van een museum ben je driekwart van je tijd bezig met het organiseren van schoonheid - en dan gaat het vaak over papieren, verzekeringen, zakelijke kwesties,’ zo motiveert Peter Bary zijn keuze voor deze museumtrip. ‘Ik voelde dat ik terug wilde naar de bron - naar de schoonheid zelf, die je zo rijkelijk in onze Belgische musea vindt. En ik besefte ook dat ik nog behoorlijk veel musea te ontdekken had.’ En de fiets? ‘Tja, we houden er nogal van om in gesprek te gaan met de mensen die we op ons pad ontmoeten, en we hebben al gemerkt dat fietstoeristen vaak een warm welkom wacht - warmer dan als je met de auto toekomt. Een gek op een vélo, wie kan daar nu iets op tegen hebben?’ (lacht)

© RV

De eerste etappe van de tocht leidt symbolisch genoeg van M in Leuven - waar Peter de deur van het werk achter zich dichttrekt - naar L, dat betekent: Musée L in Louvain-la-Neuve, dat vrij recent  (in 2017) werd ingehuldigd. We spreken Peter na zijn bezoek aan het museum én een lange en hete fietsdag, maar voor zijn enthousiaste verhaal over L heeft hij klaarblijkelijk nog wat adem opgespaard. “Dat gebouw alleen al! Fantastisch, een brutalistisch meesterwerk. Weet je, Louvain-la-Neuve is eigenlijk een vreemde ervaring, een soort futuristische trip. De stad was de eerste die plaats ruimde voor voetgangers, lang voor de ecologische beweging opgang maakte. Architecturaal gezien is het een bevreemdende plek, niet erg aantrekkelijk zelfs, tot je daar, midden in dat stadje, plots op dat sublieme gebouw stoot van André Jacqmain.”

© RV

Peter en Erna worden in Musée L uiterst gastvrij ontvangen door directeur Anne  Quérinjean, die hen wegwijs maakt in het concept van het museum.  “Anne vatte dat heel mooi samen: ‘Je travaille pour un musée sans salles’, zei ze ons.” En inderdaad, zo vertelt Peter, zijn de collecties ‘vloeibaar’ opgesteld, niet in afgescheiden kamertjes maar in grote open ruimtes. “Er wordt op een ongewone manier werken met elkaar geconfronteerd, wat tot echt verrassende inzichten leidt. Ik had een heel groot gevoel van vrijheid bij het bezoeken van dit museum.” Quérinjean blijkt ook enthousiast over de museumpas, die heel wat Vlamingen naar haar museum brengt - “maar het mogen er gerust nog meer zijn”, zou ze er met een knipoog aan toevoegen.

© RV

Die blijde boodschap wil Peter ons zeker nog inpeperen (“Gewoon gààn!), maar daarna moeten we hem excuseren: de spieren trekken, de kuiten verzuren, de vermoeidheid slaat toe en morgen staat er een stevige trip naar Luik op het programma, met in het vooruitzicht: een bezoekje aan La Boverie. Hij zucht er een beetje van. Aan de conditie van sommige museumdirecteurs moet misschien toch nog wat gesleuteld worden...

Peter en Erna bezoeken tijdens hun trip de musea gratis... want ze hebben een museumpas. Nog geen museumpas? Bestel hem hier!