De Grand Museumtour van museumdirecteur Peter Bary - deel 5

30 juli 2020

mudel in deinze
© Peter Bary

Vakantie, dat is hét moment om te herbronnen. Peter Bary, in het dagelijkse leven directeur van museum M in Leuven, doet dat op zijn manier. Samen met zijn echtgenote fietst hij momenteel een Grand Tour langs de Belgische musea - en wij trapten een eindje met hem mee.

Na een verkwikkende passage in Ieper stevenen Peter en Erna zo langzamerhand af op hun laatste vakantiedagen - en op de laatste musea die zij op hun lijstje hebben staan. Deinze blijkt niet alleen de stad van de Weba, maar ook van mudel, het Museum van Deinze en de Leiestreek waar Peter en Erna vriendelijk worden verwelkomd door… een familie kippen. Een verrassing die onze museumdirecteur wel kan bekoren, zo vertelt hij aan de telefoon. “Wist je dat Deinze iets had met kippen? Wij ook niet, eerlijk gezegd. Vraag me niet hoe het precies zit, maar ik heb me laten wijsmaken dat de internationale prijs van kippen wordt vastgelegd in Deinze. Neen, ik ben bloedserieus.”

Peter Bary
© Peter Bary

Die vaststelling heeft zo ook zijn kunstzinnige implicaties: voor de kippen die rond mudel scharrelen heeft kunstenaar Kamagurka een maf kippenhok gebouwd, en de ploeg van mudel eet geregeld de eitjes van de huiskip tussen de boterham. Het tekent een beetje de gemoedelijke sfeer in het museum, dat net gestart is met de Biënnale van de Schilderkunst maar evengoed zijn kunstcollectie regelmatig verrijkt met erfgoedexposities, en zo mikt op een breed publiek. “Je kan er bijvoorbeeld door een erg toegankelijke expo banjeren over oude voertuigen, tot je plots stuit op… een meesterwerk van schilder Emile Claus.”

De bietenoogst. Je kan er niet omheen, aldus Peter, ook letterlijk niet. “Het is een groots maar ook een groot werk, vijf bij vier of zo denk ik. Het is voor het eerst dat ik het in het echt zag en ik verzeker je: het is bigger than life. Het is het soort werk dat enkel was weggelegd voor de groten der aarde, maar heerlijk is hoe Claus daar niet alleen een luministisch maar ook een sociaal statement van heeft gemaakt. En daarnaast zie je tegelijkertijd hoe hij ook prachtige intieme portretten kan schilderen, veel kleiner, zoals dat van zijn vrouw in een bruidsjurk, waar het licht vanaf straalt.”

Peter Bary
© Peter Bary

De kippen doen onze noeste fietsers uitgeleide, want van Deinze moet het vanavond nog naar die andere beroemde Weba-vestiging: Gent. Voor hun  allerlaatste vakantiedag morgen hebben Peter en Erna nog een druk programma in de steigers: het Design Museum, het S.M.A.K. én het Museum Dr. Guislain. Dat wordt een versnelling hoger trappen, zo beseffen ze, maar voor het sluitstuk van deze Grand Tour hebben ze nog nét dat beetje adem over. En route!

Peter en Erna bezochten mudel gratis met hun museumpas. Nog geen pas? Bestel hem hier!