De Grand Museumtour van museumdirecteur Peter Bary - deel 3

Op zoek naar schoonheid, aflevering 3: naar het New York van het zuiden

15 July 2020

naar het zuiden
© Peter Bary

Vakantie, dat is hét moment om te herbronnen. Peter Bary, in het dagelijkse leven directeur van museum M in Leuven, doet dat op zijn manier. Samen met zijn echtgenote fietst hij momenteel een Grand Tour langs de Belgische musea - en wij trapten een eindje met hem mee.

Nadat het sportiefste museumkoppel van Vlaanderen in Namen uitgebreid zijn favoriete wijnbar heeft bezocht – fris in de kop is de helft van de koers – leidt de fietstocht ‘s anderendaags verder zuidwaarts langs de Maas, waar de omgeving volgens Peter Bary bloedmooi wordt: “Je rijdt langs kastelen en ruïnes, een landschap dat heel romantisch aandoet – je waant je zo in een schilderij van Caspar David Friedrich.”

Eerstvolgende museumstop is het Maison du Patrimoine Médiéval Mosan, in Bouvignes, dat de geschiedenis vertelt van de Maasstreek, en waar Peter en Erna hartelijk ontvangen worden door de enthousiaste museumequipe. Ze krijgen er een inzicht in de geografische geschiedenis van de plek waar ze net met de fiets zij doorgezwoegd, en nemen zich meteen voor bij een toekomstige tocht verder de Maas te verkennen.

Maison du Patrimoine Médiéval Mosan - foto Peter Bary
© Maison du Patrimoine Médiéval Mosan - foto Peter Bary

Bouvignes brengt voorts een spontane ontmoeting met een oudere dame die de kasteelvrouw van het lokale slot blijkt te zijn en Peter en Erna uitnodigt voor een rondleiding in de vertrekken – nogmaals het bewijs dat de fietsende mens gezegend wordt met onverwachte en (meestal) prettige ontmoetingen. Na een gedistingeerde koffie met de pink omhoog gaat het vanuit het schilderachtige Bouvignes – dat in zijn geheel deel uitmaakt van het Waals patrimonium – richting La Louvière, een plek die niet de meest swingende reputatie heeft maar die Peter Bary desondanks zo vaak mogelijk bezoekt, met een welomschreven doel: het Centre de la Gravure et de l’Image imprimée.

Centre de la Gravure et de l’Image imprimée - foto Peter Bary
© Centre de la Gravure et de l’Image imprimée - foto Peter Bary

Peter looft het museum omwille van zijn kwaliteitsvolle exposities en dynamische publiekswerking en steekt enthousiast van wal over de lopende tentoonstelling van Jean Dubuffet. “Wist je dat Dubuffet geobsedeerd was door muren? Muren waren volgens hem een soort palimpsest van de geschiedenis, wat natuurlijk in zekere zin waar is. Hij heeft schitterende reeksen etsen gemaakt, die we in het Centre voor het eerst allemaal samen hebben kunnen zien en die afkomstig zijn uit een privécollectie in Parijs. Dat alleen al bewijst dat het Centre de la Gravure in de wereld van de drukkunst mondiaal een topreputatie heeft.”

Op de bovenste verdieping wacht nog meer moois: de expo Tralala l’art, over de homo ludens, bevat voor Bary het hoogtepunt van de dag: een ets van Paul Bury die Piet Mondriaan op de korrel neemt. “Het is een ramollissement – een verzachting – van het werk van Mondriaan. Hij vertrekt van een detail uit zo’n Mondriaan, en laat dat dan in een reeks etsen steeds verder uiteenvallen, verzachten, tot je van streng Nederlands minimalisme belandt bij Belgisch surrealisme. Waw, dat is echt goed.

Paul Bury interpreteert Mondriaan.
© Paul Bury interpreteert Mondriaan.

Een culinaire tip wil Bary ons tot slot nog meegeven, terwijl hij ons ‘s avonds belt en zich klaarblijkelijk te midden van een jeugdbende of toch minstens een luidruchtige groep jongeren bevindt. “We hebben net uitstekend gegeten bij een Italiaan vlak in de buurt van het Centre – Il Passatore – en echt waar: voor geen geld. “ Sublieme musea en lekkere restaurants? Onze fietsende museumdirecteur is goed bezig om de reputatie van La Louvière een boost te geven. “Ach. De stad heeft geen al te beste naam, maar we hebben nog geen mot gekregen, wel integendeel. Eerlijk: ik vind dat NY niet slecht is, maar aan La Louvière kan het niet tippen.” (knipoogt)

Peter en Erna bezochten de musea tijdens hun fietstocht gratis met hun museumpas. Nog geen pas? Bestel hem hier!

202 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

295 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas