De Grand Museumtour van museumdirecteur Peter Bary - deel 4

Op zoek naar schoonheid, aflevering 4: de betere regionale ervaring

22 July 2020

Ieper
© Peter Bary

Vakantie, dat is hét moment om te herbronnen. Peter Bary, in het dagelijkse leven directeur van museum M in Leuven, doet dat op zijn manier. Samen met zijn echtgenote fietst hij een Grand Tour langs de Belgische musea - en wij trapten een eindje met hem mee.

Peter en Erna hebben intussen La Louvière verlaten en fietsen door het gebied van de historische kanalen richting Doornik. De vier scheepsliften rond la Louvière zijn UNESCO-Werelderfgoed en de fietsers hebben het wel voor die industriële touch: “Die gigantische installaties die daar voor het grootste deel roestig staan te wezen, daar spreekt een soort melancholie uit, ik vind dat echt indrukwekkend.” In Doornik is de kathedraal – “een van de mooiste van het land!” – een verplichte stop maar de vakantiedagen korten en dus ligt het tempo hoog – zeker wanneer een paar regendagen en een lekke band voorheen al wat roet in het eten hadden gegooid.

Dus gaat het linea recta naar Ieper, ‘t is te zeggen, zo recht gaat de weg niet, integendeel: Peter en Erna fietsen dwars door het gebied waar je het ene moment in Vlaanderen, dan weer in Frankrijk en vervolgens weer in Wallonië bent – met als bindmiddel: een fietsknooppunt. “Alles loopt hier in elkaar over op een heel natuurlijke manier,” zegt Peter, “en alle communicatie gebeurt vanzelfsprekend in twee talen. De betere regionale ervaring, quoi.”

In Ieper staat het Yper museum op het programma, dat het verhaal vertelt van de historische ontwikkeling van de stad  – met het oorlogsverhaal buiten beschouwing gelaten, want dat is het materiaal van de collega’s van In Flanders Fields. Maar ook het sociale en economische verhaal van Ieper kunnen Peter en Erna boeien.  “Dat verhaal wordt heel toegankelijk gebracht, voor een breed publiek, zonder oppervlakkig te blijven,” zegt Peter. “Het gaat bijvoorbeeld een aantal harde feiten uit de sociale geschiedenis van Ieper niet uit de weg.”

Fietsen in de grensstreek.
© Fietsen in de grensstreek.

Maar het meest onder de indruk is Peter van de dynamische jongerenwerking van het Yper museum – onder de naam ‘Voorlopig bewind’ wordt een aantal zestien- tot achttienjarigen intensief betrokken bij de werking van het museum en het opzetten van de tentoonstellingen. “Coördinator Sandrine Coorevits vertelde me dat dat heel arbeidsintensieve trajecten zijn, maar dat ze zeker lonen. Ze zijn nu zelfs aan het kijken om die jongeren een stem te geven bij het beleid van het museum zelf. Van zoiets droom ik ook in ons eigen M Museum.”

RV
© RV

Peter en Erna blijven behoorlijk lang hangen in het Yper museum, en besluiten tenslotte in de stad te gaan eten, want mooie ervaringen en boeiende gesprekken alleen vullen de maag niet en “er is meer in het leven dan musea alleen”, verzucht Peter, al klinkt dat niet helemaal overtuigend. Vooral niet wanneer de volgende dag een nieuwe museumervaring belooft: het mudel in Deinze. Daarover meer in de volgende aflevering...

Peter en Erna bezochten het Yper museum gratis met hun museumpas. Nog geen pas? Bestel hem hier!

202 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

294 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas