De Grand Museumtour van museumdirecteur Peter Bary - deel 2

Op zoek naar schoonheid, aflevering 2: lyrisch in Luik

08 July 2020

On the road
© Peter Bary

Vakantie, dat is hét moment om te herbronnen. Peter Bary, in het dagelijkse leven directeur van museum M in Leuven, doet dat op zijn manier. Samen met zijn echtgenote fietst hij een Grand Tour langs de Belgische musea - en wij trapten een eindje met hem mee.

Gisteren waren ze nog in Louvain-la-Neuve, vandaag zitten Peter Bary en zijn echtgenote uit te puffen op een binnenkoertje bij vrienden in Luik. Bary heeft een stukje Luiks verleden, maar dat is een ander verhaal - vandaag willen we vooral van hem horen hoe de tocht verliep, en welke ontdekkingen de fietsers vandaag in Luik hebben gedaan. Vergissen we ons, of klinkt onze museumdirecteur wat vermoeid? “Helemaal niet!” klinkt het enigszins verontwaardigd. “We zijn in bloedvorm. 96 kilometer door Waals-Brabant en Haspengouw? Dat vinden wij om te lachen.”

Peter Bary
© Peter Bary

Wat het al goede humeur van het echtpaar Bary nog aanzienlijk verbetert is de euforie over hun bezoek aan de kunstcollectie van La Boverie. “Ik wist het eigenlijk al, maar ik ben nogmaals verbaasd door de kwaliteit van de collectie”, vertelt Peter. “Ze hebben daar echt wel een aantal iconische meesterwerken hangen, die weinig bekend zijn bij het grote publiek. Een heel bijzonder portret van Picasso bijvoorbeeld, of een aantal werken van Malevitch. Maar wat ons werkelijk van de sokken blies was een dubbelportret van Théo Van Rysselberghe. Les soeurs du peintre Schlobach, een oefening in grijstinten met een fascinerende weergave van twee zusjes die onwillekeurig doet denken aan The Shining.”

Théo Van Rysselberghe - La Boverie - foto Peter Bary
© Théo Van Rysselberghe - La Boverie - foto Peter Bary

De ervaring in La Boverie doet Bary ook nadenken over de gang van zaken in de eigen sector, die misschien al te vaak voortholt van tijdelijke tentoonstelling naar tijdelijke tentoonstelling. “Als je ziet welk een quasi onontdekte rijkdom nog in de permanente collecties van veel musea schuilt, dan begin je je toch wel af te vragen of we niet wat duurzamer met diencollecties moeten omgaan. Daar valt nog zoveel uit te putten… los van de waan van de dag.” We waarschuwen Peter ervoor dat hij dreigt over het werk te gaan praten - een euvel dat hij tijdens de vakantie ten alle prijze probeert te vermijden. Al moet hij toch toegeven dat deze trip hem ook professioneel erg inspireert. “Ik toch wel wat ideeën op. Praten met collega’s, nieuwe collecties ontdekken, plannen uitwisselen over samenwerking en partnerschap - dat is een fijn neveneffect van deze Grand Tour.”

We nemen afscheid, want morgen staat de rit van Luik naar Namen op het programma en verder nog naar Dinant, waar in Bouvignes het Maison du Patrimoine Médiéval Mosan de eenzame fietsers wacht. Bon voyage!

Peter en Erna bezochten La Boverie gratis met hun museumpas. Nog geen pas? Bestel hem hier!

204 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

260 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas