De Grand Museumtour van museumdirecteur Peter Bary - deel 3

15 juli 2020

naar het zuiden
© Peter Bary

Vakantie, dat is hét moment om te herbronnen. Peter Bary, in het dagelijkse leven directeur van museum M in Leuven, doet dat op zijn manier. Samen met zijn echtgenote fietst hij momenteel een Grand Tour langs de Belgische musea - en wij trapten een eindje met hem mee.

Nadat het sportiefste museumkoppel van Vlaanderen in Namen uitgebreid zijn favoriete wijnbar heeft bezocht – fris in de kop is de helft van de koers – leidt de fietstocht ‘s anderendaags verder zuidwaarts langs de Maas, waar de omgeving volgens Peter Bary bloedmooi wordt: “Je rijdt langs kastelen en ruïnes, een landschap dat heel romantisch aandoet – je waant je zo in een schilderij van Caspar David Friedrich.”

Eerstvolgende museumstop is het Maison du Patrimoine Médiéval Mosan, in Bouvignes, dat de geschiedenis vertelt van de Maasstreek, en waar Peter en Erna hartelijk ontvangen worden door de enthousiaste museumequipe. Ze krijgen er een inzicht in de geografische geschiedenis van de plek waar ze net met de fiets zij doorgezwoegd, en nemen zich meteen voor bij een toekomstige tocht verder de Maas te verkennen.

Maison du Patrimoine Médiéval Mosan - foto Peter Bary
© Maison du Patrimoine Médiéval Mosan - foto Peter Bary

Bouvignes brengt voorts een spontane ontmoeting met een oudere dame die de kasteelvrouw van het lokale slot blijkt te zijn en Peter en Erna uitnodigt voor een rondleiding in de vertrekken – nogmaals het bewijs dat de fietsende mens gezegend wordt met onverwachte en (meestal) prettige ontmoetingen. Na een gedistingeerde koffie met de pink omhoog gaat het vanuit het schilderachtige Bouvignes – dat in zijn geheel deel uitmaakt van het Waals patrimonium – richting La Louvière, een plek die niet de meest swingende reputatie heeft maar die Peter Bary desondanks zo vaak mogelijk bezoekt, met een welomschreven doel: het Centre de la Gravure et de l’Image imprimée.

Centre de la Gravure et de l’Image imprimée - foto Peter Bary