De Grand Museumtour van museumdirecteur Peter Bary - deel 2

08 juli 2020

On the road
© Peter Bary

Vakantie, dat is hét moment om te herbronnen. Peter Bary, in het dagelijkse leven directeur van museum M in Leuven, doet dat op zijn manier. Samen met zijn echtgenote fietst hij een Grand Tour langs de Belgische musea - en wij trapten een eindje met hem mee.

Gisteren waren ze nog in Louvain-la-Neuve, vandaag zitten Peter Bary en zijn echtgenote uit te puffen op een binnenkoertje bij vrienden in Luik. Bary heeft een stukje Luiks verleden, maar dat is een ander verhaal - vandaag willen we vooral van hem horen hoe de tocht verliep, en welke ontdekkingen de fietsers vandaag in Luik hebben gedaan. Vergissen we ons, of klinkt onze museumdirecteur wat vermoeid? “Helemaal niet!” klinkt het enigszins verontwaardigd. “We zijn in bloedvorm. 96 kilometer door Waals-Brabant en Haspengouw? Dat vinden wij om te lachen.”

Peter Bary
© Peter Bary

Wat het al goede humeur van het echtpaar Bary nog aanzienlijk verbetert is de euforie over hun bezoek aan de kunstcollectie van La Boverie. “Ik wist het eigenlijk al, maar ik ben nogmaals verbaasd door de kwaliteit van de collectie”, vertelt Peter. “Ze hebben daar echt wel een aantal iconische meesterwerken hangen, die weinig bekend zijn bij het grote publiek. Een heel bijzonder portret van Picasso bijvoorbeeld, of een aantal werken van Malevitch. Maar wat ons werkelijk van de sokken blies was een dubbelportret van Théo Van Rysselberghe. Les soeurs du peintre Schlobach, een oefening in grijstinten met een fascinerende weergave van twee zusjes die onwillekeurig doet denken aan The Shining.”

Théo Van Rysselberghe - La Boverie - foto Peter Bary